• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Geleceğe yatırım yapmanın yolu

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.01.2011, 00:00
Geleceğe yatırım yapmanın yolu kadınları güçlendirmekten geçiyor. Bunun yolu da kadının ekonomik ve sosyal hayata katılması. Okula gitmesi, lise veya üniversiteyi bitirmesi, iş hayatına atılması, meslek sahibi olması, kariyer yapması, kendi işini kurmasından geçiyor.
İstanbul'da düzenlenen konferansta da iki gün boyunca bunlar konuşuluyor. Bugün bitecek olan toplantı, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından KAGİDER'in evsahipliğinde düzenleniyor. Toplantının adı "Invest for the Future: Women Driving Economic Growth" (Geleceğe Yatırım Yapın: Ekonomik Büyümeyi Yönlendiren Kadınlar) konferansı.
Pazartesi gecesi düzenlenen 'Gala Yemeği' ile başlayan konferansa Ermenistan, Azerbaycan, Kıbrıs, Gürcistan, Yunanistan ve Türkiye'den 100'e yakın kadın girişimci katıldı. Gün boyu süren etkinliklerde bir araya gelecek kadınların networklerini geliştirerek, aralarındaki iletişim ve ticaretin artması hedefleniyor.

OMUZ OMUZA
Ev sahibi KAGİDER'in Başkanı Dilek Bil, ekonomik ve toplumsal gelişmede kadının oynadığı rolün altını çizerek şunları söyledi:
. Ayrımcılık günümüzün gerçeği ve gerçek büyüme ve refahın engelidir. Hastalıklı bir durumdur. Bu durum erkek hegemonyasının eseridir. Bunu değiştireceğiz.
. Ve erkeklerle omuz omuza verip değiştireceğiz. Çünkü onlar da biliyor ki kadın erkeklerin de geleceğidir. Gerçek şu ki, kadına yapılan yatırım, büyük fırsatlar sunan bir gelişim alanıdır.
. Cinsiyet ayrımının kalkmasıyla zenginleşen kadın nüfusun ekonomiye katılımı Çin kadar büyük bir potansiyeldir. Kadının ekonomik gücünün artışı, yeni ihtiyaçların, yeni pazarların yeni hizmet ve ürünlerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

YOKSULLUK AZALIR
ABD Dışişleri Bakanlığı Küresel Kadın Konularından Sorumlu Büyükelçisi Melanne Verveer de kadının önemine dikkat çekerek, "Geleceğe yatırım yapmanın bir parçası olarak, biliyoruz ki kadınların güçlendirilmesi dünyayı yeniden şekillendirmenin en etkin ve olumlu yollarından birisidir. Hiçbir ülkenin nüfusunun yarısını geride bırakarak ilerleyemeyeceği yalın bir gerçektir" dedi.
A.B.D. İstanbul Başkonsolosu Scott F. Kilner Türkiye'nin hızlı ekonomik büyüme yaşaması için kadınların ekonomiye katılımının önemine vurgu yaptı ve, "Türkiye son yıllarda etkileyici bir ekonomik büyüme yaşamıştır. Bugün Türkiye, dünyanın 16'ncı büyük ekonomisidir. Ancak Türkiye 2023 yılına kadar dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefini kadınların katılımı olmadan ulaşamaz" dedi.
Geceye video mesajı ile katılan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, konferansın öneminin altını çizerek, kadınlara yatırım yapmanın ve özellikle de kadınların işlettiği KOBİ'lere yatırım yapmanın, ekonomik büyümeyi canlandırmanın, gelişmeyi hızlandırmanın ve yoksulluğu azaltmanın en iyi yollarından birisi olduğunu söyledi.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA