• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Yeni Meclis'te 100 kadın

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.04.2011, 00:00
Ve milletvekili adayları belli oldu. Televizyon ve gazetelerde yayınlanan haberlere bakılınca, partiler bu kez kadınlara karşı cömert davrandı ve seçilebilecek yerlere kadınları koydu. Listelerde 262 kadın aday var. Bunların ancak 100 veya 105'i seçilebilecek yerlerde. Eski yıllara göre güzel bir gelişme. Şu anda Meclis'te 48 kadın vekil bulunuyor. Bu durumda kadın vekil sayısı ikiye katlanmış olacak.
Yeter mi? Yetmez. Hatırlayacaksınız gerek KADER, gerekse Kadın Haklı Platformu, adaylar belirlenmeden önce yaptığı açıklamalarda vekil sayısının 275 olmasını dile getirmişlerdi. Yani yarı yarıya.
Hiç olmazsa Meclis'in yüzde 30'unun kadın olması gerekirdi. Yani 165'inin. Bu sayıya bu seçimde varılabilirdi üstelik. "Yeteri kadar kadın aday yoktu" demek pek mümkün olmayacak bu kez. Yeteri kadar kadın aday vardı. Üstelik listeye giren 262 kadını göz önünde bulundurursak bunların 60'ı daha önlere alınabilirdi.

165 OLMALIYDI
Örneğin KAGİDER'den tanıdığım iki kadın: Meltem Gürler, AK Parti'nin 1. Bölge 17. sırasında yer alıyor. Seçilebilir mi? Ortada. Gülseren Onanç da CHP'nin İstanbul 2. Bölge'den 15. sırasında. Onun durumu da ortada. İkisi de daha üstlere alınabilirdi.
Kadınlar ilk sıralarda var mı diye baktığımızda durum şöyle: Güldal Mumcu CHP'nin İzmir listesinde ilk sırada yer alıyor. Bursa'da ise Sena Kaleli var. Geçtiğimiz yerel seçimlerde Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayıydı Sena Kaleli. Gülsün Belgehan Toker de Ankara 2. bölgeden listebaşı. Bir de Uşak'ta listenin ilk sırasında kadın var, Dilek Akagün Yılmaz.
AK Parti'de ise İstanbul listesinin ilk sırasında Nimet Çubukçu'yu görüyoruz. Hemen arkasında da Ayşenur Bahçekapılı. Başka da ilk sıralarda kadın aday yok.
MHP'de ise Meral Akşener liste başında. İstanbul 3. Bölge'den aday. Bir başka isim de Füsun Köroğlu Çorapçıoğlu. Çanakkale'de ilk sırada yer alıyor. Eskişehir'de Ruhsar Demirel, Karabük'de Bircan Akyıldız ismi gözüme çarpıyor.

BİZE DÜŞEN

Kısacası durum kötünün iyisi. En az 60 kadına daha yer açılacakken 100 ile yetinmek zorunda kalacağız. Ayrıca listeye giremeyenleri de unutmamak gerekir. Liste dışı kalan pek çok kadın aday olabilseydi ve seçilecek yerlere girebilseydi hem Meclis'in çehresini değiştirebilirlerdi hem de Meclis'in yapısını. Bütün adaylara başarılar. Yolları açık olsun. Bize düşün de desteklediğimiz kadın adayın yanında yer almak, onlara yardımcı olmak. Zorlu bir yolculuk onları bekliyor. Kimisi deneyimli bu konuda, kimisi deneyimsiz. Attıkları her adımda yanlarında ve arkalarında birilerinin olması onlara güç verecektir. Seçim bürolarına gidip, iş isteyebilir, gönüllü olarak çalışmalarına katılabilir, seçilmelerine ve oy vereceğimiz partinin seçimleri kazanmasına yardımcı olabiliriz. Sandıkta sürprizle karşılaşmak istemiyorsak güçleri birleştirmek zorundayız.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA