• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Musikimiz Köşk’ün himayesinde MEHMET DEMİRCİ

Musikimiz Köşk'ün himayesinde

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.01.2013, 00:00
Güzel sanatların gelişmesi devlet himayesinde olmuştur. Yüzlerce yıllık devlet geleneğimizde, musiki daima devletin üst seviyede desteğini gördü. Baykara Meclisleri'nde, Timurlularda ve Selçuklularda bu hep böyle devam etti.
Osmanlı'nın son döneminden kalma iki müzik kurumu vardı. Muzika-i Hümayun'a bağlı Flarmoni Orkestrası ve Türk Musikisi Topluluğu.
Bu iki topluluk, Cumhuriyetle birlikte, Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası (bugünkü Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası) ve Riyaset-i Cumhur İncesaz Heyeti adını aldı ve yeni dönemde de bütün kadrolarıyla çalışmalarını sürdürdü.
İncesaz Heyeti, Atatürk'ün 15 yıllık cumhurbaşkanlığı süresince, çalışmasına aralıksız devam etti. Refik Fersan ve Münir Nureddin Selçuk gibi birçok değerli müzisyen, resmi statüde bu kurumda çalıştı. Ne yazık ki, bu ikili yapının Türk Musikisi ile ilgili olan kısmı, 1938'den sonra kapandı. Ta ki 12 Ekim 2012'ye kadar. Bu tarihte Bakanlar Kurulu kararıyla Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu adlı sanat kurumu göreve başladı. 18 Ocak'ta, Ankara 'da ilk konserini Çankaya Köşk'ünde verdi. Konsere sanat, iş ve siyaset dünyasından birçok isim davetliydi.
Açılışta Cumhurbaşkanı çok anlamlı bir konuşma yaptı. Koroyu Şef Fatih Salgar yönetti. Gazi Giray Han, Abdülkadir Meraği, Itri, 3. Selim, Dede Efendi ve Münir Nurettin Selçuk gibi bestecilerin eserleri okundu. Konserde, Münip Utandı, Adnan Mungan ve Dilek Türkan solistlik yaptı. Takdimlerde diksiyon ve telaffuz çok güzeldi.

KORONUN TARİHÇESİ
1975'te Kültür Bakanlığı'na bağlı olarak İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu kurulmuştu. Cumhuriyet tarihimizde devlet tarafından yapılandırılan ilk Türk Musikisi topluluğu budur. İşte bu kurum Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu adını aldı. Böylece musikimiz, statü ve seviye kazanarak devletimizin en üst düzeyde himayesine mazhar oldu.
Tarihçi, yazar ve müzikolog Yılmaz Öztuna Konya Milletvekili iken, dönemin hükümeti nezdinde çalışmalar yaptı. Sonuçta kurulan koronun ilk şefi Nevzad Atlığ'dır. Koro, büyük titizlikle hazırladığı periyodik konserlerini ara vermeksizin sürdürdü. Klasik Türk Musikisinin sanat seviyesini korudu.
Koro Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde konserler verdi. Almanya, Tunus, Cezayir, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Mısır, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Macaristan, Hindistan, Fas, Bosna, İsveç, Fransa ve Yunanistan gibi dünyanın birçok ülkesine gitti. Tam kadrosuyla, gruplar halinde veya solist sanatçılarıyla konserler, TV programları, radyo programları yaptı. Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu'na bu yeni ismiyle de başarılı hizmetler dilerim.
Geçtiğimiz yıl da Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, değerli musiki adamı Ahmet Hatiboğlu'na verilmişti. Musikimize gösterdiği ilgiden ve itibar kazandırmasından dolayı Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e şükran borçluyuz.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA