• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

AK Parti'de Ege açılımı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.10.2009, 00:00
AK Parti yerel seçimlerden sonra deyim yerindeyse kabuk değiştirdi. Önce hükümet, ardından MKYK ve son olarak MYK'da yaşanan köklü değişiklikler iktidar partisinin tüm hazırlıklarını önümüzdeki genel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimi üzerinde yoğunlaştırdığını gösteriyor. Başbakan Erdoğan'ın hükümette ve partide yeniden yapılandırmaya giderken Ege'ye özel bir önem verdiği de dikkatlerden kaçmıyor. 27 kişilik Bakanlar Kurulu'na Ege'den 5 bakan atayan Erdoğan, 12 kişilik MYK'da da 3 Ege'liye yer verdi. Partinin etkili isimlerinden Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi ile ana konusu Ege olan keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. MYK'daki yerini koruyan Tanrıverdi'den hükümet ve partideki Ege ağırlığının bölgeye olan yansımalarının yeni dönemde kendini göstereceği müjdesini aldık. Tanrıverdi, ser verip sır verip sır vermiyor ama hükümetin Ege'ye özel projeleri birer birer hayata geçireceğini söylemeden geçemiyor. Yatırımların hız kazanacağı, yarım kalmış projelerin tamamlanacağı, yabancı yatırımcıların ziyaretlerinin artacağı bir sürece giriyoruz. Yerel seçimlerde bölgeden umduğu desteği alamamasına rağmen iktidar partisinin gösterdiği bu yaklaşım Ege için sevindirici. Kürt açılımı, Ermeni açılımı derken AK Parti araya birde Ege açılımı sıkıştırdı. Ankara'da hem hükümette, hem partide bu kadar kuvvetli bir Ege lobisi uzun zamandır olmamıştı. Bu fırsatı kaçırmayalım.

Hasgür'den Said-i Nursi ve Nazım'a anıt mezar önerisi
AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür, sıra dışı önerileri ile dikkat çekiyor. Daha önce İzmir'de Yunan Dili ve Edebiyatı Fakültesi açılmasını isteyen Hasgür'ün yeni önerisi de çok ses getirecek. Başbakan Erdoğan'ın AK Parti kongresinde yaptığı " Seversiniz sevmezsiniz ama Said-i Nursi'siz bir Türkiye'nin maneviyatı noksan kalır" şeklindeki konuşmasından sonra harekete geçen Hasgür, devletin Said-i Nursi'nin iade-i itibarını vermesi gerektiğini savunuyor. Kürt asıllı ünlü İslam alimi ve Risale-i Nur Külliyatı'nın yazarı Said-i Nursi'nin fikirleriyle milyonlarca insanı etkilediğini, eserlerinin tüm dünyada 170 dile çevrildiğini anlatan Hasgür, "Böyle bir fikir adamının mezarının nerede olduğu bile belli değil. Said-i Nursi'yi mezarında bile rahat bırakmayan 27 Mayıs 1960 cuntasından hala hayatta olanlar var. Kültür Bakanlığı derhal harekete geçmeli ve mezarının nerede olduğunu ortaya çıkarmalı. Tıpkı Adnan Menderes ve Turgut Özal gibi Said-i Nursi için de bir anıt mezar yapılmalı. Nasıl onların mezarlarını ziyaret edebiliyorsak Said-i Nursi'nin mezarını da ziyaret edebilelim. Aynı şekilde ailesi isterse Nazım Hikmet için de bir anıt mezar yapalım" diyor. AK Partili vekilin bu çıkışına kendi partisinden ve muhalefetten nasıl tepkiler gelecek acaba? Merakla bekliyoruz.

Kesici'den mesaj var
Geçtiğimiz hafta bu köşede Demokrat Parti ve İlhan Kesici ile ilgili gelişmelere yer vermiş ve Kesici'nin CHP'de mutsuz olduğunun konuşulduğunu yazmıştık. İlhan Kesici yazının çıktığı gün telefonla aradı. CHP'de mutsuz olmadığını, tersine hem Deniz Baykal'dan hem de milletvekili arkadaşlardan son derece sıcak ve samimi bir yaklaşım gördüğünü, kendisini evinde gibi hissettiğini söyledi. Kesici ile -yazılmamak kaydıyla- Türk siyasetinde yakın dönemdeki olası değişimlerle ilgili uzun bir konuşma yaptık. " Bu değişimlerde siz de aktif rol alacak mısınız" sorumuza, CHP'ye katıldığı gün yaptığı konuşmayı hatırlatarak cevap verdi. Kesici o gün " Liberal, ılımlı merkez sağ denilecek bir gelenekten geliyorum. Hala da öyleyim" demişti. Bugün için de durum farklı değil. CHP'de ne kadar mutlu olsa da, yakın zamanda şartlar onu farklı bir mecraya sürükleyecek gibi. Bütün işaretler bunu gösteriyor.

Danışmanlar Toptan'a duacı
TBMM Eski Başkanı Köksal Toptan'ın giderayak yaptığı son icraat milletvekili danışmanlarını oldukça mutlu etti. Danışmanlar, Meclis personeline yılda iki defa verilen ancak bugüne kadar kendilerinden esirgenen " elbise yardımını" bu aydan itibaren almaya başlayacak. Danışmanlara ekim'de 280, nisan'da 500 olmak üzere toplam 780 lira ödenecek. 1993 yılından bu yana Meclis'te görev yapan vekil danışmanlarının 16 yıllık beklentisini sona erdiren Toptan'ın bu ay çok sayıda hayır duası alacağı kesin.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA