• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Kuşadası Estetik Kurulu

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.12.2011, 00:00
Uzun bir aradan sonra geldiğim Kuşadası'ndaki ilk durağım Gazibeğendi. Mustafa Kemal Atatürk'ün Kuşadası'na geldiğinde gördüğü ve manzarasını çok beğendiği için bu adı alan mevkide, Kuşadası Belediyesi yeni bir proje başlatmış. Kuşadası'nın kent kimliğini oluşturacak çalışmaların ilk adımı olarak görüyor bu projeyi Başkan Esat Altungün başkanlığındaki heyet. Yürüyüş yolları, seyir terasları, otopark ve yeşil alanlardan oluşacak proje kapsamında grafikler, ışık bacaları, görsel materyallerle süslenecek özel duvarlar yer alıyor.
Kuşadası hızlı bir atağa kalkmış. Kent kimliği adına çok özel çalışmalar yapıyor. Bu amaçla "Estetik kurul" kurulmuş mesela. Şehrin kimliğini bozacak her türlü olumsuzluğa "dur" demek, yeni bir kimlik kazandıracak güzelliklere de "evet" demek için kurulmuş bu kurul.

KUYETA DERGİSİ
Güvercinada'nın restorasyonu, Kuşadası merkezi ile Sahil sitelerindeki düzenleme projeleri, kapalı pazar yeri bunlardan bir kaçı.
Tarihi ve kültürel mirası korumak da üzerinde durulan konulardan biri. İbramaki Sanat Galerisi gibi. Şehrin tarihi, yaşanmışlığı hakkında bize fikir veren bu tür binaların koruma altına alınması, restorasyonla günümüze kazandırılmasını çok önemsiyorum. Ve bu tür yerlerde bulunmaktan, yeni yapılan bir binada bulunmaktan daha çok keyif alıyorum.
Geçmişin izlerinin sürülmesi de çok önemli. Bu nedenle Kuşadası Yerel Tarih Araştırmaları Grubu'nun kurulması ve "Kuşadası Yerel Tarih Dergisi" çıkarılması çok ama çok önemsiyorum. Bunun için emeği geçen herkese teşekkür ederek, Kuyeta Dergisi'nin yoluna devam etmesini isterim bir dergici olarak.

Konuşan paralar
Tarih, kültür deyince Paşabahçe Mağazaları'nın, sınırlı sayıda ürettiği dekoratif objelerden oluşan koleksiyonundan söz etmeliyim. Paşabahçe mağazalarını gezenler, 'Tarih-Kültür-Cam Koleksiyonları'nı iyi bilirler. Şahsen ben resim, heykel sergisi izler gibi her ürünü tek tek incelemekten büyük bir keyif alıyor ve her objeyi satın almak istiyorum.
Kültürel mirası koruma ve gelecek kuşaklara aktarma misyonuyla bu koleksiyonu başlatan Paşabahçe Mağazaları, geçtiğimiz günlerde koleksiyonun 11.cisi olan 'Konuşan Paralar, Sikkeler Koleksiyonu'nu sergiledi. Bu kez tema, çok kültürlü Anadolu tarihine, objektif birer tarih vesikası olan sikkeler üzerinden ışık tutmak. Vazodan kaseye, aynadan mumluğa kadar çok çeşitli objeler var. İlk fırsatta gidip görmenizi öneririm.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA