• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Kanuni'nin kız kardeşleri

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.01.2013, 00:00
"Muhteşem Yüzyıl" dizisi sayesinde Hatice Sultan'dan haberdar olduk. Dizinin başlarında Beyhan Sultan'ı, son dönemde diziye dahil olan Şah Sultan'ı da öğrendik. Ama hepsi bu kadar değil.
M. Çağatay Uluçay'ın Türk Tarih Kurumu tarafından yayınlanan "Padişah'ın Kadınları ve Kızları" adlı kitapta Yavuz Sultan Selim'in 6 kızı olduğu yazılı.
Kimi tarihçilere göre Yavuz Sultan Selim'in 10 kızı var ve bunlardan sadece beşinin adları biliniyor. Aslında sadece onların değil, Padişahların çoğunun kızlarının doğum ve ölüm tarihleri hakkında kaynak yok. Uluçay, kitabının önsözünde, "Osmanlı padişahlarının kadınlarını, ikballerini ve kızlarını içine alan müstakil bir eser yoktur" diye yazar. "Bunlar hakkındaki bilgilerimiz de Mehmed Süreyya Bey'in Sicilli-i Osmani'sinin 1. cildinde verdiği bilgilerin ötesine pek geçmemektedir" diye devam eder.
Oysa hem hanedanın tarihi hem devlet idaresinin, hatta saray ekonomisinin daha iyi anlaşılması açısından padişah kızlarının hayatlarının da incelenmesi şart. Biz şimdi Uluçay'ın kitabından Yavuz Sultan Selim'in kızları bölümüne bir göz atalım...

TEŞEKKÜR MEKTUBU

Beyhan Sultan: Doğum ve ölüm tarihi belli değil. Ferhat Paşa ile evli olduğu biliniyor. Babası Yavuz Sultan Selim'in sıhhatini soran ve teşekkürünü arzeden bir mektubu var kayıtlarda.
Fatma Sultan: Kara Ahmet Paşa'nın zevcesi olarak biliniyor. Daha önce Antakya Sancakbeyi Mustafa Paşa ile evlenmiş olabileceği de söyleniyor. "Haremden Mektuplar" adlı kitapta, kocasının cinsi sapık olması nedeniyle babasına şikayet ettiği, boşanıp Ahmet Paşa ile evlendiği yazılı. Topkapı'da bir cami yaptırdığı da biliniyor.
Hafsa Sultan: Enderundan yetişen İskender Paşa ile evli. Derya kaptanı ve vezir de olan İskender Paşa'nin idam edilmesinden sonra bir daha evlenmemiş.
Hatice Sultan: Kimi kaynaklara göre İskender paşa ile Hatice Sultan evlendi. Daha sonra Makbul İbrahim Paşa ile evlendi. Kanuni'nin onların düğünü için Sultanahmet Meydanı'nındaki sarayı yaptırdığı ve düğünlerinin 15 gün devam ettiği biliniyor. Bu, Osmanlı Hanedanı'nın İstanbul'da yaptırdığı ilk muhteşem düğün.

AİLE İÇİ ŞİDDET
Şah Sultan: Vesikalarda adı Şahi Sultan, Devletşahi, Şehzadeşahi olarak geçiyor. Vezir-i azam Lütfi Paşa ile evli. Yine kaynaklara göre çok mutlu bir evliliği olmamış. Çok sert ve katı yürekli bir adam olan Lütfi Paşa'nın bir başka kadınla olan ilişkisi nedeniyle Şah Sultan'ın kocasına çok kızdığı ve ihtarda bulunduğunu anlatıyor Uluçay.
Kitaba göre "aile içi şiddet"e de maruz kalmış Şah Sultan. Karısına kızan Paşa hançerini çekip saldırıyor, Sultan'ın imdadına ağalar ve cariyeler yetişiyor. Yaka paça saraydan dışarı atılan Lütfi i Paşa, kız kardeşine yapılan bu muameleye çok üzülen Kanuni tarafından, hem damatlıktan hem de vezir-i azamlıktan atılıyor.
Şah Sultan daha sonra evlenmemiş, Merkez Efendi'den izin alarak dervişleri arasına katılmış ve Mevlevihane Kapısı dışındaki tekkeyi yaptırmış.
Hanım Hatun: Vesikalarda adı Sultanzade ve Şehzade Sultan olarak geçiyor. Vezir Çoban Mustafa Paşa ile evlenmiş.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA