• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Bodrum Dibekli Han'dayız

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.08.2012, 00:00
Dilek Türker deyince hemen aklıma Latife geliyor, Türkan geliyor, Kuvayi Miliye Kadınları, Rosa Luksemburg geliyor, Nakşidil Sultan geliyor. Sahnede devleşen kadınlardan biri o. Tiyatro deyince akla gelen ilk isimlerden. İstanbul'da doğumlu. Tiyatro eğitimi almamış ama tiyatroya sevdalı. Bir gün Şehir Tiyatrosu'na gidip Muhsin Ertuğrul'un kapısını çalıyor ve oyuncu olmak istediğini söylüyor.
Romanlara, filmlere konu olacak ilginç bir yaşam öyküsü var. Aklına koyduğunu da yapıyor. Evli ve çocuklu ve hiç oyunculuk deneyimi olmasına rağmen, kendini tiyatroya kabul ettiriyor. 1964-77 yılları arasında İstanbul Şehir Tiyatrosunda çalışan, pek çok oyunda başrol oynayan, en iyi oyuncu ödülü kazanan Dilek Türker, 1978 yılında Almanya'ya gidiyor.

ALMANYA'DA TİYATRO

Dedim ya filmlere, romanlara konu olacak bir yaşam öyküsü var. Almanya'da eğitimini tamamlamak istiyor ve Goethe Enstitüsü'ni bitiriyor. Bir süre gazetecilik yapıyor ama onun tutkusu tiyatro. İnsanların tanışma ve kaynaşmaları için en güçlü yolun sanat ve kültür yolu olduğuna inanan Dilek Türker, çalışmalarını bu anlayışla sürdürüyor ve Almanya'da kaldığı 12 yıl içinde birçok oyunda oynuyor. Hem Almanca hem Türkçe. İsviçre, Hollanda ve Avusturya'da turneye gidiyor. 1990 yılında Türkiye'ye dönerek Tiyatro Ayna'yı kuruyor. Aziz Nesin, onun için "Bir zamanlar Memleketin Birinde" adlı oyunu yazıyor. Bir sezon bu oyunu oynuyor. Bir sonraki sene, Dinçer Sümer'in Tiytaro Ayna için yazdığı "Beni Dünya Kadar Sev'' adlı oyunu sergiliyor.

ATATÜK VE KADIN

Rekin Teksoy'un yazdığı "Rosa Luksemburg" adlı oyunla "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü alıyor. Sırasıyla Tuncer Cücenoğlu'nun "Ziyaretçi" adlı oyununu, Nezihe Araz'ın "Kuvayi Milliye Kadınları" adlı oyununu sahneliyor. Kuvayi Milliye kadınları tüm Türkiye'de ve yurtdışında çeşitli ülkelerde oynanıyor.
1999 yılında Devlet Sanatçısı unvanını alıyor. 2000'de Nezihe Araz'ın yazdığı "Nakşıdil Sultan" adlı oyunu seyirci ile buluşturuyor. Onu yine Nezihe Araz'ın yazdığı "Mustafa Kemal ile Bin Gün-Latife" adlı oyunu izliyor. "Mutlu Ol Nazım" ,"Merhaba Hayat", "Pir Sultan Abdal", "Çalıkuşu" oynadığı oyunlar. Ve Latife ve Türkan.
Bu çok önemli sanatçıyla Salı günü birlikte olacağız. Bodrum'da Dibeklihan'da yapılan kültür ve sanat söyleşilerinin bu ayki konuğu Dilek Türker ve benim. 28 Ağustos Salı Günü saat 21.00'de Orhan Kemal meydanında Atatürk ve Kadın'ı konuşacağız. Sizi de bekleriz...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA