• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Gerçek erkekler ev işi yapar

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31.05.2011, 00:00
Bir süredir ekranlarda bir reklam filmi oynuyor, duvarları afişler süslüyor, "Gerçek erkekler ütü yapar!" diyen. Yakışıklı oyuncu Mehmet Günsur oynuyor reklamda. Erkeklerin evi işi ve ütü yapabileceğinin altı çiziliyor.
Ama önce buna kadınların inanması gerekiyor. Ev işlerinin kadınlara mahsus olmadığını, kadın-erkek, kafası çalışan, eli-ayağı tutan herkesin yapabileceğini öncelikle kadınların anlaması gerekiyor ki kız çocuklarına öğrettikleri gibi erkek çocuklarına da yemek yapmaktan yatağı toplamaya kadar her işi öğretsinler.

KADIN İŞİ Mİ?
"Rengarenk Kırmızı" olarak Haziran sayısında bu konuya değindik ve kapak yaptık bu konuyu.
Hiçbir kadın ütü yapmayı bilerek annelerinin karnından doğmuyor. Yapa yapa öğreniliyor bu işler. Yapmak zorunda kaldığımız için istemesek de yapıyor ve yaptıkça ustalaşıyoruz.
Kadınlar nasıl deneyerek öğreniyorsa erkekler de kadınlar kadar iyi yapabilirler ev işlerini. Yeter ki yapmayı istesinler. Çünkü erkeklerin çoğu bu işleri "kadın işi" olarak gördükleri için yapmak istemiyor. Çünkü anneleri onları mutfağa sokmuyor, odalarını toplamalarını, çoraplarını yıkamalarını istemiyor.

YAŞAMSAL İŞLER
Eşleri de öyle. Pek çok kadın, "Ben erkeğin mutfağa girmesinden hiç hoşlanmam" dediği için yemek işini kadınlara havale ediyor erkekler.
Evin dışında yemek yapmaktan gocunmadıkları, bu işi meslek olarak gördükleri halde, evde yemek yapmayı kadınlara bırakıyorlar.
Oysa ev işleri yaşamsal işler. Kadın-erkek yapmak zorunda olduğumuz işler.
Temiz giyinmek istiyorsak, çamaşırlarımız kirlenince yıkamak zorundayız örneğin. Yıkadıktan sonra da ütülememiz gerekir. Bunu öncelikle kendimiz için yapmak zorundayız. Tıpkı aç kalmamak için, yemek yapmayı öğrenmemiz gerektiği gibi.

SORUN ZİHNİYETTE
Sorun, işlerin kadın-erkek işi olarak görülmemesinde. Kadın ve erkek her işi yapabilir. Kadınlar nasılsa ev işlerini yaparken bahçede, tarlada, dışarıda çalışıyorlarsa, gerektiğinde büyük güç gerektiren işlere de soyunuyorlarsa, erkekler de öyle büyük beceriler, fiziki güç gerektirmeyen ev işlerini de yapabilirler. Yapmalılar.
Evlerinden uzakta ve yalnız yaşadıkları zaman her erkek işlerin ucundan tutuyor aslında. Özellikle de yurt dışında yaşayanlar. Çünkü ya bu işler için birini tutacaklar ya da kendileri yapacaklar. Yabancı kızlar Türk kızları gibi sevgililerin evini toplayıp, bulaşıklarını yıkamadıkları için iş başa düşüyor. Yemek yapmayı bile annelerine sorarak öğreniyorlar.
Ayrıca annelerimiz öğretmese bile, iş başa düştüğünde biz kız çocukları nasıl pilav, dolma yapmayı, gömlek ütülemeyi öğreniyorsak, erkek çocukları da öğrenebilir. Sorun niyette ve zihniyette.
Peki, erkekler ne düşünüyor bu konuda? Ünlü, ünsüz erkeklerin görüşlerine de yer verdik. Okumanızı öneririm.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA