• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Katip Çelebi’de konferans MEHMET DEMİRCİ

Katip Çelebi'de konferans

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.04.2014, 00:00
Evvelki hafta İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde Prof. Mehmet Aydın'ın konferansını dinlemeye gittim.
Katip Çelebi Üniversitesi İzmir'de açılan 4. devlet üniversitesidir. Kampüsü Çiğli hava üssü civarında Balatçık'tadır. Yer yer hızla ilerleyen bir şantiye görünümünde.
Üniversite ismini, XVII. yy da yaşamış Türk bilim adamı Katip Çelebi'den almıştır. Katip Çelebi Osmanlı ilim dünyasının pozitif ve hür düşünceyi temsil eden en önemli simasıdır.
İslam bilginlerinin eserlerinin yanı sıra, batılı kaynaklara da başvurarak, çağını anlamaya çalışmış bir aydındır. Tarih, coğrafya, bibliyografya, din, sosyal ve kültürel alanlarda kitaplar yazdı. Bugün de istifadeyle okunuyor.

DİNAMİK
Katip Çelebi İzmir'in en genç üniversitesidir. Henüz üç yaşında, ama dinamik bir yapıya sahip. Görebildiğim kadarıyla öğretim elemanları, alanlarında uzman, iyi yetişmiş, milli değerlerimiz ve geleneksel kültürümüz konusunda duyarlı kimseler.
Aynı zamanda dışarıya da açıklar. Uluslararası bir üniversite olmayı hedeflemişler. Üniversite hızla kalkınan, ilerleyen Yeni Türkiye'nin bir simgesi durumunda.
Hz. Mevlana'nın örneğinde olduğu gibi: Tıpkı bir pergel misali, bir ayağı yerli ve milli değerlerde sıkıca sabit, öteki ayağıyla bütün kainatı dolaşan ve kucaklayan bir anlayış.
2013-2014 Eğitim-Öğretim döneminde 9'u aktif 12 fakülte, 3 enstitü ve 3 yüksekokulda 2371 öğrenciye eğitim veriyor. 217'i öğretim üyesi olmak üzere toplam 396 öğretim elemanı ve 244 idari personele ulaşmıştır.
Rektör Galip Akhan, uzun yıllar Atatürk Hastanesinin başhekimliğini yaptı. Bu tecrübe birikimiyle Sağlık Bilimleri alanında iddialı görünüyor.
Aynı şekilde fen ve sosyal bilimlerde de bir atılım içindeler. İktisadi ve İdari Bilimler, Sosyal ve Beşeri Bilimler, İslami İlimler fakülteleri var.
Öğrenciler için ulaşımda sıkıntılar yaşanıyor. Yakınından Aliağa'ya giden İzban demir yolu geçiyor, ama durak yok. Katip Çelebi Üniversitesi'nin hizasına acilen bir durak yapılmalı. Büyük Şehir Belediyesi bu talebi dikkate almalı.
O çevrede hızlı bir yapılaşma görülüyor. Yapılacak duraktan geniş bir kesim faydalanacaktır.

KÜLTÜR FAALİYETLERİ

Katip Çelebi Üniversitesi sosyal ve kültürel faaliyetlere büyük önem veriyor. Sitesine (ikc.edu.tr) girip Duyurular ve Etkinlikler ve Bülten bölümlerine bakarsanız, bu zenginliği görürüsünüz.
Akademik Düşünce Konferansları serisinden olmak üzere İlber Ortaylı ve M. Zeki Kuşoğlu gelip konuşmuş. Modern ve ferah bir konferans salonu var.
Son olarak Prof. Dr. Mehmet Aydın'ı dinledik. "Türkiye'nin Medeniyet Meselesi" başlığı altında iki saati bulan bir konuşma yaptı. Konferansın kısa bir özetini pazartesi günü yazalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA