• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Bir de kıymetini bilebilsek!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.11.2012, 00:00
Önce işletmeyi gezip, sofranıza gelen zeytinyağının işlenişini kendi gözlerinizle göreceksiniz. Gözünüzün önünde sıkılan zeytinyağının tadına bakacaksınız. Sonrasında o ürünlerle yapılmış yemekleri yiyeceksiniz ve eve giderken de yanında istediğiniz miktar satın alacaksınız.
Yurt dışında bu tür geziler çok yapılıyor. Özellikle de şarap ve peynir çok revaçta. Prof. Dr. Yahya Laleli'nin Burhaniye, Talylıeli'ndeki tesisleri de yurt dışındaki örnekleri aratmıyor.
Edremit'te yapılan zeytinyağı toplantısında hem Yahya Bey'i dinleme imkanı bulduk hem de onun ödüllü zeytinyağlarını tattık ve işletmesini gezdik. Yahya Laleli, Türkiye'nin en önemli laboratuvarlarından birine sahip bir tıp doktoru. Midilli'den gelen dedesinin mesleğini yaşatmak adına zeytinyağı işine girmiş ve ailecek yıllardır bu işle uğraşıyorlar.
Yahya Bey, sağlıklı bir yaşamın, genetik olduğu kadar, yaşadığımız çevre ve tükettiğimiz gıdanın kalitesiyle de doğrudan ilişkili olduğunu savunuyor. Bu nedenle de zeytinyağının sağlık açısından önemine değiniyor ama zeytinyağının da sağlıklı olması, yani sağlıklı üretilmesi koşuluyla.

ULUSLARARASI ÖDÜL

Laleli yağlarının, dünyanın en önemli yarışması kabul edilen Monde Selection'da birincilik ödülü var. Ayrıca Avrupa'da, konunun uzmanı herkesin 'daha önemlisi yok' dediği 'International Taste and Quality Institute' ödüllerinde aldığı "3 yıldız" ödülü var. İtalya'dan ünlü 'Altın Aslan', California'da düzenlenen '2009 Los Angeles International Extra Virgin Olive Oil Competition' yarışmasında organik yağ üretiminde sınıfın birincisi seçilerek kazandığı altın madalyayı da unutmayalım.
Yahya Hoca, "Ürünün kalitesini belirleyen zeytinin tipi, üretildiği yer, toplanış, sıkılış, saklanış ve şişeleniş şeklidir" diyor ve şöyle devam ediyor: "Dünyanın en kaliteli yağlık zeytinlerinden biri Edremit Körfezi çevresinde üretilen Edremit yağılıktır. Bu bölgedeki kendi ağaçlarımızdan elde ettiğimiz zeytinlerimizi kendi tesislerimizde özel şartlarda işleyip, antioksidan gücünü kaybetmeyecek şekilde saklayıp ihtiyaç olduğu zaman şişeliyoruz."

İYİ YAĞIN FARKI

Zeytinyağı ile ilgili olarak da şunları söylüyor:
- İyi yağ ağzı yağlamaz, çünkü meyve suyudur, bölgesine özgü ön damaktan gelen nefeste hissedilen meyvemsi karakteri vardır ve ayrıca taşıdığı organik özelliklere bağlı olarak genizde biberimsi bir yakıcılık bırakır. Bu hislerin düzeyi yağın işlenme şekline göre az veya çok olabilir. Ama mutlaka olmalı.
- İyi zeytinyağı sindirim sisteminin dostudur, yendikten sonra sindirilmesi için vücudu yormaz, tam tersine birçok fonksiyonu düzenler.
- İyi zeytinyağı aktiftir, mantar dahil olmak üzere birçok maddeyi eritir, onun için cam şişede korunmalı, mantar varsa temas ettirilmemelidir. İyi yağ deriye, saça sürüldüğünde kolay emilir, yumuşatır, parlatır, koku bırakmaz.
- İyi yağ, hava ve sudan uzak saklanmış sıkılırken ısı kullanılmamış, zedelenmemiş ve tercihen siyahlaşmadan -sarı yeşil-mor renk geçişindeki zeytinden elde edilen yağdır. Yandığında en az is yapan yağdır. İyi yağ yendiğinde farkını hissettiren yağdır.
- Dünya antioksidanların peşinde koşuyor, biz Türkiye'de yaşayan insanların ise büyük şansı var. Dünyanın en yaşlı ağaçları bizde, ağaç zenginliği bizde, zeytinyağı türü zenginliği bizde... Bir de kıymetini bilebilsek...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA