• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Olimpiyat heyecanı

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.09.2013, 00:00
Olimpiyatlar oyunları insanlık tarihinin en büyük organizasyonudur ve öyle olduğu için de çok önemlidir. Ülkeler bu oyunların kendi topraklarında yapılması için özel bir gayret gösterirler. Elbette olimpiyat oyunlarına talip olmanın bazı şartları var; en başta bu oyunları finanse etme gücünüz olacak; olimpiyat oyunlarını kaldırabilecek çapta tesisler yapacaksınız; hizmet sektöründe belirli bir seviyeye gelmiş bulunacaksınız. Bunlar olimpiyatlara talip olmanın asgari şartları. Yani bu işi yapmak sadece istemekle olmuyor.
***
Hatırlacaktır, geçtiğimiz yıl Yunanistan yaşadığı krizden dolayı daha önce üzerine aldığı Akdeniz Olimpiyat Oyunları'nı yapamamış ve Türkiye'ye devretmişti. Türkiye üzerine aldığı bu organizsyonu başarıyla gerçekleştirdi. Yani Yunanistan gibi AB üyesi bir ülke dahi olimpiyatlara göre çok küçük bir organizasyonu dahi yapmaya cesaret edemedi.
Diğer taraftan Türkiye bu işe çok hevesli bir ülke. Hevesli olmasının belirli sebeplari var; birincisi, Türkiye son on yılda özgüven çıtasını çok yükseltmiş bir ülke. Ekonomisine güveniyor, insan kaynaklarına güveniyor, tesislerine ve tesis üretme gücüne güveniyor. Onun için de ihtirasla 2020 Olimpiyat Oyunlarının İstanbul'da yapılması konusunda çok ısrarcı bir biçimde mücadele ediyor.
İstanbul'un rakibi Madrit ama nereden bakarsanız bakın 2020 olimpiyatları İstanbul'un hakkı. Çünkü Türkiye'nin ekonomik durumu İspanya'dan çok daha iyi. Unutulmasın ki İspanya'da şu an da genç nüfusun yüzde 50'si işsiz.
***
2020 Olimpiyat Oyunları Türkiye'nin hakkı derken dayandığımız önemli bir neden daha var: Türkiye son yıllarda düzenlediği uluslararası spor etkinliklerinin hepsini de en iyi seviyede yapmıştır. Dünya Şampiyonalarını, Akdeniz Oyunları'nı, Gençlik Olimpiyatları'nı, Dünya Üniversite Oyunları'nı, Dünya Basketbol Şampiyonası'nı, Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nı, Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nı, Dünya Tenis Şampiyonası'nı kusursuz bir biçimde yaptı ülkemiz. Bu kadar çok sınavdan başarıyla geçmiş bir ülke olimpiyatlara bu derece güçlü bir istekle talipken, onu ekonomik kriz halindeki bir ülkenin başkentine vermek Türk insanının kafasında seçicilere yönelik de bir kuşku uyandıracaktır.
Diğer yandan, olimpiyat düşüncesi bakımından da 2020 oyunları en fazla Türkiye'ye yakışır. Etrafı kan ve barut kokan ama kendisi bir barış adası olarak bu coğrafyanın en değerli kara parçası olma özelliği taşıyan Türkiye, olimpiyat oyunları üzerinden tüm dünyaya ve bölgeye barış mesajları verecek yegane ülkedir.
Bana gelen bilgiler işin Madrit'e gittiği yönünde ama inşallah bunlar yanlış bilgilerdir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA