• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Kadınlar daha uzun ömürlü

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.07.2011, 00:00
Kocalar veya aile öldürmese kadınlar erkeklere göre daha uzun yaşıyorlar. Hayatı doğal akışına bırakırsak kadınlar daha uzun ömürlü. Bunun pek çok nedeni var. Bir tanesi, kadınların daha iyimser olmaları. ABD'de yaklaşık 100.000 kadın üzerinde yapılan araştırma, kötümserlerin tansiyonlarının ve kolesterol seviyelerinin daha yüksek olduğunu göstermiş. Aynı araştırmaya göre iyimser insanların kalp hastalığına yakalanma riski yüzde 9 daha düşük. Önlerindeki sekiz yıl zarfında herhangi bir nedenle ölmeleri riski de yüzde 14 daha az. Çevresindekiler hakkında düşmanca fikirler besleyen ve genellikle başkalarına güvenmeyen kadınların aynı süre zarfında ölmeleri riski ise yüzde 16 daha fazla.

ERKEĞİN YÜKÜ

Nedenlerden biri, iyimserlerin ters durumlarla baş etmekte daha becerikli olmaları ve örneğin hasta olduklarında kendilerine daha iyi bakabilmeleri. Hollanda'da yapılan bir araştırmada da iyimser erkeklerde kap riskinin daha azaldığı ortaya çıkmış. "Negatif duygular, olumsuzluklar vücutta çeşitli kimyasallar salgılara neden oluyor, bu kimyasallar da kalp hastalığı riskini arttırabiliyor.
Erkeklerin uzun yaşamasının nedeni stres ve üzerlerindeki yük. Kolay değil elbette bir ailenin geçimini üstlenmek, o ailenin tüm bireylerinin mutlu ve sağlıklı olması için gerekli yaşam koşullarını sağlamak, o evi döndürecek parayı kazanmak. Özellikle günümüzde. Bu yükü hayat arkadaşıyla birlikte paylaşmak varken, tek başına sırtlanmakta direnmeye gerek yok.

TRAFİK VE ÖLDÜRÜLME
20-24 yaşları arasında erkek ve kadın ölüm oranları arasındaki fark en uç noktaya ulaşıyor. Bu süre zarfında erkeklerin öldürülmesi olasılığı kadınlarınkinin 6 katı. Trafik kazası haricinde bir kaza sonucunda hayatlarını yitirme olasılığıysa kadınlarınkinin 5 misli. Erkeklerin ateşli silahlardan dolayı (cinayet, intihar veya kaza) hayatlarını kaybetme olasılığı da kadınlarınkinin 5 katı.
İyi beslenmekte uzun yaşamanın diğer nedenleri arasında yer alıyor. Sağlıklı beslenmenin ömrü uzattığını artık ehipimiz biliyoruz. Her ne kadar kadınlar hamur işi ve tatlılara fazla düşkün olsalar da erkeklere oranla daha sağlıklı besleniyorlar. Her yemeği yemiyorlar, özelikle dışarıda pişmiş ne olduğunu bilmedikleri yemekten uzak duruyorlar.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA