• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Süper kadın diye bir şey yok!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.03.2013, 00:00
Siyasette kotaya gerek duymayan kadın milletvekilleri gibi, kariyerinin en üst noktasına çıkan kadınlardan bazıları, karar mekanizmalarında kadın sayısının az olmasının nedenini kadınların yeterince hırslı olmamalarına bağlayarak suçu kadınlarda arıyorlar.
Kendileri çok çalışıp çabaladığı, herhangi bir güçlük karşısında yılmayıp mücadele ettikleri için, isteyen ve çalışan her kadının başarılı olacağına inanıyorlar. Dünkü yazıda bu görüşü savunan ve de bir kitap yazan Facebook'un Operasyondan Sorumlu Genel Müdürü Sheryl Sandber'in görüşlerinden söz etmiştim. Bizde de işyerinde kadın-erkek ayrımcılığı yapılmaması, başarının performansa göre değerlendirmesi gerektiğini savunan kadın CEO'lar var.
Elbette başarılı olan yükseltilmeli, siyasette veya işyerinde kota isteği başarısız olan kadınların, sırf kadın oldukları için önlerinin açılmasını değil tam tersi başarılı oldukları halde önlerinin kapanmasından dolayı gerekiyor.

ÖZGÜVEN MESELESİ
Kadınların hatası, yükselme şanslarının olmadığını düşünerek veya daha fazla sorumluluk üstlendiklerinde evdekilerin bu sonuçtan memnun kalmayacaklarını bildiklerinden kendilerini engellemeleri. Bu noktada haklı Sandberg gbi düşünen kadınlar. Bu yüzden diyorlar ki, "Siz zaten bu görevi istemiyorsunuz, sorumluluk ve risk almaktan kaçınıyorsunuz," dememeleri için, "Karara katılın, başarınıza sahip çıkın, özgüveninizi kaybetmeyin" diyorlar.
Yapılan araştırmalar da, kadınların hep kendilerini olduklarından değersiz gördüklerini, kendilerine yeterince güvenmediklerini gösteriyor zaten.
Sanberg de yaptığı konuşmalarda bu konuyu dile getiriyor. Kadın ve erkeklere başarılarının nedeni sorulduğunda erkekler bunu tamamen kendilerine bağlarken kadınların hep şans, çok çalışma ya da başka bir dış faktöre bağladıklarına değiniyor. Bir tespiti de şöyle: Başarı ve sempatiklik erkeklerde doğru orantılı kadınlarda ise ters orantılı.

MÜKEMMELİYETÇİLİK

Örneğin isim verilmeden özellikleri anlatılan bir karakterin erkek olduğu söylendiğinde, olumlu yorumlar alınırken, bu kişi kadın olursa tepkiler aniden değişiveriyor ve kadın fazla hırslı ve itici bulunuyor. Zaten hırs ve rekabet erkekler için olumlu bir özelliğe dönüşürken, kadınlar için antipatik bulunuyor. O yüzden kadınlar, kendilerini öne atmaya çekiniyorlar. Başka birileri onlara öne iterse veya tepeden bu göreve getirilirse kendilerine olan güvenleri artıyor ve bu güveni boşa çıkartmamak için de olağanüstü çaba sarf ediyorlar. Sandberg de "Başarınızı sahiplenin ve terfi olmanız gerektiğine önce kendiniz inanın ve bunu isteyin" diyor.
Bir başka önerisi de, herkes tarafından sevilmeyi beklememek. "Bir kadın başarılı olduğu ve yönetici seviyesine yükseldiği zaman, onu sevmeyenlerin sayısı artar. Hem başarılı olup hem de herkes tarafından sevilemezsiniz" diyor. Bir adım daha ileri giderek, "Her şeye aynı ayda sahip olmaya çalışmayın. Hiç kimsenin aynı anda her şeyi yapamayacağını bilin. Mükemmeliyetçi olmaya kalkmayın. Önceliklerinizi sıraya koyun ve kendinizi suçlamaktan vazgeçin" diyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA