• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

Başkan'ın "ustalık dönemi" projeleri

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.04.2012, 00:00
Dün sabah, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde, 2 saate yakın bir süre çok özel bir görsel şölen yaşadık. Aslen İzmirli, Ankara'da yaşıyor ama dünyada sayılı şehir ve bölge planlamacısı ve sosyal bilimcisi Prof. Dr. İlhan Tekeli'nin liderliğinde, 100'e yakın mimar ve kentsel tasarımcının aylardır süren emeğinin yansımasıydı bu görsel şölen.
Aziz Kocaoğlu'nun ilk olarak 24 Ekim 2009'daki İzmir Kültür Çalıştayı'nda, sonra da 31 Mayıs 2011'deki İzmir Tasarım forumlarında ilk olarak temellerini attığı ve özetle, "İzmir Körfez ve Kıyıların Mimari ve Kültürel Tasarımını" içeren bu çalışmanın tüm detaylarını haberlerimizde okuyacaksınız. Ben sizinle, bu toplantıya dair izlenimlerini paylaşmak istiyorum...
Bu projede çalışan tüm mimar ve kentsel tasarımcılar ya İzmir'de doğmuş, ya İzmir'de yaşıyor ya da işleri dolayısıyla İzmir dışında yaşayıp kalbi hala İzmir için atanlardan oluştuğu içindir ki; büyük bir emeğin yanı sıra tam bir gönül işi ortaya konmuş. Projelerin ne kadarının karşılığı olur onu şimdiden söylemek çok zor.

DENİZ AŞIĞI
Kağıt üzerinde çok güzel ve kolay görünüyor. Ancak, malum İzmir'de öyle her şeyi yapmak pek de kolay değil. Ama, başta biz basın olmak üzere bu kentte yaşayan hepimizin görevi, güzel ve doğru iş yapmak isteyen herkese destek vermek...
Ben bu projelerde en çok, artık sadece karadan denizin seyredilmeyeceği, denizden de İzmir'in seyrinin artık mümkün olabileceği ihtimalini sevdim. Bir deniz aşığı olarak, böylesine güzel bir denizin artık kent için de kullanılacağını bilmek, görmek ve yetkililerin bunun için çaba gösterdiğini görmek bile güzel...
Yapay göller, bisiklet yolları, tramvaylar ve marinalar göz alıcıydı... Projelerde, daha önce hükümetin 35 projesinden ve İTO'nun sunduğu projelerden esintiler hayli hissedildi. 4 fiziksel, 1 sosyal projenin yer aldığı sunumda, sosyal projeyi oluşturan kent kimliği ve sosyal-kültürel etkinlikler bölümündeki yenilikler de heyecan verdi.
Başkan'ın soruları yanıtlarken projelerin süresi ve maliyetiyle ilgili sorulara net yanıt vermek yerine, "Paramız da var, irademiz de" sözünü sıkça söylemesi dikkat çekti. Projelerde 2014 ve 2019 yıllarının İzmir görsellerine yer verilmesi, akıllarda Başkan'ın sadece 2014 değil, 2019 seçimleri adaylığının da yüzde 90 ihtimal olduğunu hatırlattı. İşte bu yüzden de dünkü sunumun asıl karşılığı, Kocaoğlu'nun "ustalık dönemi projeleri" olarak yorumlandı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA