• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Yoğurdu dondurarak yiyin!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.06.2010, 00:00
Acayip sevdim Feriye Lokantası Genel Müdürü ve Gastronomi Uzmanı Vedat Başaran'ı. Zaten çok takdir ederim kendisini yaptığı birbirinden yaratıcı ve lezzetli yemekler nedeniyle. Mütevazılığı da bilinir. Böbürlenmemesi gerekirken böbürlenenlerin arasında öne çıkmamayı erdem olarak görenlerdendir.
Bu kez de kadınların hakkını yemediği için sevdim.
Neredeyse evlerin tamamında yemek işini kadınların üstlenmesine karşın, en iyi aşçıların erkek olduğunu öne süren erkek söylemini bir kenara atarak dedi ki Vedat Başaran: "Evlerdeki aşçılar profesyonellerden daha yaratıcılar. Mesela yoğurt gibi ince ve hassas bir lezzeti yemeklerde değerlendirmesini çok iyi biliyorlar. Mesela pastanelerdeki ürünlerde hiç yoğurt kullanılmaz. Ama kadınlar börekten çöreğe pek çok şeyde yoğurtla harika lezzetler yaratırlar. Çorbalara, yemeğin içine koyarlar. Pişen yemeğe yoğurt katmak incelik ister. Çünkü direkt koyarsanız kesilir yoğurt. Onun yöntemini de kadınlar bilir." Feriye Lokantası'ndayız ve yoğurttan söz ediyor, yoğurtla yapılmış yemeklerden tadıyoruz.

TÜRKİYE LİDER
Danone Tikveşli Genel Müdürü Okay Eğdirici, yaptıkları pazar araştırmasında kadınların yoğurt seçerken iki türe yöneldiğini, yemeklerin yanında yemek için marka yoğurdu, yemek yapımında kullanmak için de markasız yoğurdu seçtiklerini göz önüne alarak çıkardıkları iki yeni ürünü anlatıyor.
Bana göre yoğurt kaymaklı olmalı. Altın kaymak hem de. Ben yoğurdu, yoğurt yemek için ama öncelikle de kaymağını ekmek üstüne koyup yemek için alırım. Ama yoğurt pazarında kaymaksız yoğurdun hakimiyeti varmış. Özellikle de çocuklar kaymaksız yoğurdu tercih ediyorlar.
Eğdirici, yoğurt tüketiminde, kişi başına yılda 30 kilogramla dünya lideri olduğumuzu, en çok satılan ürünün de 2.5 kiloluk paketler olduğunu söyledi. Ama halen tüketilen yoğurdun yüzde 80'inin açık ve kayıt dışı yoğurt olduğunu da sözlerine ekledi.

CİĞERE YAKIŞTI
Eğdirici'ye, sağlıklı yaşam konusunda reçeteler veren bazı uzmanların, evde yoğurt yapımının teşvik ettiklerini ve televizyonlarda bunu ısrarla dile getirdiklerini söylüyorum. Danone Kurumsal İlişkiler Direktörü Adnan Çavuş, söze girerek, "Evet, ev yapımı yoğurt daha güvenilir olabilir ama kullanılan süt ve mayaya göre değişir bu. Aldığınız açık süt ne kadar güvenilir? Oluşan bakterileri öldürmek için sütü kaynattığınızda sütün besin değerinin ne kadarı kaybolur? Hangi mayayı attınız yoğurdun içine?" diyor.
Pazar büyük. Tüketicilerin yüzde 54'ü yoğurdu sofrada kullanıyor. Yüzde 38'i pasta, börek, yemek yapımında, kalanı da kahvaltıda tüketiliyor.
Feriye'deki yemekte hem yoğurdun kendisini yedik hem de başta da söylediğim gibi hepsi yoğurtla yapılmış yemekleri tattık. Üç çeşit çorba içtik mesela. Buğday, nohut ve nane, maydanoz gibi otlarla süslenmiş soğuk yoğurt çorbası, terbiyeli sıcak çorba ve patlıcanlı yoğurtlu çorba. Patlıcan salatasının sulandırılmışını düşünün. İçinde soğuk çorba gibi buğday var. Çok değişik bir tat. Yoğurtlu ciğer de öyle. İlk kez denediğim bu yemeğin bilinen bir Kafkas yemeği olduğunu söyledi Vedat Başaran. Ciğere bu kadar mı yakışır yoğurt! Ya levreğe? Balığın yanında yoğurt yeniyor. Hem de içinde pişiyor. Yoğurtlu levrek buğulama. Nefis. Antep yemeği Şüveydiz'e söyleyecek söz yok. Yoğurt dondurması ise süper. Yoğurdu pudra şekeri ile karıştırıp buzdolabına koyuyorsunuz. Servis yaparken içine dilediğiniz şurupla -çok az ama- bezenmiş kırılmış fındık koyuyorsunuz. Afiyet olsun...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA