• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Mucize ekip

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.01.2012, 00:00
Birçok olumsuz haberin yanı sıra günlerdir güzel bir haber manşetlerde ve biz bu güzel haberi konuşuyoruz. Türkiye'de ilk kez yüz nakli yapıldı. Bu öyle kolay kolay yapılan bir iş değil. Dünyadaki 13. vaka. Ama bu nakli gerçekleştiren doktorlar aynı gün bir kişiye de kol ve bacak nakli yaptılar. Daha bitmedi. Bu ekip aynı zamanda dünyada bir ilki de gerçekleştirdi; o da rahim nakli.
Bu ekibin başında Prof. Dr. Ömer Özkan var. Özkan, Antalya'da bulunan Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif (onarım amaçlı) Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyesi. Ekibinde 25 kişi var. Bu ekip mucizeler yaratıyor.
Günlerdir izliyoruz ekranlarda. Çok farklı bir doktor portresi çiziyor profesör. Amerikan filmlerinde veya izlediğimiz dizilerdeki doktorlar gibi sıra dışı biri.
Ayağında spor pantolonu, üzerinde kazağı ile uçaktan inmiş, elinde organların bulunduğu buzluk, diğer elinde poşete sarılı bir paket koşturuyor.

ORGAN BAŞIĞININ ÖNEMİ

Öğreniyoruz ki, yüz, kol ve bacak nakli için aylardır çalışıyorlar. Bunun için bakanlıkla görüşüyor ve gerekli yasal izinleri almaya çalışıyorlar. Ve işte tam bu arada bir bağış olayı gerçekleşiyor. Türkiye'de ilk kez bir aile, beyin ölümü gerçekleşen yakınlarının hem yüzünü hem de uzuvlarını bağışlamayı kararlaştırıyor.
Bu da çok önemli. Çünkü nakillerin gerçekleşmesi için bağış şart. Karaciğer, böbrek bağışı bile henüz tam olarak kabul görmezken böyle bir bağışın gerçekleşmesi bir mucize. Ahmet Kaya'nın ailesi böylece tarihe geçmiş ve Ahmet Kaya'yı da ölümsüzleştirmiş oldular.
Sonrası mükemmel bir organizasyon. Ekip, özel bir uçağa atlayıp Uşak'a gidiyor, ameliyata girip yüzü ve uzuvları alıyor. Bu ameliyat tam 6 saat sürüyor. Organları alıp uçağa koşturuyorlar.

ENGELLERİN KALKMASI

Bu arada soğuktan uçağın kanatları donuyor. Oradaki teknik ekip bu sorunu çözmek için canla başla çalışıyor. Doktorlar uçağa binip Antalya'ya geliyor ve hemen hastaneye koşup nakiller için ameliyata giriyorlar. Yani 48 saat süren bir operasyona imza atıyorlar.
Geçen akşam televizyonda izledim doktoru. O kadar mütevazı ki, sanki kendisi gerçekleştirmemiş bu mucizeyi. Büyük bir başarı. Büyük bir olay. Bu ülkede son derece yetenekli, zeki, çalışkan, başarılı insanlar var. Tek istedikleri yapmak istediklerini yapabilmek için önlerine engellerin çıkmaması. Devletten bekledikleri, yollarının açılması. O zaman işte kim bilir daha ne mucizeler gerçekleştireceğiz. Bu potansiyel var bizde. Ömer Özkan kendine bir hedef koymuş, ekibi, rektörü ve bakanlık ona inanıp, destek olunca başarı peşinden gelmiş.
Özkan ve ekibini kutluyor, nakil bekleyen birçok insanın hayallerini gerçekleştirmesini diliyoruz.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA