• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Kadın dostu kurumlar

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.03.2010, 00:00
Dün yayınlanan Gülseren Onanç röportajında, Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) başlattığı "Çalışmak İstiyoruz" kampanyasından bahsettim. Hükümetin beklentilerinin yanı sıra iş dünyasından da istekleri var kadınların. Kadın istihdamını teşvik etmek için Türkiye'de yeni bir girişim başlatarak, "Kadın Dostu Kurumlar" yaratmak ve ödüllendirmek istiyorlar.
Bu projeye göre, kurumlar ve işletmeler kurumsal yapıları, eylemleri ve istihdam yapıları ile toplumsal cinsiyet eşitliğine ve kadın güçlenmesine duyarlı olup olmadıklarına bakılarak, bağımsız bir denetleme sürecinden geçirilecek. Ve başarılı bulunan şirketler, toplumsal cinsiyet eşitliği sertifikasına sahip olma hakkı kazanacaklar.
Bu proje ile de kadın dostu işyerlerine ödül verilerek kamuoyunda görünürlükleri sağlanacak. Bir bakıma genel tüketici kitlesi ve özellikle kadın tüketici tarafından bu şirketin ürünlerinin tercih edilmesi sağlanacak.
Peki, kadın dostu olmanın kriterleri ne? Bunun için şu hususlara dikkat edilecek:
. Şirket çalışanlarının ne kadarı kadın?
. Şirketlerin üst düzey yönetiminde kaç kadın var?
. Kadınları orta ve üst düzey yönetici yapmak için şirketin insan kaynakları politikası ne?
. İşe alımda kadın-erkek eşitliğine ne kadar duyarlı?
. Şirket içi eğitim ve kişisel gelişim uygulamalarından kadınlar yeterince yararlanabiliyor mu?
. Eşit değerde işe eşit ücret veriliyor mu?
. Hamile ve anne çalışanlar için uygulanan prosedürler ne?
. Şirket içi taciz mekanizmaları işliyor mu?
Aslında bunlar zaten uyulması ve dikkat edilmesi gereken hususlar ama kadın istihdamı söz konusu olduğunda OECD ve AB Ülkeleri arasında sonuncu oluyorsak, bir şeyleri yanlış yapıyor, bu hususları dikkate almıyoruz demektir.

Kardeş değil ama bacanaktılar!
Magazin basını ikisi de rahmetli olmuş Cem Karaca ile Barış Manço'nun kardeş oldukları söylentisi ile çalkalanıyor. Aslında herkes biliyor bunun yalan olduğunu, kanıtlanması çok kolay bir dedikodu olduğunu ama herkesin ilgisini çektiği için de konuşulmaya devam ediliyor.
Oysa bu ikilinin birbiriyle başka bir ilişkisi var. Kardeş değiller ama bacanaktılar. Biliyorsunuz Cem Karaca, Feride Balkan ile evlenmiş ve bu evlilikten Emrah adında bir de oğlu olmuştu.
Feride Balkan'ın ablası Azra Balkan ise onlardan öce Barış Manço ile flört etmiş ve hatta kendi aralarında nişanlanmışlardı. Barış Manço'nun ayrı yaşadığı Belçikalı eşinden boşanamaması yüzünden ayrıldılar.
Evlenmiş olsalar bacanaklıkları resmileşmiş olacaktı ama yine de iki kız kardeşin büyük aşkı olarak kalplerdeki yerlerini hep korudular.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA