• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Eğitimci kadın vekiller

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.09.2012, 00:00
Kadınların ilk kez katıldığı 1935 yılı seçimlerinde 17 kadın, hemen ardından yapılan ara seçimlerde de bir kadın, 18 kadın Meclis'e girdi.
Dünkü yazımda bu kadınlardan 5'inden söz ettim. Bugün de onları tanımaya devam ediyoruz.
Erzurum milletvekili Nakiye Elgün, Türkiye'nin en eski eğitimcilerinden biri. 1882 İstanbul doğumlu. Kız Muallim Mektebi'ni bitirdi. Mezun olduğu okulda edebiyat öğretmenliği yapan Nakiye Elgün, Fevziye Lisesi ve İstanbul Kız Lisesi'nde müdürlük yaptı. Muallimler Cemiyeti Başkanlığı görevinde bulundu. Kurtuluş Savaşı'nı destekledi. Kadınları erkeklerle birlikte mücadeleye çağırdı.
Muallimler Cemiyeti Başkanıyken, 13 Ocak 1920'de, soğuk bir kış günü, Sultanahmet Meydanı'nda bir mitingde şöyle haykırdı: "Önümüzde açık iki yol var: Biri, tarihimizle, şanımızla devam etmek; diğeri, gözlerimizle tarihimizi de kapayıp ebediyete götürmektir."
İstanbul Kız Lisesi müdürü iken, 1930'da İstanbul Şehir Meclisi'ne ilk kadın üye olarak seçildi. Daimi Encümen'de üye olarak kaldı. Kadınların ilk kez oy kullandığı T.B.M.M. 5. Dönem seçimlerinde Erzurum milletvekili olarak Meclis'e girdi ve 3 dönem milletvekilliği yaptı.

BAŞMUALLİMLER
Bahriye Bediş Morova Aydilek, Konya Milletvekili... 1897'de Bosna'da doğdu. Bolu Orta Mektebi'nden mezun oldu. Bolu Kız Sanat Okulu'nda resim öğretmenliği yaptı. Seçimden önce Bolu Belediye Meclisi üyesiydi. V. Dönem'de milletvekilliği yaptı.
Samsun Milletvekili Ayşe Meliha Ulaş, 1901de Sinop'ta doğdu. Darülfünun'un Edebiyat Şubesi'nden mezun oldu. Fransızca ve İngilizce biliyordu. İstanbul Kandilli Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği ile 5 yıl Erzurum Kız Muallim Mektebi'nde başmuallimlik ve edebiyat öğretmenliği yaptı. Seçilmeden önce Samsun Lisesi'nde edebiyat öğretmeniydi.
Ayşe Seniha Hızal, Trabzon Miletvekili olarak meclise girdi. 1897'de Adapazarı'nda doğdu. İlk öğrenimini İstanbul Fatih Rüşdiyesi'nde, orta öğrenimini Kız Sanat Mektebi'nde yüksek öğrenimini ise İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde tamamladı.

İLK KADIN MÜFETTİŞ
Fransızca bilen Hızal, Darülmuallimat ve Erenköy Kız Lisesi Müdürlüğü'nde bulunduktan sonra Maarif Umum Müfettişliği'ne tayin edildi. Kendisi Türkiye'de ilk kadın müfettiş olarak bilinmektedir. İstanbul Kız Muallim Mektebi Müdürlüğü ile Fevziye Lisesi Müdürlüğü'nde bulundu. Selçuk Kız Sanat Okulu'nda da öğretmenlik yaptı. Şişli'de açtığı ilk ve orta tahsilli Yeni Türkiye Özel Mektebi'nde müdürlük ve öğretmenlik yaptı. 1985'te öldü...
Sivas milletvekili Hatice Sabiha Görkey, 1888'de Üsküdar'da doğdu. Üsküdar Kız Sanayi Mektebi'nden sonra Darülmuallimat'ı bitirdi. 1917'de Darülfünun'un Riyaziye (matematik) Şubesi'nden mezun oldu. Fransızca bilen Görkey, Kız Muallim Mektebi Müdür ve muallimliklerinde bulundu. Seçilmeden önce Tokat Orta Mektebi'nde Riyaziye öğretmeniydi. Sabiha Görkey, Darülfünun'un ilk mezunlarındandır. Küçük yaşta babasını kaybedince çalışmak zorunda kalan Görkey, bir yandan çalışıyor bir yandan da Darülfünun'da matematik eğitimine devam ediyordu. Annesi de bu arada dikiş öğretmenliği yaparak geçinmelerine yardımcı oluyordu.
Görkey, Darülfünun'dan mezun olduktan sonra, öğretmenliğe İstanbul'da başladı. Ardından da Edirne'ye tayini çıktı ve orada, Edirne Kız Öğretmen Okulu'nda hem müdire hem de öğretmen olarak görev yaptı. Evli ve bir çocuk annesi olan Görkey, 22 Kasım 1963'te hayata veda etti.
Bitmedi. Devamı bir sonraki yazıda...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA