• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Balbay ve Engin Alan İzmir adayı mı?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.03.2011, 00:00
Bu sorunun yanıtını Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli'den başka kimseler bilmiyor. Ancak rivayetler muhtelif. Aslında kameralar önünde farklı konuşsalar da, CHP'liler Ergenekon davasından tutuklu gazeteci Mustafa Balbay'ı İzmir'den aday yapma konusunda o kadar da istekli değil. İl Başkanı Tacettin Bayır'ın "İzmir'de trafik sıkışık olursa başka yerden de gösterilebilir" sözlerinin siyaseten ne anlama geldiği malum. Ancak CHP'de genel başkan düzeyinde bu adaylığı destekleyen açıklamalar yapıldığını unutmamak lazım. Balyoz davasından tutuklu emekli Korgeneral Engin Alan da ismi İzmir'le anılan adaylar arasında.
MHP, Alan'ın İzmir'den milletvekili adayı yapılması konusu şu sıralar kendi içinde hararetli bir şekilde tartışıyor. Emekli korgeneral için en uygun yer İzmir mi? Şimdi bu sorunun yanıtını arıyorlar. Partinin kentteki 4 milletvekilinden biri zaten emekli asker. Parlamentodaki ilk döneminde başarılı bir performans sergileyen Kamil Erdal Sipahi'nin yanına ikinci bir askerin monte edilmesi ihtimali düşük. Ancak imkansız da değil. Belli ki MHP yönetimi İzmir'de kendine sağlam bir yer edinmişe benzeyen ulusalcı damarı düşünerek hareket ediyor. Balbay'ın adaylığını gündeme alan CHP'nin çıkış noktası da aynı ulusalcı damar. Peki Ergenekon ve Balyoz davası tutuklularını Meclis'e taşımak bu iki partiye ne kazandıracak, ne kaybettirecek? Bu sorunun cevabını en az bizim kadar Kılıçdaroğlu ve Bahçeli de merak ediyordur umarım!

Ege siyasetinde yeni dönem
12 Haziran'daki seçime bugün itibariyle 88 gün kaldı. Meclis çatısı altında beş, hatta altı dönemi geride bırakanlar da dahil, tüm vekillerin amacı bir kez daha Ankara'nın yolunu tutmak. Tabii sonu hiç gelmeyen "bir dönem daha vekillik yapma" ihtirasını yenmeyi başaranlar da yok değil. Vecdi Gönül, Mehmet Çerçi ve Mehmet Salih Erdoğan kendi istekleriyle noktayı koyan Egeli siyasetçiler. Bu isimlere önümüzdeki günlerde Devlet Bakanı Mehmet Aydın da eklenebilir. Gelelim yenilere. AK Parti'nin bu seçimde İzmir'deki kozu Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olacak. Kulislerde Başbakan Erdoğan'ın İzmir için yakın çevresinden bir ismi daha düşündüğü konuşuluyor. Bu sürpriz ismin Erdoğan'ın beyin takımından olduğu ve nüfus cüzdanının doğum yeri kısmında "Erzurum" yazdığı gelen bilgiler arasında. AK Parti'nin İzmir'den en az 2 kadın aday göstermesi bekleniyor. CHP, değişimin en şiddetli yaşanacağı parti olacak gibi. Mevcut vekillerin önemli bir bölümünün listeye yazılmayacağı artık bir sır değil. Yeni dönemde Kılıçdaroğlu'nun 'A takımı'ndan Bergamalı Parti Meclisi Üyesi Prof. Dr. Birgül Ayman Güler ve Ödemişli DPT uzmanı Rahmi Aşkın Türeli kent siyasetinin yeni isimleri olmaya çok yakın. Medyatik aday Ali Tezel'i de unutmamak lazım. MHP'de de işler karışık. Mevcut vekillerin tamamı yine aday. İl eski Başkanı Müsavat Dervişoğlu listenin dengesini bozmaya en yakın isim. Ege'de İzmir dışındaki illerde de hareketlilik yoğun. Manisa'da Mehmet Büker ve Basın Yayın Enformasyon İzmir İl Müdürü Selçuk Özdağ, Bülent Arınç kontenjanından listeye girebilir. MHP'de eski bakanlardan Sümer Oral ve Alaşehir Belediye Başkanı Kadir Daş kuvvetli adaylar olarak göze çarpıyor. Muğla'da seçim yine AK Parti ve CHP arasında geçecek. İktidar partisinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa liste başı olursa kimse şaşırmasın. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın kendisine yapılan adaylık teklifini kabul etmediğini de ekleyelim. CHP'de Ali Arslan'ın yeri sağlam görünüyor. İkinci sıra içinse bir kadın aday üzerinde duruluyor.

Aydın'a bankacı aday
Siyasette yeni yüzlerle tanışmayı bekleyen Ege illerinden biri de Aydın. AK Parti, 2007 seçimlerinde kentten 3 milletvekili çıkarmış, 2009 yılındaki yerel seçimden ise umduğunu bulamamıştı. İktidar partisinin 2011 için hedefleri büyük. Bu amaçla titiz bir aday belirleme çalışması yürütülüyor. Halk Bankası'nda 10 yıldır genel müdür yardımcısı olarak görev yapan Çineli Mustafa Savaş, iktidar partisinin bu seçimde vitrine çıkarmayı planladığı isimlerden biri. 46 yaşındaki Savaş, başarılı bir bürokrat. Siyasal mezunu. Aydınla bağını hiç koparmamış. Akrabaları halen Çine ve Aydın'da yaşıyor. 20 yıllık memuriyetin ardından rotasını siyasete çeviren Savaş, "Devlette edindiğim tecrübe ve bilgi birikimimi artık memleketimin hizmetine sunmak istiyorum. Aydın'ı daha iyi noktalara taşımak için kısmetse göreve talibim" diyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA