• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Mihrimah Sultan dönemi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.06.2013, 00:00
Muhteşem Yüzyıl'ın sezon finalinde herkes Hürrem Sultan'a kilitlendi. Malum, Meryem Uzerli'nin ayrılmasının ardından Hürrem'i kimin oynayacağı merak uyandırmış, ardından Vahide Gördüm'ün oynayacağı belli olmuştu. Finalde çok az göründü yeni Hürrem. Ama bu kısacık görüntü seyirciyi memnun etmedi. Keşke hiç görünmeseydi ve Vahide Gördüm'ü yeni sezonda izleseydik. Çünkü sanırım yeni bölümde ağırlık, daha çok Mihrimah Sultan'da olacak.
Mihrimah, Harem'in önemli ve etkili kadınlarından biri. Tarihçiler, Mihrimah Sultan'ı, Kanuni'nin hayatta kalan biricik kızı olduğundan babası tarafından çok sevildiğini ve her dileğini yerine getirdiğini söylerler. Annesi Hürrem Sultan tarafından da çok iyi yetiştirildi.
Dizide biz onun Malkoçoğlu Bali Bey'e olan karşılıksız aşkına tanık olduk ama tarihi kaynaklarda buna dair bir iz yok. Yine de her genç gibi Mihrimah Sultan'ın da platonik bir aşka tutulmuş, birine sevdalanmış, karşılıklı veya karşılıksız bir aşk yaşamış olması muhtemeldir. Zaten dizide tarihsel olaylardan yola çıkarak hikayeyi kurguluyorlar ve bizim o dönemleri hayal etmemizi sağlıyorlar.

SEVDİ Mİ, SEVMEDİ Mİ

Bildiğiniz gerçek, Mihrimah'ın Rüstem Paşa'yla evlendiği. Severek mi evlendi, bu konuda da bir bilgimiz yok. Bildiğimiz bir diğer gerçek, hemcinsleri gibi padişah kızlarının da yaşadıkları devirlerde kiminle evleneceklerini kendilerinin belirleme haklarının olmadığı. Çoğu, paşalar, vezirler gibi yaş farkının gözetilmediği itibar sahibi kişilerle evlendirildiler. Tarihçi Çağatay Uluçay, Mihrimah Sultan'ın evlenme çağına gelince, Kanuni'nin yetiştirdiği Diyarbakır Beylerbeyi Rüstem Paşa ile evlendirilmek istendiğini yazıyor. Bundan sonrası dizide de izlediğimiz gibi. Şöyle yazıyor Uluçay, "Padişah Kadınları ve Kızları" adlı kitabında: "Fakat Rüstem Paşa'yı sevmeyenler, onun cüzamlı olduğunu ileri sürdüler. Kanuni, bunu öğrenmek için doktorlarından birini Diyarbakır'a gönderdi. Cüzzamlılarda bit olmazmış, giden doktor, Rüstem Paşa'da bit görmüş, Padişaha cüzamlı olmadığını müjdelemiş. Bu haber üzerine Mihrimah Sultan, Rüstem Paşa'ya verildi."
Düğünleri, Şehzade Bayezid ile Cihangir'in sünnet düğünleriyle birlikte yapılıyor. Hürrem Sultan, Şehzade Mustafa'yı yok edip, kendi oğullarını tahta çıkarmak için damadını vezir-i azam yapmaya karar veriyor ve böylece üçlü bir ittifak kuruluyor.

EN NÜFUZLUSU

Sonrasını yine Uluçay'ın kitabından okuyalım: "Askerin, Mustafa'nın ölümünü Hürrem ve Rüstem'den bilmesi üzerine Kanuni damadını azletmek zorunda kaldı. Hürrem Sultan, Paşa'nın hayatını Halep'te bulunan Kanuni'ye mektuplar yazarak zor kurtardı. Mihrimah Sultan, annesiyle beraber Bayezid'in padişah olması için çalıştı. Hürrem'in ölmesi üzerine üçlü birlik bozuldu. Sultan Süleyman, siyasi müşavirliğe bu kez kızı Mihrimah'ı aldı. Her işinde ona akıl danıştı ve onun arzusuna göre hareket etti."
Büyük bir ihtimalle yeni sezonda bu dönemleri izleyeceğiz. Yani Mihrimah ile Rüstem Paşa'nın önce Bayezid, sonra Selim'in yanında yer almalarını. Hürrem'in ölümünden 3 yıl sonra Rüstem Paşa da ölüyor. Hürrem olmadığı için, II. Selim ve hatta III. Murad zamanında da sarayın ve haremin en nüfuzlu kadınlarından biri oluyor.
Dizinin son bölümünde ipuçlarını gördüğümüz gibi, Mihrimah'ın hareketlerinin, üslubunun aynen annesi gibi olduğu söyleniyor. Trajik olaylara neden olan kötü yanlarını, dindarlığı ve hayırseverliği ile kapatmaya çalıştığını da.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA