• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

İsveç yasaları

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.12.2010, 00:00
Dünyayı ayağa kaldıran WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, iki cinsel taciz, bir tecavüz ve bir de kanunsuz cebir suçundan yargılanacak.
Nedeni de birlikte olduğu kadınlarla sevişirken prezervatif kullanmaması.
İsveç yasalarına göre, korunmasız seks yapmak, kadının insan haklarını ihlal etmek anlamına geliyor.
Çünkü cinsel ilişki sonucu kadın hamile kalabiliyor ve bu durum ona mağdur edebiliyor. Cinsel ilişkinin bedelini kadın ödüyor çünkü. Erkeğin hayatında hiçbir değişiklik olmazken, hamile kalmanın tüm riski kadına kalıyor.
Bu yüzden cinsel ilişkiye kadının rızası olmasına karşın, eğer erkek prezervatif kullanmazsa ve kadın bundan şikayetçi olursa suçlu bulunuyor.

TUTUKLANMA SÜRECİ

Juilan Assange de Ağustos 2020'da bir seminer için Stockholm'a davet edilmiş. Bunun için Kardeşlik Hareketi üyesi ve radikal bir feminist olan ve asıl ismi açıklanmayan Sarah olarak tanıtılan kadınla temasa geçmiş.
Otel yerine onun dairesine yerleşmiş ve Sarah'la birlikte olmuşlar. Ertesi gün seminer de başka bir kadınla tanışmış Assange. Jessica adındaki bu kadınla da birlikte olmuş. Üstelik iki kez. Ve ikincisinde, kadının isteğine rağmen prezervatif kullanmamış.
Hamile kalmaktan veya HIV virüsü kapmış olmaktan endişelenen Jessica, Sarah'ı arayarak durumu anlatmış. Bu işe bozulan Sarah, Julian'ı arayıp evi terk etmesini istemiş ve iki kadın karakola giderek suç duyurusunda bulunmuşlar.
Bizim yasalarımıza ve daha önemlisi toplumsal bakış açımıza göre ne kadar enteresan bir durum değil mi? Bizde erkeklerin büyük bir çoğunluğu prezervati kullanmadan seks yapıyor. Bırakın bunun suç sayılmasını, eğer bir kadın bir erkeği evine çağırmışsa, adamın zorla cinsel ilişkiye girmesi bile tecavüz sayılmıyor.

RİSKLERİ PAYLAŞMAK
Kadın çağırmış adamı evine, davet etmiş. Ne yapacaktı yani erkek? Yan odada mı uyuyacaktı? Hatta kadın evine davet etmese, biraz gülsle, cilev yapsa da erkek onunla cinsel ilişkiye girme hakkını kendinde bulur. Yasalarımız da erkekten yana olur.
O yüzden Juilan Assange'nin neden tutuklandığını bizim Türk erkekleri anlamayacaktır. Zaten çoğunluğu onun gizli belgelerini açıkladığı için tutuklandığını sanıyor.
Doğrusunu isterseniz ben de ilk kez duydum bu yasayı. Kadınlar haklı mı, kıskançlık mı yaptılar, onu bilemem ama bir erkeğin bu nedenle suçlanması bana çok mantıklı geldi. Hoşuma gitti yani. Çünkü dünyanın her yerinde cinsel ilişkinin risklerini sadece kadınlar yükleniyor, yüklenmek zorunda kalıyor. En önemli risk de hamilelik ve HIV virüsü kapmak. Riskleri adil olarak paylaşmak böyle bir şey. Medeniyet bu işte.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA