• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Diyanetin sorumluluğu

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.01.2014, 00:00
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre ise, Türkiye'de her 3 gelinden biri çocuk yaşta evleniyor. Sadece kadınlar değil, nüfusun yüzde 28'i çocuk yaşta evleniyor. Yasalarımıza göre bir kızın evlenebilmesi için 17 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Ancak mahkeme kararıyla 16 yaşındakilere evlenme izni verilebiliyor. Ve yine istatistiklere baktığımızda görüyoruz ki son yıllarda bu konuda mahkemelere başvuru patlaması yaşanmış. Örneğin Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2011 yılında yaşı küçük çocukları için mahkemede evlenmeye izin davası açan ailelerin sayısı, 2010 yılına göre yüzde 94 artarak 18 bin 434'e çıkmış. Erken yaşta evlilikler toplum tarafından normal karşılanıyor ve devlet de bunu teşvik ediyor. Örneğin; 8 yıllık kesintisiz eğitimin 4+4+4 olarak bölünmesi. Yasa hazırlanırken karşı çıkılan hususlardan biri, bu sistemin dördüncü sınıftan sonra kız çocuklarının eve geri çekilmesine yol açacağıydı.

EVLENMEYE TEŞVİK

Ayrıca lise öğrencilerinin evlilik yapabilmesi için yönetmelik değişikliği de yapıldı. Lisedeyken evlenen genç kızların açık öğretime devam edebileceği söylendi. Bir bakıma lisede okuyan genç kızlara "evlenebilirsiniz" mesajı verildi. Üniversite öğrencilerinin evlenebilmesi için de teşvik getirildi. Örneğin evlenen öğrencilere "Burs yardımı yapılması, burs borçlarının silinmesi" gibi kolaylıklar sağlandı. Avukat Hülya Gülbahar, hükümetin evlilere 10 bin TL'lik evlilik kredisi vermeyi kararlaştırdığını ve yoksul ailelerin de bu krediyi alabilmek için 16 yaşına gelen çocuklarını evlendirmeye çalıştığını söylüyor.
Çocuk yaşta zorla evlendirilmelerin önüne geçmek için üzerinde en çok durulan konulardan biri de imam ve muhtarların sorumluluğu. Sonuçta yasaya göre bu çocukların resmi nikahla evlendirilmesi yasak olduğu için imam nikahı yapılıyor. Bir bakıma imamlar yasalara karşı geliyor.

KURUL KARARI

Diyanetin de bu konuda sorumluluğu var. Küçük yaştaki çocukları evlendiren imamlar hakkında savcıların yanı sıra Diyanet de idari soruşturma başlatmalı. Ve bu tür uygulama yapan imamlar meslekten men edilmeli. Ardından da savcıya suç duyurusunda bulunmalı. Peki, diyanet ne düşünüyor bu konuda veya ne yapıyor? Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Keskin'in medyada yer alan açıklamalarına göre hiçbir şey! "İslam bilginlerinin çoğunun küçük yaştaki evlilikleri tasvip etmediklerini" belirten Keskin, kendilerinin de küçük çocukların evlendirilmesini "pek de" tasvip etmediklerini söyledi.
Ayrıca yüksek kurulun bugüne kadar resmen yayımlanmış bir kararının olmadığını açıkladı. Yani Diyanet'in "küçük yaşta çocuklara imam nikahı kıymayın" diyen bir kararı yok. Çocuk yaşta evlendirilmelerin ve çocuk tecavüzünün önüne geçmek istiyorsak Diyanet'in acilen bu kararı alması gerekiyor. Ve yeni bakan Ayşenur İslam'ın bu konuya el atması.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA