• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

AK Parti'nin Ege stratejisi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.02.2011, 00:00
Türkiye tarihinin en sert geçmeye aday seçim süreci fiilen başladı. Şubat'ın başında bu kadar yükselen tansiyon, Mayıs sonunda ne olur kestirmek zor. Şüphesiz bu seçimin kaderini belirleyecek bölgelerin başında Ege gelecek. Türk siyasetinin son 10 yılına damgasını vuran AK Parti için 2011'de Ege'de alınacak netice çok önemli. Bölgede sandıktan birinci çıktığı taktirde "Türkiye'nin tamamını kucaklayan tek partiyiz" iddiasını pekiştirecek. 2002'den bu yana 2 genel, 2 yerel seçim ve 2 referandumda bölgede istediği sonuçları alamayan iktidar partisi, bu kez işi sıkı tutuyor.
12 Eylül Referandumu'ndan sonra Ege seçmeni üzerine epey mesai harcayıp, teşhisi koydular. Yaşam tarzına müdahale korkusu, tarım kesimindeki sorunlar ve turizmdeki endişelerin bölge insanı üzerinde etkili olduğunu tespit eden parti yönetimi, seçim stratejisini bu 3 dinamiği dikkate alarak oluşturacak. Başbakan Erdoğan hafta sonu Denizli'ye uzun süredir beklediği 'büyükşehir' müjdesini verdi. Daha bir hafta önce Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa'da Tarım Bakanı Eker ile birlikte Ege çiftçisine ilaç gibi gelen 400 milyonluk bir destek paketi açıkladı.
Sırada turizmciler var. Orman vasfını yitirmiş 2B arazileriyle ilgili düzenlemede kendilerine de öncelik verilmesini isteyen turizmcilere Ankara'dan bir müjdeli haber daha gelebilir. Ve milletvekili listeleri. Asıl sürprizler burada. Listede sadece teşkilat ve tabanının istedikleri dışında, illerin ihtiyacına ve beklentilerine uygun, özel ilgi çekecek isimlere yer verilecek. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın neredeyse 1 yıldır gündemde olan İzmir adaylığı artık kesin gibi. Aslında partinin etkili ismi Hüseyin Çelik de İzmir için düşünülüyordu ama EBSO'da yaptığı konuşmadan sonra bu ihtimal çok zayıfladı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın adaylığı ise gündemde yok. AK Parti özellikle İzmir'de sürpriz isimlerle seçmenin karşısına çıkacak. Türkiye bu seçim döneminde İzmir'i konuşmaya devam edecek...

Gürsel Tekin'in İzmir hedefi yüzde 75
CHP'nin 2 numaralı ismi Gürsel Tekin'in deyim yerindeyse başını kaşıyacak vakti yok. Haftanın 3 gününü ziyaretçilere ayırmış. Günde ortalama 200 kişi genel merkezin 10. katındaki odasının koridorlarında onunla görüşebilmek için bekliyor. O oda aslında tanıdık. Eski Genel Sekreter Önder Sav'ın eski makamı. Tekin'in mesaisinde örgütleri ziyaret, parti programlarının hazırlanması ve planlama çalışmaları da var. Seçime kadar izin yapmama kararı almış. 30 dakika süren görüşmemizde, yeni CHP'ye ilişkin kafamdaki tüm sorulara, hiç lafı dolandırmadan net yanıtlar verdi. Ankara'da alışık olduğumuz politikacı profilinin dışında bir tarzı var. Aslında benim burada size anlattıklarım dışında bir de yazılmamak kaydıyla paylaştıkları var ki, gündemi fena halde sarsabilir. Umarım zamanı geldiğinde bunları Yeni Asır'dan sizlere duyururuz.
Gelelim İzmir'le ilgili düşüncelerine. İl Başkanı Tacettin Bayır'a ve İzmir seçmenine çok güveniyor. İl teşkilatının seçimde bir tarih yazacağını ve CHP'nin İzmir'de en az yüzde 75 oy alacağını söylüyor. CHP'li belediyeleri her şeye rağmen başarılı buluyor. Milletvekili listesinde yer alacak isimler konusunda titiz bir çalışma yürüttükleri bilgisini vermekle yetiniyor. Ancak beklenen değişimin gerçekleşme olasılığının yüksek olduğunu satır aralarında vurgulanmaktan da çekinmiyor. Tekin'e yeni CHP için yapılan 'eksen kayması yaşandığı' yönündeki eleştirilerine de hatırlattım." Endişeler yersiz. CHP'nin ana fikirleri çok net. Herkes rahat olsun. CHP doğru yolda" yanıtını verdi. Ana muhalefette son durum böyle.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA