• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Sağduyu geri geliyor

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.06.2013, 00:00
Ben Gezi Parkı'nda sergilenen ilk eyleme saygı ve sempati duyuyorum. Ondan sonra gelişen olaylara, sergilenen şiddet ve vandalizme tepki gösteriyorum. Bu gün de aynı hislerimi koruyorum. Ağaçları koruma direnişi olarak başlayan eylemlerin doğrudan Başbakan'ı hedef alan bir görünüme bürünmesi bana göre Gezi Parkı'na saygı ve sempati duyan herkesin üzerinde düşünmesi gereken bir olay.
Hiçbir eylem haddini aşmamalıdır.
Hiçbir eylem oluşum amacının dışına çıkmamalıdır. Gezi eylemi gibi saygıyı fazlasıyla hak eden bir eylemin hükümet devirme eylemine dönüşmesi uğursuz bir geçmişin geri gelişidir.
Otoriterlikten korkanların, sokak üzerinden darbe tezgahlandığı dönemlerin geri gelmesinden duyulan korkuya da saygı duymaları gerekir.
***
Medyadaki bazı büyüklerimiz, son olayda hükümetin yanında yer alan yazarlara olayları sosyolojik kavramlarla analiz etmelerini sipariş ediyorlar. Nedense kendilerinin böyle bir mesai yapmaya hiç niyeti yok. Madem öyle Gezi olayını sosyolojik olarak nereye koyduğumuzu söyleyelim: Bana göre bu olaylar demokrasinin ilerlemesi ve özgürlüklerin genişlemesinin eseri. Özgürlükleri kullanma konusunda sınır tanımayan bir neslin sessiz sedasız yetiştiği doğrudur. İkinci olarak yeni bir orta sınıf doğdu AK Parti iktidarında. Bu sınıfın eski 'makul çoğunluktan' bazı farkları var. Hem daha bireyci bir topluluk hem de iletişim araçları üzerinden bir tür cemaatleşen bir yapıya sahip. Bu konuyu yarın derli toplu ele alacağız.
***
Şu an için herkes için önemli olan özlenen sağduyunun geri geliyor olmasıdır. Hem Başbakan Erdoğan hem de Gezi Parkı'nda bulunanlar, Taksim tasarımı üzerinde kamuoyu önünde bir mutabakat arayışı içindeler. Bu çok sevindirici bir gelişmedir. Aslında Başbakan Erdoğan herkesin beklentisi aksine ılımlı mesajlar vermeye çalışıyor. Belli ki sertleşmek yerine sorunu ve krizi yönetmek arzusunda. Ve tabii bu arada kendisini sokaklarda soluksuz bırakmak isteyenlere de güç aldığı halkı göstermekten geri durmuyor.
Nitekim Ankara'dan aldığım haberlere göre bugün Ankara'da bir gövde gösterisi yapılacak Başbakan için.
Halk, siyasetin tek gerçek gücü.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA