• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Kadınlar değişime daha fazla açık

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.10.2010, 00:00
İş dünyasında kadınların yerinin sağlam olduğunu söyleyen Global Tanıtım ve Halkla İlişkiler Başkanı Ceyda Aydede, dünyanın en başarılı iletişim uzmanlarından biri

Amerikan Halkla İlişkiler Derneği'nin 1995'ten bu yana verdiği 'Halkla İlişkilerde Yaşam Boyu Başarı Atlas Ödülü'nü kazanan Aydede, kadınları gelişime daha açık buluyor


Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Ceyda Aydede, profesyonel iş hayatına Arthur Andersen danışmanlık şirketinde denetçi olarak başladı.
Daha sonra Migros'ta çalışmaya başlayan Aydede, burada çeşitli kademelerde görev yaptı. Uzun süre Migros Bölge Satış Müdürlüğü görevini yürüten Aydede, son olarak Migros'ta halkla ilişkiler birimini kurdu ve müdürlüğünü üstlendi. 1988 yılında ABD New Hempshire'da, Hesser College'da perakendecilik iletişimi eğitimi alan Aydede, 1989 yılında Global Tanıtım ve Halkla İlişkiler şirketini kurdu. 2003 yılında Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği'nin Başkanlığı'nı yürüten Aydede, aynı zamanda Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD), İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği (İDA), Amerikan Halkla İlişkiler Derneği (PRSA) ve (IPRA) üyesi.

KİTAPLAR VE ÖDÜLLER
"Halkla İlişkiler Kampanyaları", "Profesyonel Bir İlişki: Medya ve Halkla İlişkiler", "Sanal Ortam Günlükleriyle Blog Çağı" ve "Yükselen Trend Kurumsal Sosyal Sorumluluk adlı kitapları bulunan Aydede bir çok ödülün de sahibi. Dünya Gazetesi tarafından yapılan "2000 Yılı Başarılı İş Kadınları" araştırmasında büyük jüri tarafından "Sektörlerinin En Başarılı Kadınları" arasında yer alan Aydede, Ekonomist dergisi tarafından 2002 yılında "Yılın Kadın Girişimcisi" ödülü ve Ankara Halkla İlişkiler Derneği tarafından "Ülkemizi Halkla İlişkiler Alanında En İyi Temsil Eden ve Tanıtan Kişi" ödülünü de kazandı.
Galatasaray Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi'nde "Halkla ilişkiler" dersleri veren Ceyda Aydede, "Ben iş yaşamımda çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Çünkü hep doğru zamanda doğru yerde olabildim. Tabii doğru zamanda doğru yerde olabilmek için de çok yerde olabilmeniz gerekiyor" diyor.
Çok seyahat eden ve dünyanın her yerinden iletişim kurduğu kişilerle dost olmaya önem veren Aydede Türkiye'nin tanıtımı için yabancıları ülkemize getirmenin önemine değiniyor ve "Türkiye'ye gelen insanlar ülkemizle ilgili çok olumlu izlenimler elde ederek ayrılıyorlar" diyor.
Şeffaflık Ceyda Hanım için bir iş ve yaşam prensibi. Gittikçe küçülen ve gelişen dünyada şeffaf olanların ayakta kalacağına inanıyor. "Çünkü artık bilgi herkesin elinin altında, hiçbir şeyi kimseden saklama imkanımız yok. Sakladığınız zaman da üzerinizdeki tereddüt ve kuşkular artıyor" diyor.
Kadın yönetici sayısının, özellikle de üst düzey kadın yönetici sayısının giderek arttığına dikkat çeken Aydede, "İş hayatında güçlü kadınları daha çok görmeye başladık. Ülkemizin dışa açılması, kaliteli ve global eğitime sadece elit grupların değil, toplumun farklı kesimlerinin de ulaşabiliyor olması bu sonucu getirmiştir" diyor.

KARİYER VE ÇOCUK

Aydede, kadınların iş hayatında başarılı olmalarının altında yönetim tarzı, ilkeleri ve değişim felsefesinin payı olduğunu belirterek, "Bu değişime kadınlar daha kolay uyum sağladı. Zaten kadınlar genelde değişimi daha çabuk sindirebiliyor. Çok taraflı bakmamaya çalışırsak da, yeni iş dünyasında kadınların yeri bayağı sağlam. Gelişen teknoloji de iş dışındaki diğer sorumluluklarını daha kolay yerine getirmelerini sağlıyor" diye konuşuyor.
Evli ve iki çocuk annesi olan Ceyda Aydede, çocuksuz bir kariyer düşünmemiş. Bu konuda şanslı olduğunun da altını çizerek, "Çocuklarıma çok zaman ayırmaya çalıştım. Yeterli olamadığım dönemler de oldu elbette. Özelikle onların okul döneminde yetememek bende bazı sıkıntılara neden oldu ama Allahtan çocuklarım sorunsuz ve değerleri olan çocuklar. Dolayısıyla hayat benim için normal devam etti. İkisiyle de gurur duyuyorum" diyor.
Kızı Cansu, Harward'da okuyor. Küçük bir kızken kendisine sorulduğunda, "Çocuklarımla daha çok ilgilenmek için halkla ilişkilerci olmayacağım" diyen Cansu Aydede, Harward'ı kazanarak ailesinin gurur kaynağı olmuş. 'Matematik ve Ekonomi Bölümü'nü bu yıl bitirecek olan Cansu, bir süre ABD'de çalışmayı düşünüyor.

'Halkla İlişkiler'i seçenlere tavsiyeler
Ceyda Aydede'nin çalışanlarına ve Halkla İlişkiler mesleğini yapmak isteyenlere önerileri ise şunlar:
. Araştırmacı bir kişiliğe sahip olmak.
. Karşıdakinin gözünden olaylara bakabilmek, yani empati kurabilmek.
. Özverili ve verici olabilmek.

Başarının sırrı
"Ben önce düşledim, sonra bu düşe ulaşmak için çok çalıştım ve başardım. Ama bunun için şeffaf, dürüst ortamın olması da gerekiyor. Toplumumuzda bu gibi ortamlar çok olursa toplum daha çok bilgilenir. Aynı anda birçok şeyi düşünmenin, birçok işi bitirmenin tatminini yaşıyorum."

"Her zaman geleceği hedefledik"
Ceyda Aydede ortaokul ve liseyi İzmir Amerikan Kız Koleji'nde okumuş. "Bizler ileriye bakmayı öğrenerek ve geleceği hedefleyerek yetiştirildik. Hepimiz idealist kadınlar olduk. Evlenip, anne olduk ama kariyerimizi de ihmal etmedik. Çoğumuz çok önemli yerlere geldik."diyor. Yazları Çeşme'deki evinde geçiren Ceyda Aydede zaman problemini akşamları erken uyuyarak, sabahları da erken kalkarak hallettiğini söylüyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA