• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Rauf Denktaş ve gençler

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.01.2012, 00:00
Kenan Işık gibi ben de çok kızdım Rauf Denktaş'ı tanımayan genç yarışmacıya. Bu kadar mı bilgisiz ve ilgisiz olunur? Hadi biz nesli tükenmekte olan bir kuşağız, her şeyi bilen, yaşayan, tanık olan. Haberimiz var Kıbrıs'ta olup bitenlerden, yeni nesil bilemeyebilir ama hiç mi gazete okumuyor, televizyon seyretmiyorlar?
Dans yarışmasında veya şarkı yarışmasında kimin birinci olduğunu biliyorlarsa veya sosyal medyada olan bitenden haberdarlarsa Rauf Denktaş'dan da haberdar olmalılar. Günlerdir televizyon ve gazetelerde haberi var, neler olup bitmiş diye merak edebilirler.
Ertesi gün sinirle gelip ofiste bunu arkadaşlarla paylaşınca hemen aramızda bir test yaptık. Arkadaşlar çocuklarını aradı; kimininki 15 yaşında, kimininki 17. Bakalım genç kuşak ne kadar ilgili dedik.

ALGIDA SEÇİCİLİK

Şöyle sorduk soruyu, "Yakın zamanda ölen kahramanın adını biliyor musun?" Biri "Lefter mi?" diye cevap verdi. "Devlet adamı" deyince bilemedi. Bir diğeri "Bilmiyorum" dedi. Diğerleri "Denktaş" cevabını verdiler. Ama Rauf Denktaş'ın kim olduğuna dair bilgileri yok. Ne yaptığını, nasıl bir özgürlük mücadelesi verdiğini, bir cemaatten nasıl bir devlet yarattığını bilmiyorlar.
Çocuklarının bu soruyu bileceklerinden emin olan anneler çok üzüldüler bu duruma ve nedenleri üzerine kafa yorduk.
Çünkü bu çocukların evine gazete giriyor, her gün okuyorlar da üstelik. Demek ki algıda seçicilik var ve bazı konuları öylesine okuyup veya bakıp geçiyorlar. Algılamıyorlar.
Burada galiba anne-babaların devreye girmesi gerekiyor. Önemli bulduğumuz konuları çocuklarımızla beraberken konuşmalı, tartışmalıyız. Onların yanında konuyu, haberi gündeme getirip tartışmalıyız ki, bilgileri olsun.

KELİME OYUNU

"Milyoner" yarışması da bu açıdan çok değerli bir program. İnsanların bilgilerini tazelemesine fırsat veriyor. Bazı sorular şansa dayalı oluyor. Ne kadar bilgili olursanız olun, genel kültürle alakası olmayan çok basit sorularla karşılaşıp, yarışmanın başında elenebilirsiniz. 15 bin barajını geçtikten sonrası keyifli. Ama işte orada da bilen çok az.
Sevdiğim bir başka yarışma ise "Kelime Oyunu". Bloomberg Tv'de yayınlanan yarışmanın öncelikle sunucusu İhsan Varol'u tebrik etmek gerekiyor. Bir insan bir yarışmaya bu kadar çok yakışır. Son derece başarılı bir isim. Yarışma da çok güzel. Bir ara kanal yarışmaya bitirip, başka bir format sundu ekrana ama seyirciyi tatmin etmeyince yeniden eski yarışmaya dönüldü, iyi de oldu. İzlemenizi öneririm, biz karı-koca ekran başında yarışıp, bilgilerimizi tazeliyoruz.
Gerçek bir kahraman olan Rauf Denktaş'ı da saygıyla anıyor ve ailesine başsağlığı diliyorum.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA