• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Yaşasın kırmızı ruj

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.05.2013, 00:00
Erkeklerin kadınların nasıl giyineceği ve nasıl davranacağı üzerinden siyaset yapmasına ses çıkarmazsak daha çok şey tartışırız. Etek boyu, kol uzunluğu, dekolte ölçüsü, saçın rengi, rujun rengi, ojenin rengi, hatta buların tümden yasaklanması vs...
Türbanı özgürleşme aracı olarak göstermeye çalışanların oje, saç ve ruj rengine karışılmasını nasıl değerlendirdiklerini öğrenmek isterim doğrusu. Mesela Kamer Genç'in kadınları aşağıladığını düşünerek kınama cezası verilmesine önayak olan AKP'li kadın milletvekillerinin bu tutum karşısında alacakları tutum ne olacak? Sevgili Fatma Şahin ne tepki gösterecek? "THY'nin içişleridir, çalışanlar kurumlarının giyim kurallarına uymak zorundadırlar, biz karışmayız mı?" diyecek?

FATMA ŞAHİN'İN TAVRI
Fatma Şahin'i son derece başarılı buluyor, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak güzel işler yaptığını her fırsatta söylüyorum. Ama bu onu eleştirmeyeceğim anlamına gelmez. Kendi partisinden gelen veya hükümetin aldığı kadınların aleyhindeki kararlara hiç ses çıkarmaması, sessiz kalması mesela. Ama onu da anlıyorum. Parti içi dengeler bunu gerektiriyor. Kendisi de CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın başına gelenlere ses çıkarmamıştı. Hatta Nazlıaka'nın söylediğine göre, "Ne yapayım, o Başbakan yardımcısı" demiş. Eli kolu bağlı yani.
Bence geçtiğimiz yıllarda İzmir'de düzenlenen bir toplantıda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Fatma Şahin'le ilgili yaptığı espri de kadınları küçümseyen bir bakış açısıydı ama o zaman tepkisi çok farklıydı.
Teknolojide kadın hareketini anlatan bir toplantıda "Kadına imkan verilirse ayağa kalkacağını" söyleyerek söze başlamış ve "Maazallah, kadın bir ayağa kalktı mı önünde kimse duramaz!" demişti. Doğru bir tespit ama kadına tepeden bakan bir edayla söylemişti bunu ve hemen arkasından salonda bulunan Fatma Şahin'e dönerek, "Fatma Şahin kadınların bir araya geleceğini söyleyince, 'acaba kadınlar parti mi kuracak?' diye bir an endişelendim. Eğer kadınlar parti kurarsa erkekler ömür boyu iktidara gelemez çünkü!" diyerek, hem kadınların siyaset yapmasını küçümsemiş hem de böyle bir şeye kalkışırlarsa buna izin vermeyecekleri uyarısında bulunmuştu.

KADININ YERİ
Sözlerinin meali şuydu aslında: "Siz aslında güçlüsünüz!" diyerek kadınların ağzına bir parmak bal çalmak, "İşin Şakası bir yana, kadın-erkek birbirimizi tamamlayarak, topluma sağlıklı nesiller yetiştirmek ve ülkemizin refaha erişmesi için hep beraber çalışalım," diyerek, siyasetin kadının değil, erkeğin işi olduğunu belirtmek.
Çünkü hemen ardından şunları söylemişti: "Osmanlı'yı ayakta tutanlar Sultanlar değil, saraydaki Sultanlardır. Kösem ve Hürrem sultanların, 600 yılık Osmanlı iktidarında ne kadar dirayetli ve isabetli destekleri olduğunu biliyoruz. Bakan olmak bir şey ifade etmiyor, Bakan'a da bir bakan olması gerekiyor."
O zaman kahkahalarla gülmüştü Fatma Şahin, salonda bulunan kadın derneklerinin başkanları ve CEO kadınlar ve AKP'li kadınlarla birlikte. Çılgınca alkışlanmıştı Binali Yıldırım.
Kamer Genç'in söylemeye çalıştığı şey de bu aslında. Bizden evde oturup, erkekleri idare etmemiz isteniyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA