• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

Evlilik değil pedofili (2)

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.01.2014, 00:00
Siyaset gündeminin yoğunluğundan normal gündemimize dönmekte zorlanınca, bazı konuları yazmakta da geciktik demiştim dün. Yazımın ikinci bölümündeki 'Evlilik değil Pedofili' yazıma öyle çok geri dönüş oldu ki; önce şaşırdım ama aslında hiç şaşırmamam gerektiğini de biliyordum. Siirtli kadersiz Kader'in 11'inde evlendirilip 12'sinde anne olması ve 14'ünde silahla öldürülmesi haberi, toplum olarak ne kadar önemli bir konuda gerekli özeni göstermediğimizle ilgili de ayna tuttu aslında hepimize. Gerçi biz bu haber çıkmadan 1 hafta önce Aydın'ın Acarlar köyündeki harika bir proje ile bu soruna dikkat çekmiş ve "Acarlar'daki 12 küçük kız çocuğu zorla evlendirilmekten kurtuldu" diyerek, örnek olması adına hayli büyük kullanmıştık bu haberi. Aydın'daki bu model, hem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hem Valilik hem Milli Eğitim Müdürlüğü ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle yürütülen ve küçük yaştaki kız çocuklarını zorla evlendirmek yerine okula göndermeleri yönünde aileleri ve ebeveynleri bilinçlendirmek üzerine yürütülen bir proje idi.
Gelelim dünkü yazımızdaki asıl meseleye. Ben, daha önceki yazılarımda da toplumu ilgilendiren pek çok konudaki mücadelenin "Dil'de başladığını" savunmuştum. Özellikle, seyircisiz oynama cezası verilen ama kadın ve çocuklara açık olan futbol maçlarının haberlerini kullanırken; 'seyircisiz maç' ifadesinin kullanılmasına karşı olduğumu; Yeni Asır olarak bu konuda bizim bir ilk'i başlattığımızı ve kadın ve çocukların gittiği maçlarla ilgili haberlerimizde 'seyircisiz maç' ifadesini kullanmama kararı aldığımızı açıklamıştım. Nitekim; bizim gazetemizde, benim yönetimde olduğum 6 yıldır kadın ve çocuklar gittiği halde hiçbir maç haberinde 'seyircisiz maç' ifadesi kullanılmadı, kullanılmayacaktır. Bu konuyla ilgili başta Spor Servisi'ndeki arkadaşlarım ve tüm Yeni Asır ailesinin verdiği destek ve öncü rol için teşekkürlerimi iletmek isterim.
Aslında, toplumda pek çok 'normalleştirme' 'dil'de başlıyor. Gazete ve görsel medya aracılığıyla her gün milyonlarca insana ulaşıyoruz. Ve kullandığımız haber dili, milyonlar üzerinde etkili oluyor. Eğer biz haberlerimizde; çocuk ve kadınlara rağmen 'seyircisiz maç' ifadesini kullanmakta ısrar edersek; bir süre sonra kadın ve çocuğun "hiç'leştirildiği, yok sayıldığını" normalleştirmiş oluruz (hiç istemesek bile).
Gelelim şimdi asıl mevzuya..

SÖZ HAKAN DOĞANAY'DA
Siirtli Kader'in haberleri sonrasında sosyal medyada çok güzel bir kampanya başlatıldı. Kader ve Kader gibiler için haberlerimizde kullandığımız 'çocuk gelin' ifadesinin, bu konunun normalleşmesine aracılık yapacağı uyarısında bulunuyordu duyarlı gençler ve sosyal medya kullanıcıları. En büyük mücadelelerin dilde başlayıp dilde bittiğine inanan bir kişi olarak; benim köşe yazılarımda ve Yeni Asır'da bundan sonraki haberlerde bir daha 'çocuk gelin' ifadesini görmeyeceğinizin sözünü verdim dün. Kimilerine göre bu bir; pedofili, sapıklık, sübyancılık, çocuklara yönelik tecavüz idi ama bizim haber dilinde tercih edeceğimiz ifade; 'çocuk veya küçük yaşta zorla evlendirilen' şeklinde olacak. Aksi olduğu durumlarda lütfen bizi uyarmaktan çekinmeyin...
Bu konuda yüzlerce mesaj ve ileti aldım. Hepsine burada yer vermem mümkün değil. Ama henüz 1 yaşını dolduran bir kız çocuğu babası olan Sevgili Hakan Doğanay'ın mesajı bütün mesajları içerdiği için köşemi ona bırakıyorum:
"Anayasanın 42'nci maddesinde, "Hiç kimse eğitim-öğretim hakkından alıkonulamaz" diye altı çizilmişken, tüm dünyada 18 yaşından önce bir çocuğun evlenmesi, kadına karşı şiddet kabul edilirken ve devletimizin yasalarıyla, anayasasıyla her doğan çocuğa; 'seni ailen koruyamazsa zihinsel, fiziksel ve ruhsal gelişimini ben sağlayacağım' güvencesi verirken; NASIL OLUYOR DA; devletin hukuk organları 'evlendirilmek üzere yaş büyütmeye kalkışmak'la ilgili 17 bin 373 davaya bakabiliyor? Bu avukatlar, bu davaları nasıl savunabiliyor? Hukuk, bu insanlık ayıbına imza atıyor? Devlet, koruma sözü verdiği çocukları tek celsede kadın&adam yapıyor? Eğitimsizlik, cehalet katlanarak büyürken bizler, eğitimciler, politikacılar, hukukçular, işadamları, aydınlar, kendini aydın sananlar yarın işlenecek her suçun ortağı değil miyiz? YA DA BİRİ CEVAPLASIN.. HENÜZ OYUNCAKLARINA DOYMAMIŞ BİR ÇOCUĞU ANNE YAPAN KİM?"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA