• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Eski yılın gündemi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.12.2010, 00:00
Yeni bir yıla girerken, eski yılın bir değerlendirmesini yapalım mı? Medya Takip Merkezi'nin iki bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde periyodik olarak yapılan takip sonuçlarına göre, yıl boyunca basında en çok yer alan konular şöyle sıralanıyor:
. Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği'ne giriş süreci, terör olayları, Türkiye-İsrail krizi, Ergenekon davası, referandum, Deniz Baykal'ın kaseti ve istifası, türban-başörtü tartışmaları, Balyoz darbe planı iddiası, KPPS skandalı, Tekel işçilerinin grevi, doğal felaketler, Wikileaks belgeleri, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması, maden ocağındaki patlama, bakterili et skandalı.

TERÖRÜ KONUŞTUK
Tüm yılı kapsayan gündem raporuna göre; 2010'da ülke gündemini en çok meşgul eden konu "terör olayları" oldu. Medyada toplam 257 bin 55 haber ile yansıma bulan terör olayları, önceki yıla kıyasla yüzde 26 oranında artış gösterdi. Yıl boyunca çeşitli eylemleriyle gündeme gelen PKK terör örgütünün, sürekli hedef değiştirerek gündemde kalması ve işin boyutunu deniz subaylarına saldırmaya kadar yükseltmesi, sıcak gelişmeleri de beraberinde getirdi. Terör örgütünün eylemsizlik kararının ardından, Taksim'de polislere yönelik gerçekleştirilen canlı bomba eylemi ise yılın en çok konuşulan gelişmeleri arasındaydı.

GERGİN BİR YIL

İHH İnsani Yardım Vakfı'nın Gazzeliler için hazırladığı yardım gemilerinin İsrailli askerler tarafından saldırıya uğraması, Mayıs ayı sonlarında hem ülke hem dünya gündemine bomba gibi düştü. Birçok Türk vatandaşının öldüğü ve gözaltına alındığı saldırı, dünya basınında da büyük yankı buldu. Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından İsrail'le ilişkiler iyice gerilirken; İsrail, gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında yıl boyunca 247 bin 516 habere konu edildi.

ERGENEKON DAVASI
Medyanın 2010 yılındaki önemli gündem maddelerinden bir diğeri de Ergenekon Davası oldu. Ergenekon kapsamında, yapılan açıklamalar, gözaltına alınmalar, davalar ve dava süreçleri bu yıl da ülkenin nabzını yükseltti. İlhan Cihaner'in Ergenekon Davası kapsamında görev başındayken gözaltına alınmasıyla başlayan hararetli tartışmalar, hükümet ve Yargıçlar Birliği arasında gerilime neden olurken, "yargı bağımsızlığı" konusu da sıkça tartışıldı. 2010 yılında da sıcaklığını koruyan Ergenekon Davası, tüm mecraların toplamında 158 bin 749 haberde yer buldu.

KÜRT AÇILIMI
Diğer yandan, Kürt sorununun çözülmesi için de yıl boyunca çeşitli adımlar atıldı. Özellikle, bazı toplumsal mesajların Kürtçe olarak verilmesi, yılın dikkat çeken gelişmeleri arasındaydı.

REFERANDUM

MTM'nin raporu, yılın en çok konuşulan bir diğer konusunun da 12 Eylül'de gerçekleştirilen referandumun olduğunu ortaya koydu. Partilerin kıyasıya yürüttükleri propaganda çalışmaları ve siyasi polemikleri ile medyanın yakın takibine giren referandum, 'EVET'le sonuçlandı. Referandum, yıl toplamında 136 bin 669 habere konu edildi.

BAYKAL'IN ŞOK KASETİ
2010 yılının en önemli gelişmelerinden bir diğeri ise Deniz Baykal'ın şok kaset görüntüleri oldu. Kaset görüntülerinin siyasi arenada bomba etkisi yaratmasının ardından istifasını veren Baykal, medyanın an be an takibindeydi. Baykal, yıl toplamında, siyasi söylemleri ve kaset konusuyla toplam 111 bin 336 habere konu edildi. Baykal'ın istifasıyla boşalan Genel Başkanlığa, sürpriz bir kararla Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olması ve CHP Genel Başkanı seçilmesi, yılın büyük yankı bulan gelişmeleri arasında kayda geçti.

TÜRBAN-BAŞÖRTÜSÜ

Uzun yıllardır Türkiye'nin gündemini meşgul eden konular arasında yer alan türban-başörtü konusuna medyanın ilgisi bu yıl tam üç katına çıktı. Hem iktidar partisinin hem de muhalefet partilerinin sıkça gündeme getirdiği türban tartışmaları, türbanın bazı üniversitelerde serbestleşmesiyle iyice alevlendi. Konu, yıl boyunca 82 bin 911 haber ile yansıma buldu.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA