• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Erkek gözüyle aşk

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.02.2013, 00:00
Bu hafta aşk haftası. Malum, 14 Şubat Sevgililer günü. Aşk deyince akla önce kadınlar gelir, biz kadınların aşkı çok fazla abarttığı, önemsediği. Doğrudur, aşk kadınlar için önemli bir konu, hayatımızın tümünü kapsayabiliyor. Erkeklerin ise hayatının bir bölümünü. Sorun da buradan çıkıyor. Ama bu görüşten yola çıkarak erkeklerin aşkı önemsemediğini söylemek yanlış olur. Erkekler için aşk ciddi bir konu...
Bu tespit bu köşede görüşlerine sık sık yer verdiğim psikolog Esin Acıman'a ait. Bir tespiti daha var, "Kadın aşkı, erkek kadını sever" diyor.
Acıman erkeklerin beğendiği kadını izlediğini, gözlemlediğini ve birçok sınavdan geçirdiğini söylüyor. Ve bunu fark ettirmeden yaptıklarını.
Yani işyerinde, okulda veya arkadaş ortamında tanıştığımız erkek, bizden hoşlanmışsa veya bizim ondan hoşlandığımızı sezmişse çaktırmadan bizi izler.
Peki, erkekler bir kadında ne arar?

SEVGİNİN BESİNİ BEĞENME

Acıman'a göre, erkek kadında hayran olacağı, saygı duyacağı, yanına aldığı zaman gurur duyacağı, 'Benim kadınım' derken yüzüne ve yüreğine doğru seçim yaptığına dair bir güven ışığı yayan özellikler arar. Bunları bulamadığı an, ilişki bir tutku, bir alev, hafif ve geçici bir serüven düzeninde seyreder ve bir zaman sonra tükenir, sevgiye dönüşemeden anılar torbasına girer, kaybolur gider.
Bulursa sevmeye başlar. Bu sevme sürecinin en önemli besini ise beğenme. Acıman, beğenme duygusunun erkekler için son derece önemli olduğunun da altını çiziyor.
"Sevgi ve aşk bağlamında gelişen içsel duyguların temelinde beğenme vardır. İçinde beğenme olgusu taşımayan bir ilişki, erkek için asla doyurucu ve uzun soluklu değildir. Çünkü beğenme, erkeğin kadınına yönelik ilk ve en önemli ciddi değerlendirmesidir" diyor.

BEĞENMENİN GARANTİSİ YOK

Şu "Beğenme" konusunu biraz daha açalım. Beğenme deyince fiziksel beğeni, elektrik almaktan ziyade, kadının kişiliğine yönelik beğeni söz konusu.
Oturması, kalkması, giyimi, tavırları, konuşması, başkasıyla olan ilişkileri vs... Kadınlar aşık oldukları erkeği, tüm özellikleriyle severler. Kusurlarını görmezden gelir veya savunmaya geçerler. Erkekler ise, herkesin. Özellikle önemsediği kişilerin beğendiği kadını beğenmesini ister.
Kadın sınavdan geçtiyse, ilişki nikah masasında sonuçlanır. Ama sonsuza kadar sürecek diye bir garanti yok. Zaten hiçbir ilişkinin garantisi yok. Bir gün beğeni bitebilir. O gün kadın için de erkek için de ilişki sona erer.
Erkekten söz edersek, "Erkek yaşam yoluna ortak seçtiği kadını beğenmemeye başladığı gün, o kadına saygısını yitirmeye başlar" diyor Esin Acıman. Beğenmeme süreci aşkı, tahammülü, saygıyı azaltıyor ve erkeğin kadından uzaklaşmaya başlamasına neden oluyor. Hani kadınlar derler ya, "Kocam bana karşı çok ilgisiz" diye altında aslında bu beğenmeme konusu yatıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA