• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Ankara'nın YAŞ mesaisi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.08.2010, 00:00
Ankara'yı sıcaklardan daha çok bunaltan YAŞ krizi sonunda çözüldü. TSK'da uzunca bir süredir boyutları bu kadar büyük bir atama krizi yaşanmamıştı. 8 gün süren ve ordudaki teamülleri altüst eden süreçle, Türkiye'de iktidar-asker ilişkilerinde yeni bir döneme girildiğini söylemek mümkün. TSK'nın bir ve iki numaralı isimlerini her zaman olduğu gibi Genelkurmay'ın değil, Cumhurbaşkanlığı Basın Müşaviri Ahmet Sever'in duyurması bile yeni dönemin işaretlerden biri olarak kabul edilebilir. 28 Şubat sürecinde gazetelerde sık sık "Genelkurmay'ın ışıkları sabaha kadar yandı" diye başlayan haberler yapılırdı. Son krizde içinde bu cümlenin geçtiği bir haber okumadık. Çünkü hafta boyunca Ankara'da sadece Resmi Gazete'nin ışıkları sabaha kadar yandı. Resmi Gazete çalışanlarına bir hafta boyunca fazla mesai yaptıran atama kararları geciktiği için, dünkü baskıya ancak sabaha karşı girilebildi. Son olarak atamaların Ege'yi ilgilendiren boyutundan bahsederek YAŞ'a noktayı koyalım. TSK'nın komuta kademesini 2020'li yıllara kadar şekillendiren ve İzmirli Orgeneral Işık Koşaner'i Genelkurmay Başkanlığı'na taşıyan atamalarla Ege'deki bazı komutanlar da değişti. 1. Ordu Komutanlığı'na atanan Org. Hayri Kıvrıkoğlu'nun yerine Ege Ordu Komutanı olarak Harp Akademileri Komutanı Org. Nusret Taşdeler getirildi. İzmir'deki Güney Deniz Saha Komutanlığı'na ise Koramiral Nusret Güner atandı.

Muhalefet hangi bakanları seviyor?
Doğruluğu ve tutarlılığı zaman zaman tartışma konusu olsa da anketler her zaman ilgi çeker. Referandumla yatıp kalktığımız şu günlerde yayınlanan son anket Marmara Sosyal Araştırmalar Merkezi'nki oldu. Ağustos ayı içinde 19 ilde, 2 bin 684 denekle yapılan ankette deneklere referandumdaki tercihleri dışında, kabinede hangi bakanları başarılı, hangilerini başarısız buldukları da sorulmuş. Sonuçlar çarpıcı. AK Partili deneklerin en başarılı buldukları üç bakan sırasıyla Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Yardımcıları Ali Babacan ve Bülent Arınç. İlginçtir, tıpkı AK Partililer gibi CHP ve MHP'li denekler de Babacan ve Davutoğlu'nu başarılı buluyor. CHP'liler bu ikiliye Ertuğrul Günay'ı, MHP'liler ise Zafer Çağlayan'ı ekliyor. Anket sonuçlarına göre hem CHP hem de MHP'li deneklerin icraatlarından memnun olmadığı bakanlar arasında Bülent Arınç ilk sırada yer alıyor. CHP'liler Arınç'a Nimet Çubukçu ve Cemil Çiçek'i, MHP'liler ise Beşir Atalay'ı ekliyor. Bu sonuçlara bakarak bir genelleme yapmak doğru olmaz. Ancak Babacan ve Davutoğlu'nun hem kendi partilerine oy veren vatandaşlar, hem de CHP ve MHP'liler tarafından beğenilmesi dikkat çekici.

CHP Ekonomik Sosyal Konsey'i toplayacak
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, partisinin iş dünyası ile bağlantısını sağlayan isim. Başarılı bir sanayiciyken siyasete giren Oran'ın adını kamuoyu Baykal'ın karşısına aday olarak çıktığı 2008 kurultayı öncesinde duydu. O tarihte genel başkan adayı dahi olamadığı partide şimdi ekonomi politikalarını belirleyen adam konumunda. Üzerinde en çok durduğu projesi, iki yıldır toplanmayan Ekonomik Sosyal Konseyi toplamak. ESK'nın sivil toplum örgütlerinden katılımcılarıyla bir araya geleceklerini ve sorunları dinleyeceklerini söylüyor. CHP sonbaharda ekonomi ile ilgili bir de rapor yayınlayacak. Bugünlerde Oran'la görüşmek için sıraya girenler arasında yabancı yatırımcılar da bulunuyor. Oran da onlara partisinin ekonomi vizyonunu anlatıyor. Anne tarafından Manisalı olan Oran'ın adını Türk siyasetinde önümüzdeki dönemde daha fazla duyacağımızı söylemek sanırım yanlış olmaz.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA