• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

Şiddet ve dans

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.02.2013, 00:00
İster "Tüketici tuzağı" ister "alışveriş çılgınlığı" deyin, her yıl 14 Şubat, sevgilisi olanı da olmayanı da strese sokuyor. Gerçi; piyasayı hareketlendirmesi açısından ekonomiye olumlu katkısı olmuyor değil ama; ne düşünürseniz düşünün bu yılki Sevgililer Günü, bundan öncekilerden çok ama çok anlamlı geçecek.
Aslında St. Valentin'den dolayı kutsal bir gün olsa da, yıllar içinde ticarileşmiş bir gün haline geldi Sevgililer Günü.
***
Kadına şiddet gibi sosyal boyutu hayli kuvvetli bir temanın dünyaya yayılması için bu günün seçilmesi de hayli anlamlı.
Çıkış noktası "Sevgi teması" olan bu günü, hangi dil-din-ırk ve ülkenin vatandaşı olursa olsun "kadına yönelik şiddet" gibi çağımıza ve insanlığa yakışmayan çirkinliği herkese hatırlatmak adına önemsiyorum.
İzmir, istanbul, Ankara, Mersin, Antalya, Eskişehir, Bodrum, Gaziantep, Bursa gibi iller ve onlarca ilçe, dünyanın 193 ülkesiyle birlikte ciddi bir ortak performans gösterilecek. Yaklaşık bir yıl kadar önce tüm dünyada en çok satanlar arasında yer alan "Vajina Monologları" kitabının yazarı Eva Ensler'in, son 15 yıldır sürdürdüğü şiddet gören kadınlara yardım amaçlı aktivist hareketinin daha eylemsel hale getirilmesi projesiyle yol alınıyor. Dünyadaki her 3 kadından birinin şiddet gördüğü, tecavüze uğradığı ve bu sayının en basit haliyle 1 milyar kadın etmesi, bu çarpıcı gerçeği tokat gibi yüzümüze vuruyor. Bir milyar kadın hesabından hareketle de, "One Billion Rising" yani "1 milyar kadın dans ediyor" adıyla da; 14 Şubat'ta dünyanın her yerinden kadın ve erkek 1 milyar kişi dans ederek belki de dünyanın en büyük aktivist eylemini gerçekleştirecek.

Kadın-erkek elele dans
İzmir'de Hakan Doğanay ve Seyhan Ertürk Kuralı, iğneyle kuyu kazar gibi çalıştılar aylardır. Biz de; Yeni Asır Kadın Dünyası olarak Başkanımız Fatoş Dayıoğlu'nun öncülüğünde 50'den fazla üyemizle bu etkinliğin içinde yerimizi aldık bile. Liyakat Derneği yine etkileyici bir performans göstermeye hazırlanıyor. Keza; diğer kadın derneklerinden de benzer performanslar geleceğini biliyorum.
***
Yeni Asır gazetesi ve Yeni Asır TV olarak kadına yönelik şiddet haberlerine ayrı bir önem veriyoruz. Bu konuda haberlerimizle hem uyarı hem bilinçlendirme görevimizi yapıyoruz. Ama bu insanlık dışı olayların sona ermesi adına yetmediğinin farkındayız. Taciz, tecavüz, cinayet dahil şiddetin her türlüsüyle ilgili her hafta onlarca haber yapıyoruz maalesef. Bu konuda çok duyarlı olduğunu ve bizzat ilgilendiğini çok iyi bildiğim Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 2012 yılının ilk 9 ayındaki acı bilançoyu açıkladı! Ocak-Eylül 2012 arasında tam 125 kadın aile bireylerinden ve kocalarından, sevgililerinden gördükleri şiddet sonucunda hayatını kaybetti. İşte bu rakamları bilip de, bu konuda duyarsız kalabilmek mümkün mü?
***
Sadece kadınlar değil duyarlı tüm erkeklere sesleniyorum. 14 Şubat Perşembe günü sevgilinizle, eşinizle veya sevdiklerinizle saat 14.30'da Cumhuriyet Meydanı'nda randevulaşın. Dans, dünyanın en önemli ve etkili aktivist hareketi. Bazen İspanyol çingenelerin flamenkolarında bazen Ege yörüklerinin zeybeğinde vücut bulmuş ve yüzlerce yıl sonra bile hala süregelmiş. Kimbilir; bu yılki 14 Şubat "One Billlion Rising" dansı da yeni ve sonuç alıcı bir aktivist hareket olarak gelenekselleşir...

Bilgi yarışmamız başlıyor
Yeni Asır TV olarak bu yıl yine İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte onbinlerce öğrencimiz ve ailesi ve eğiticimizle buluşmaya hazırlanıyoruz. Liselerarası ve İlköğretim Okulları Arasında düzenleyeceğimiz Bilgi Yarışmaları ile yine gurur duyacağız.
İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın hiç eksilmeyen desteği ve Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı liderliğindeki tüm İlçe Milli Eğitim müdürleri, okul müdürleri ve öğretmenlerimiz de en az bizler kadar heyecanlı. Yarışmaya katılan tüm çocuklarımız bilgilerini sınarken aslında, ortak paylaşımın, birlik ve beraberliğin de en güzel örneğini sergiliyorlar.
Her zaman söylüyorum, bu yarışın kazananı elbette bir tane ama aslında bu süreçte yeralan tüm çocuklarımız yukarıda söylediğim paylaşımlardan ötürü kazanan tarafında.
30 ilçede bin 339 ilköğretim okulu ile 386 orta öğrenim okulu arasındaki bilgi yarışmasına 3 binin üzerindeki çocuğumuz katılacak.
Abuk subuk her şeyin yarıştırıldığı ama bilginin unutulduğu yayıncılıkta Yeni Asır TV olarak 5 yıl önce öncülük ettik ve şimdi ne mutlu ki diğer televizyonlarda da bilgi yarışmaları reyting sıralamasında yerini alıyor.
Bizi bu süreçte yalnız bırakmayan tüm eğitim camiamıza, öğrencilerimize, ailelerine, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Konak Belediyesi ve diğer kurum ve kuruluşlara yürek dolusu teşekkürler...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA