• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Öncü on kadınımız

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.04.2014, 00:00
Süreyya Ağaoğlu. İlk kadın avukatımız. İstanbul Hukuk Fakültesi (1924) mezunu. Hukuk Fakültesi'nin kız öğrencilere açılmasında öncü rol oynadı ve arkadaşları Melahat (Tüzel) Ruacan ve Bedia Onar'la birlikte fakültenin kız öğrencilere açılmasını sağladı. 1928'de serbest avukatlık ruhsatını aldı. Sara Akdik. İstanbul Dülfünunu'nun ilk kız öğrencisi olarak Fen Fakültesi Tabiiye kısmında sürdürdüğü öğrenimini 1921 yılında tamamlamış. Mezun olduktan sonra öğretmenlik v yöneticilik yapmış. 1933 Üniversite Reformu'ndan sonra yabancı dil bilmesi sebebiyle yabancı hocalara yardımcı olması için üniversitede görevlendirilmiştir. 1934 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi İspençiyari Nebatat ve Genetik Enstitüsü'nde asistan olarak göreve başlamıştır. Doçentlik ve profesörlüğün ardından Fen Fakültesi Farmakobotanik ve Genetik Kürsüsü'nün başkanlığı görevini sürdürmüştür. Remziye Hisar. İlk kadın kimyagerimiz. Fransız Sorbonne Üniversitesi'nden mezun ilk Türk kadını. Nebahat Karaorman. Çapa Öğretmen Okulu ve Eğitim Enstitüsü'nde pedagoji ve ruh sağlığı öğretmenliği yaptı.

ÜNİVERSİTE MEZUNU

Şevket Fazıla Giz. İlk kadın profesörümüz. 1903 İstanbul doğumlu. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'nden sonra Amerika Mount Holyobe Üniversitesi'nde yüksek öğrenimini yaparak buradan 1927mezun olmuş. İ.Ü. Fen Fakültesi'nde Hayvanat Doçenti olarak görev almış. 25 Nisan 1944 tarihli kararla kendisine Hayvanat Enstitüsü profesörlüğü verilmiştir. Nüzhet Gökdoğan. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk bilim kadınlarından. Türkiye'nin ilk kadın gökbilimcisi ve ilk kadın dekanı. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi dekanlığı yaptı ve Astronomi Kürsüsü'nün ilk Türk Doçenti ve Fen Fakültesi kayıtlarındaki bir numaralı doktora tezinin sahibi oldu. Müfide Küley. Cumhuriyet'in ilk kadın hekimlerinden biri. Eylül 1922'de İstanbul Darülfünunu Tıp Fakültesi'ne kaydolan on idealist kadından biri. İstanbul Tıp Fakültesi iç hastalıkları kliniğinde gastroenteroloji seksiyonun da kurucusu.

65 YILLIK DERNEK
Türkan Rado. Türkiye'nin ilk kadın hukuk profesörü ve dünyadaki ilk kadın Roma Hukuku profesörü. İstanbul Üniversitesi Roma Hukuku Kürsüsü'nde 46 yıl eğitim vermiştir. Pakize Tarzı. Türkiye'nin ilk jinekoloğu, ilk özel kadın doğum kliniği kurucusu ve İstanbul Boğazı'nı yüzerek geçen ilk kadın. Beraat Zeki Üngör. İlk hukukçu kadınlarımızdan. Niye bu kadınlardan söz ediyorum? Bu kadınlar 19 Aralık 1949 tarihinde bir araya gelerek Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği'ni kurmuş. Amaçları kendilerinin açtığı bu kapıdan diğer kadınlarından girmesini sağlamak. Kurdukları dernek 20 şubesi ile varlığını sürdürüyor ve çeşitli projelerle misyonunu yerine getirmeye çalıyor. Geçtiğimiz günlerde dernekte görev değişimi yaşandı ve Türkiye'nin ilk kadın hukuk uzmanı Prof. Dr. Nazan Moroğlu, genel başkanlığı Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'ni kuran, aynı üniversitede Kimya Bölüm Başkanlığı yapan ve Kadın Sorunları Araştırma Merkezi'ni kuran eski vekillerimizden Prof. Dr. Gaye Erbatur'a devretti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA