• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

Aya Yorgi ve Çeşme

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.06.2012, 00:00
Çok değil, 7-8 yıl önce Bodrum Türkbükü'nden benzer bir süreci yaşamıştık. Bu yıl Çeşme'de çok büyük bir yatırım yapan ünlü işletmeci Emre Ergani'nin o dönem Bodrum'daki beach club'ın ve işletmenin işlerini sabote etmek üzere, gündüzleri ve geceleri marşlar ve en kötü arabesk şarkılar çalınır ve müşteriler rahatsız edilirdi. Son 3 yıldır aynı film, Çeşme'de Aya Yorgi Koyu'nda izleniyor.
Yüz binlerce lira yatırım yapan, neredeyse 1000 kişiye istihdam sağlayan turizm işletmelerine karşın, Çelebioğlu ailesinin gürültü savaşından söz ediyorum.
Turizmci bir ailenin kızı olarak, bacasız sanayi denilen ve hiçbir zaman hakettikleri karşılığı bulamayan turizmcilerin derdini sadece gazeteci olarak değil en iyi yaşayanlardan ve bilenlerdenim. O yüzden, yılın en fazla 100 günü para kazanabilen turizmcilerin, yaptıkları yatırım, yarattıkları istihdam için baş üstünde tutulması gerektiğini bilir ve söylerim. Burada tek taraflı bir tutumum yok.
Elbette bu işletmelerdeki müzik sesiyle ilgili Çelebioğlu ailesinin şikayeti olabilir. Yıllar önce kendilerine Aya Yorgi Koyu'nun koruma altında olduğu ve eğlence yatırımı yapılmayacağı sözü aldıklarını söylüyor Çelebioğlu ailesi.
Ancak; yıllar içinde kendilerine verilen bu sözün tutulmaması buraya milyonlarca lira para yatıran işletmecilerin değil, bu sözleri tutmayan ve yatırıma izin veren yerel yöneticilerin suçu. Burada en günahsız durumdaki işletmecilere bu faturanın çıkarılması da hiç ama hiç adil değil.
Hem yerli hem yabancı her kesimden elit turisti ağırlayan işletmelerden Marrakesh'in sahibi Mehmet Özener ile konuşmamda bu sorumun yanıtını özellikle almak istedim.
Kendisi ve diğer işletmeler adına, Çevre Bakanlığı ile yasaların kendilerine tanıdığı sınırlar içinde ve saatinde yayın yapmak dışında bir tavırlarının olmayacağı, olamayacağı yönünde her tür garantiyi verdi Özener.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım geçen hafta müdahil oldu ama konunun çözümü henüz gerçekleşmedi.
İki yol var çözüm için; ya taraflar, tarafsızlığıyla ilgili hiçbir şüphe kaldırmayacak bir kişi tarafından biraraya getirilecek ve bir anlaşma sağlanacak ya da; kanunlar devreye girecek.
Bugüne kadar sadece işletmeler alehine işleyen kanunlar artık karşı taraf için de işletilecek.
Dün, çok harika bir gelişme oldu ve tarafsızlığıyla ilgili hiçbir şüphe kaldırmayan Vali Cahit Kıraç, akşam üzeri Kaymakamlık'ta taraflarla biraraya geldi ve konuyu tüm detaylarıyla ele aldı.
Her zaman söylüyorum; diyalog bütün kapıları açan en güzel anahtardır...

A.Ş Holding'i çok sevdim..
.
Bugün manşetimizde yeralan Sinan Doğan'ın özel haberi, İzmir'in ve Ege'nin çok ama çok önemli bir eksikliğini giderecek bir adım.
Bu iş için seferber olan Şerife İnci Eren ile Şükrü Ünlütürk'ü tebrik ediyorum. Türkiye'de sanayinin doğduğu kent İzmir'deki aile şirketlerinin ve holdinglerin, üçüncü kuşak sonrasında küçülmeye başlamasının önüne geçmek, kurumsallaşmayla ve profesyonel yönetimle ilgili bilgilerin paylaşılmasını esas alan bir oluşumdan söz ediyoruz. Şimdiye kadar yaptıkları 7 toplantı sonrasında son şekli verilen oluşum; Dernekleşme çatısı altında toplanacak.
İzmir ve Ege deyince akla ilk gelen aile şirketlerinin hepsi var, isimlerini tek tek sıralamayacağım, haberde tüm ayrıntıları okuyacaksınız çünkü. Aile bireyleri olunca ister istemez duygusallık şirket yönetimine yansıyor.
Oysa, hayatın ve iş yaşamının gerçekleri duygusallığı kaldırmıyor tümüyle. Profesyonel yardımın zorunluluğu ortada. İşte, bu ve buna benzer deneyimlerin paylaşılacağı A.Ş. (Aile Şirketi) Derneği'ne emeği geçen herkesi kutluyorum.
İzmir'e çok yakışan bu öncü hareketin, tüm Türkiye'ye örnek olacağından da hiç kuşkum yok.

Limanda AVM
Önce Esnaf Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu; "karşıyım" dedi. Ardından İTO Başkanı Ekrem Demirtaş; "esnafa zarar verecek bir yapılanma kesinlikle yok" diye karşılık verdi. Geçen hafta bir günlüğüne İzmir'e geldiğinde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a soruldu ve o da; "Plan hazırlanana kadar herkesin ve her kurumun görüşü soruldu, ona göre plan yapıldı" dedi. Şimdi de devreye İzmir Büyükşehir Belediyesi girdi ve Alsancak Kruvaziyer Limanı projesi içinde yer alan AVM için yargıya gideceği açıklamasını yaptı.
Tüm tarafların dinlenmesi ve kendi yorumlarının, itiraz ve destek sebeplerinin öğrenilmesi gerekiyor. Bu konuyu Yeni Asır olarak sürekli gündemde tutacağımızı ve kent için bu kadar önemli bir konunun, herkes için en doğru şekilde sonuçlanana kadar da bu tavrımızı sürdüreceğimizi söylemek istiyorum.
Bugünden itibaren bizi izlemeye devam edin...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA