• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Bütün kadınlar kazansın!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.09.2014, 00:00
Anne-kız, kız kardeşler, kadın arkadaşlar, gelin-kaynana, eltiler, gelin-görümce, iş arkadaşları... Kadınlararası rekabetin sadece ve sadece erkeklerin işine geldiğini söylesem. Bir başka deyişle statükoya hizmet etmek anlamına geliyor. Bu da kadınların daha fazla güç sahibi olmasını engelliyor. Bir kadın işinde yükseldiği zaman aynı işyerinde çalışan kadınların onu desteklemesi, sadece o kadının değil, diğer kadınların da yararına. Hatta şirketin de. Aynı şekilde siyasi partinin, kurumun. Ve de ailenin ve de mahallenin. Aramızdan birinin muhtar veya milletvekili veya encümen üyesi seçilmesi bizi mutlu etmeli. Onu kıskanmak yerine desteklemeliyiz ki ailemiz veya mahallemiz kazansın. Bunu genelde erkekler yapıyor. Kadınlar ise birbirlerini baltalamaya çalışıyor. Erkek rekabet ettiğinde, kişisel duygularını öne çıkarmıyor. Ortak çıkarlarını düşünüyor. Kadın ise olayı hemen kişiselleştiriyor.

İLTİFAT EDİN
Bu işe kafa yoranların önerisi enerjimizi, rakiplerimizde daha iyi işbirliği yaratmaya aktarmak. Çok basit şeyler aslında bunlar. Örneğin:
. Başka bir kadına iltifat etmek. Görünümüyle ilgili güzel şeyler söylemek. "Ne kadar hoşsun bugün, bu giysi sana çok yakışmış, saçını beğendim vs..."
. Yarı aç yarı tok gezmenizi gerektiren giysileri satın almayın. Mağazalardan büyük beden giysileri satmalarını da talep edin.
. Erkek arkadaşınızın veya kocanızın eski sevgilisi veya karısına dostça davranın.
. Bir davette veya etkinlikte kadınlarla da telefon ve kart alışverişi yapın.
. İşyerindeki başarılı olan kadın arkadaşlarınıza, kendileriyle gurur duyduğunuzu söylemekten çekinmeyin. Sizin için bir rol modeli olmasına yardımcı olun.
. Siz de işe yeni girmiş kadınlara örnek olun, onlarla öğle yemeği yiyin ve yetenekli bulduklarınıza danışmanlık/koçluk yapın.

AYDA BİR TOPLANIN
. Erkeklerin egemen olduğu işyerlerinde kadınlar olarak örgütlenin ve ayda bir kere olmak üzere bir kadın grubu toplantısı düzenleyin. Bir grup olarak kendinizi daha güçlü hissedeceksiniz. Ve hep birlikte memnuniyet ve şikayetlerinizi dile getirerek işbirliği yapın. Taleplerinizi yöneticilere hep birlikte iletin.
. Anne olanlar bir çalışan anneler grubu kurun. Aranıza başka iş yerinden olan kadınları ve evde çalışan anneleri de alın. Bilgi ve ipuçlarını paylaşın. Kadınlara çok büyük fedakarlıklar yaptıran ve sonra verdikleri kararlar yüzünden onları cezalandıran kültüre/sisteme karşı çıkın.
. İşyerinizde ve çevrenizde yeni doğum yapmış bir kadınla arkadaşlık edin. Bebeğine bakmayı önerin. Böylece biraz kestirebilir, ev işi yapabilir veya hava almaya çıkabilir. Onun hayatını kolaylaştırın. Kısacası dayanışma içinde olmak. Kadınlar olarak birbirimize yardım eder ve başarıları takdir edersek ya biz zirveye ulaşırız ya da onların ulaşmasını sağlamış oluruz. Yani birbirimizle rekabet etmeyi bırakırsak bütün kadınlar kazanır. Bu önerileri Leora Tanenbaum'un "Saç Saça Baş Başa" adlı kitabından aldım. Versus Yayınları...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA