• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Her metabolizma kendine has

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.09.2012, 00:00
Kimi canının istediği her şeyi yer kilo almaz, kimi bir gün tatlıyı fazla kaçırsa kilo alır. Kimi bir diyetle süper kilo verir, kimi bir gün bozsa verdiklerini geri alır. Çünkü her kadının metabolizması kendine has. Beslenme uzmanı Yasemin Bradley, kilo vermenin tek formülü olduğunu söyler hep; bu da yediğinden daha fazla kalori harcamak. Ancak dediğim gibi kalori harcama işi kolay değil. Bu kalori harcama işini de metabolizma belirliyor. Her kadının kendine has olan metabolizması. Yasemin, kilo vermek için kendisine gelen danışanlarında böyle sorunlarla karşılaşınca onlara bir de jinekologa gitmelerini önerirmiş. www.rengarenkkirmizi.com için de bu konuyu ele alan bir yazı hazırladı. Ben de bunu sizlerle de paylaşmak istedim.

POLİKİSTİK OVER
Sorunun adı Polikistik Over Sendromu. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Moşe Benhabib, Polikistik Over'ın, "Yumurtalıkların normalden iri olup, içerlerinde inci kolyesi tarzında sıralanmış küçük kistik yapılar (6mm-8mm çapında) içermesi hali" olduğunu söylüyor. Sadece kilo almaya değil, kıllanma, yağlı cilt, yağlı saç, sivilcelenme, adet düzensizliği ve yumurtlama olmaması ile seyreden bir tabloya neden oluyor.
Nedeni belli değil. Doğumsal olarak var. Yani sonradan oluşan bir yapı değil.
Genetik de olabilir. Benhabib, PCOS ile obezite ilişkisinin de karmaşık bir konu olduğunu, tıbbın, PCOS'nun kilo almayı kolaylaştırdığını mı veya aşırı kilonun PCOS'a yol açtığını mı tartıştığını söylüyor.

EGZERSİZ ŞART
PCOS'lu tüm kadınlar obez olmadığı gibi, tüm obez kadınlarda PCOS olmuyor. "Çünkü" diyor Benhabib, "Her kadının metabolizması kendine hastır. Vücudumuz yağları, kalorileri ve şekeri değişik şekilde kullanmaktadır. Bu PCOS'lu kadınlar içinde geçerlidir. Birçok PCOS'lu kadın sağlıklı diyet uygulamalarına ve düzenli egzersiz yapmalarına rağmen kiloludur. Araştırmacılar bu problemin PCOS'lu kadınlarda sıkça görülen 'insülin rezistansı'na bağlı olduğunu ileri sürmektedir. Bunun sonucunda vücutta aşırı yağ birikmesi ortaya çıkmakta, bu da aşırı kiloya yol açmaktadır."
Tedaviye de yine diyet+egzersiz ile başlanması gerektiğini belirtiyor. Bu arada düzensiz adetler, hormon düzenleyici ilaçlarla, insülin rezistansı ise oral antidiyabetik ilaçlarla düzene sokulabilir. Yağlı saç, yağlı cilt, kıllanma tablosunda düzelme görülebilir. Çocuk isteyen olgularda yumurtlatıcı ilaçlar kullanılarak sorun giderilebilir.
Yapılacak şey belli. Az yemek yemek. Çok yenildiğinde de egzersiz yaparak kalori harcamak. Dengelemek yani. Kısacası her gün yarım saati spora, tempolu yürüyüşe veya dans etmeye ayırmak şart.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA