• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Anne-baba denmeli mi?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.09.2011, 00:00
Kayınvalide ve pedere nasıl hitap etmeli? "Tabii ki anne ve baba!" demeden önce bir düşünün isterseniz. Çünkü söz konusu olan çok özel kelimeler. Ya çok gönülden söylenmeli ya da söylenmemeli.
Şahsen ben anne ve babamdan başkasına anne ve baba demeyi doğru bulmayanlardanım. Samimi gelmiyor bana, sevdiğim adamın annesine anne demek. Onunla evleneceğim veya evliyim diye, annesine anne, babasına baba diyeceğim. Olur da boşanırsak benim için yeniden yabancı olacaklar ve eğer yeniden evlenirsem, yeniden evlendiğim adamın annesi ve babasına anne-baba diyeceğim. Onun yerine isimlerinin sonuna anne veya baba eklesem!
Ne zaman bu konuyu açsam, herkes önce bir duraksıyor sonra "evet haklısın!" diyenler çoğalıyor. Her ne kadar kimileri "anne-baba" demekten yanaysa da, başlarda çok zorlandıklarını, özellikle de kendi anne ve babalarının bu söyleme çok bozulduğunu söyleyenler bir hayli fazla.

HİTAP ŞEKLİ

Aslında evlenmeden önce pek çok kişinin ikilemde kaldığı ama üzerinde konuşmanın ayıp sayıldığı bir konu, bu eşin ailesine hitap meselesi. Bir kadın kendi isteğiyle kayınvalidesine "annecim" dediğini, böylece annesinden farklı bir hitap şekli yakaladığını ama zamanla kayınvalidesinin sevimsiz bir yönünü keşfettiğini ve "annecim" dediği için pişman olduğunu söylüyor.
Başka bir kadınsa anne-baba demek istemediğini, bu yüzden o kelimeleri kullanmadığını, bir şey söylemek gerektiğinde yanlarına gidip konuştuğunu ve hep "siz" diye hitap ettiğini belirtiyor. Bu yolu seçenler çoğunlukta. Kimileri de canı gönülden anne-baba dediklerini ve bunda da bir sakınca görmediklerini düşünüyorlar. Teyze-amca diyenler de var. "Küçüklüğümden beri tanıdığım ve amca-teyze demeye alıştığım için evlendikten sonra da bir türlü değiştiremedim" diyor bir kadın.

BİZİM YENGE
Ekranların yeni dizisi "Bizim Yenge"de de bu konu işleniyor. Yeni gelin kayınvalidesine "anne" yerine "Mehpare Hanım" dediği için eleştiriliyor kayınvalide ve arkadaşları tarafından. Ne zaman "anne" diyeceği merakla bekleniyor. Görünen o ki "anne" demeyecek, dese de içtenlikle söylemeyecek, olsa olsa isminin sonuna anne kelimesini ekleyerek "Mehpare anne" diyecek.
Doğrusu da bu zaten.
Bana de en mantıklı bu geliyor. Peki, ben nasıl hitap ediyorum diye soruyorsanız, "dolu dolu anne ve baba" demediğimi itiraf etmeliyim. Genellikle ben de mecbur kaldığım zaman bu şekilde hitap ediyorum elbette ama genellikle resmi konuşmayı tercih ediyorum. Elbette seviyorum, elbette değer veriyorum ama ikisinin yeri başka.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA