• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Kardeş kıskançlığı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.03.2011, 00:00
Kardeş dediğin birbirini kıskanır. Hepimiz kıskandık, kıskanmadım diyen yalan söyler. O kadar normal bir durum ki bu. Bu normal durumu, biz büyükler kışkırtıyoruz aslında. Sanki kendimiz arkadaşımızı, eşimizi kıskanmazmışız gibi çocuklarla dalga geçiyoruz. Çocuklar da halı olarak çıldırıyorlar tabii.
Bu konuda nefis bir yazı var Rengarenk Kırmızı'da. Psikolog Nesteren Gazioğlu'nun yazısı. "Psikolog olmam fark etmiyor, iki çocuklu bir anne olarak ben de kendimi bu sürecin tam ortasında buluyorum. İki çocuğu olup da benim çocuklarım birbirini hiç kıskanmaz diyen bazı 'süper' ebeveynlere gıptayla bakmışımdır." diyor ve olaya farklı bir yorum getiriyor:
Olaya çocuk açısından bakıyor ve "Düşünün..." diyor...
. Hayalini kurduğunuz eş ile evlendiniz. Çok mutlusunuz, sadece ikiniz. İnanılmaz eğleniyorsunuz, paylaşımlarınız çok güzel. Eşiniz de sizi çok seviyor. İçi titriyor size bakarken...

EMPATİ KURMAK

. Günlerden bir gün eşiniz geliyor ve size diyor ki; "Hayatım ben seni o kadar çok seviyorum, o kadar çok beğeniyorum ki senden bir tane daha olsun istiyorum."
. Şimdi ne demek istedi? İltifat mı etti yoksa...
Aradan zaman geçiyor ve eşiniz yanında sizin bir hemcinsinize sarılmış vaziyette yanınıza geliyor. Ve diyor ki: "Bak seni çok seviyorum, hani senden bir tane daha istiyordum ya; işte bu da yeni eşim. Onunla çok iyi anlaşacağına eminim."
Bu eş nasıl biri. Bir kere sizden genç. Bakıyorsunuz eee oldukça da alımlı ve çekici. Ama biraz genç ve bir sürü ihtiyacı var. Araba kullanamıyor, kredi kartı yok, kendi başına alışveriş bile yapamıyor. Bu ihtiyaçlarda eşinize yardım etmeniz lazım.
Her talepte eşiniz size sesleniyor "Hayatıııııım gel bana yardımcı ol"
"İyi de hayatım! Ben onun bakıcısı değilim, sen getirdin onu benim başıma!" diyeceğiniz geliyor... Tutuyorsunuz kendinizi...

4 ALTIN KURAL

Örnekleri uzattıkça uzatabiliriz. Gördüğünüz gibi ilk çocuğun hislerini anlamak bu örnekle oldukça kolay. Sevilen birini paylaşmak kolay değil. Çocuk da anne-babasının göz bebeği. Onların ilk sevgilisi. Sonra bir başkası geliyor ve papucu dama atılıyor. O yüzden kıskanır. Kıskanması da normal. Yapılacak şey, onu anlamakta yatıyor. Onu sevdiğinizi, sevginizde bir azalmadığını göstermek sorundasınız. Gazioğlu'nun 4 altın kuralı şöyle:
. Çocuğunuzu anlayın ve empati kurun.
. Onu daime seveceğinizin mesajlarını verin.
. Özel olduğunu ve hep öyle kalacağını hissettirin.
. Çocuğunuza bakıcılık yaptırmayın. Kardeşiyle paylaşımın keyifli olmasını sağlayın.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA