• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Meclise 275 kadın

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.03.2011, 00:00
Şu günlerde demokrasiye inanan ve demokrasiyi, gerçek eşitliği isteyen kadın-erkek herkesin üzerinde durması gereken bir konu var; o da mecliste kadın-erkek eşitliğini sağlamak.
Biliyorsunuz, meclise 550 milletvekili seçerek gönderiyoruz. Son seçimlerde bu vekillerin sadece 48'i kadın. Geri kalanları erkek. Daha önce bu sayı 5-10'u geçmiyordu. Son seçimlerde iki katına çıktı ama yine 50'yi bulamadı.
Bu seçimlerde bu sayı iki katına çıksa 100 olacak. Fena mı? Değil elbette. Ama yine eşit temsili yansıtmıyor.
Neden yansıtmıyor?
Çünkü nüfusun yarısı kadın, yarısı erkek. Bu durumda meclisteki temsilcilerin de yarısının kadın, yarısının erkek olması gerekiyor. Yani, 550 milletvekilinin yarısı, yani 275'inin kadın olması gerekiyor.
Dolayısıyla kadın örgütlerinin isteği bu.

KA-DER'İN KAMPANYASI
Bu isteği ilk olarak KA-DER (Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği) dile getirdi. "Eşit temsil, gerçek demokrasi, yeni anayasa ve engelleri aşmak" sloganıyla bir kampanya başlattı. Kampanyayı şöyle açıkladı KA-DER Başkanı Çiğdem Aydın:
* Nüfusun yarısı kadın. TBMM çatısı altında kadının temsil edilme oranı ise yüzde 8.
* Kadın hayatın her alanında olduğu gibi siyasette de geride tutuluyor. Siyasette geride tutulduğu için hayatın diğer alanlarında da geride kalıyor.
* Bu paradoksu çözmenin tek bir yolu var. Mecliste daha çok kadının yer almasını sağlamak. Kadının önüne konan görünür-görünmez bütün engellere rağmen bundan vazgeçmemek.
* Ütopik gibi görünse de büyük hedefler kurmak. Hem de acil olarak.
Ne yapılacak?
Çiğdem Aydın, "İnanılmaz bir kadın gücü var, bunlar siyasete akabilir. Partilere çağrıda bulunuyoruz. Listelerin yarısını kadın yapalım diyoruz. Kadınlar siyasette de işin mutfağına hapsolmuşlar. Erkek duvarını delemiyorlar. Oysa sayıca yüksekler. Kendimiz ve çocuklarımız için özgürlükçü ve demokratik bir Türkiye istiyoruz. Bunun yolu da TBMM'de eşit temsilden geçiyor. 12 Haziran seçimlerinin iki özelliği var. Birincisi listelerde yer alacak aday kadın sayısı, ikincisi ise TBMM'ye yeni seçilecek milletvekillerinin yeni bir anayasa yapacak olması" diyor.
Hemen ardından sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, gazeteci-yazarlar ve iş dünyasının önde gelen isimleri, kadınların politikaya katılımını engelleyen koşulların ortadan kaldırılması için "Haklı Kadın Platformu"nu kurdu.
Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlenen basın toplantısının açılış konuşmasını Vuslat Doğan Sabancı yaptı. Konuşmasında platformun bir araya gelme amacının mecliste daha çok kadın görmek olduğunu söyleyerek kadın-erkek eşitliği konusuna vurgu yaptı.
Diğer konuşmacılar da mecliste kadına eşit temsil hakkının önemine değindi ve son söz söylediler: Mecliste daha fazla kadın istiyoruz.
Türkiye'de kadınların TBMM'de yüzde 9'luk temsili ile 181 ülke içinde 105'inci sırada yer aldığına dikkat çeken Sabancı, Türkiye'nin, Kadın Erkek Eşitliği karnesinde 134 ülke arasında sondan 9'uncu, kadınların ekonomiye katılımında ise sondan 4'üncü olduğunu ve Türkiye'de her yüz kadından 58'inin hiçbir sosyal güvencesi olmadığını belirtti.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA