• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Adayların gözü AK Parti'de

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.03.2011, 00:00
Eskilerin deyimiyle seçim sath-ı mahalline girdik. İktidar partisinde 12 Haziran'da yapılacak genel seçim için aday başvuruları alınmaya başlandı. Parti yönetimi 14 Mart'a kadar en az 5 bin kişinin adaylık başvurusunda bulunacağını tahmin ediyor. Bu rakam 2007 seçimlerinde 3 bin 904 olmuştu. Anlaşılan AK Parti'nin anketlere yansıyan oy oranı ve bir dönem daha iktidar olma olasılığının yüksekliği aday adaylarını cezbediyor. Bu yıl özellikle kadın aday sayısında patlama bekleniyor. 2007'de adaylık için partiye başvuruda bulunan kadın sayısı 440'ta kalmıştı.
Başbakan Erdoğan'ın yeni dönemde kadın milletvekili sayısını artırma niyeti biliniyor. Bu durum aday adayları içindeki kadın oranını da şüphesiz etkileyecek. Erkek adaylardan başvuru parası olarak 3 bin lira alındığını, kadınlardan ise bunun yarısı kadar bir para talep edildiğini hatırlatalım. Geçen dönem AK Parti'ye en çok adaylık başvurusu 605 kişi ile İstanbul'dan olmuş, onu 320 kişi ile Ankara takip etmişti. İzmir'den ise 70 civarında başvuruda bulunulmuştu. Bu dönem özellikle İzmir'den aday olmak isteyenlerin sayısında ciddi bir artış bekleniyor.
Tabi iktidar partisinden milletvekili adayı olabilmek öyle kolay bir iş değil. 5 bin kişinin öncelikli amacı, 550 kişilik o listenin seçilebilir bir yerine adını yazdırmak. Aşağı yukarı her 10 aday adayından sadece birinin listeye girme ihtimali var. Parti yönetimi milletvekili adaylarını 3 aşamalı bir eleme sistemiyle belirleyecek. Birinci aşama temayül yoklaması. Mahalle temsilcilerine kadar teşkilatların görüşleri alınacak ve bir rapor hazırlanacak. İkinci aşama her ilde gizlice yaptırılan anketler. Şubat ayında yaptırılan ve Başbakan Erdoğan'ın kasasında bulunan gizli ankette mevcut milletvekillerinin performansı vatandaşa soruldu. Başvurular tamamlandıktan sonra yeni bir anket daha yapılacak. Üçüncü ve son aşama ise genel merkezin değerlendirmesi olacak. Temayül yoklamaları ve anketlerden çıkacak sonuçlar bu değerlendirme üzerinde etkili olacak. Erdoğan 2007 seçimlerinde milletvekili grubunun neredeyse üçte ikisini değiştirmişti. Benzer bir tablo ile karşılaşırsak kimse şaşırmasın.

DPT uzmanı Türeli Meclis yolunda
12 Haziran seçimleri bürokraside tam bir yaprak dökümü yaşanmasına neden olacak. Milletvekili olmak isteyen bürokratlar vakit geçirmeden istifalarını vermeye başladı. O isimlerden biri de uzun yıllardır DPT'de planlama uzmanı olarak görev yapan Rahmi Aşkın Türeli oldu. 2007 seçimlerinde CHP'nin 2. Bölge 8. sıra adayı olan Türeli, İzmir'e yabancı bir isim değil. 1963 Ödemiş doğumlu. Balkan göçmeni bir ailenin çocuğu olan Türeli, Mülkiye mezunu. Dikkat çekici bir CV'ye sahip. ABD'nin Güney Kaliforniya Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden yüksek lisans derecesi almış. ODTÜ'de ekonomi dersleri veriyor. Türkiye ekonomisinin makroekonomik dengeleri, kriz, sanayileşme, istihdam ve yoksulluk konularında hazırladığı çalışmaları ile tanınıyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Ödemiş'te açıkladığı tarım raporunu hazırlayan ekipte yer aldı. Türeli aynı zamanda Ankara'da yaşayan 150 bin Egelinin örgütlendiği EGEM Platformu ve İzmirliler Derneği'nin başkanlık görevlerini de yürütüyor. CHP içinde Kılıçdaroğlu'nun A takımında yer alması beklenen isimlerden biri olarak gösteriliyor. Kişisel kanaatim kıran kırana bir adaylık mücadelesinin yaşanacağı İzmir'de, Türeli'nin mevcut dengeleri değiştirebileceği yönünde.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA