• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Muhalefetin merkez sağ aşkı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.03.2011, 00:00
Türkiye'de 'merkez sağ' diye tabir edilen partilerin artık birer tabeladan ibaret olduğu gerçeğini CHP ve MHP ısrarla görmezden geliyor. Geçmişte ANAP-DP çizgisinde siyaset yapan çok sayıda 'eski tüfek' şu sıralar muhalefet partilerinin kapısını aşındırıyor. Kimi kendiliğinden, kimi davet üzerine. CHP lideri Kılıçdaroğlu, hafta sonunda Hüsamettin Cindoruk ile TBMM'deki makamında 1 saat 10 dakika süren bir görüşme yaptı. Cindoruk'un CHP'den aday yapılması, hatta yanına Ufuk Söylemez ve iki arkadaşının eklenmesi gündemde. Bu isimlere İzmir'den aday gösterilmesi beklenen Aytun Çıray'ı da ekleyebiliriz. Bir dönem merkez sağın lider adayları olan Mehmet Haberal ve Süheyl Batum zaten CHP'de. Kendini DP-ANAP çizgisinde gören seçmenin bu isimler CHP'den aday oldu diye sandığa gidip mührü altı oka basacağına inanan varsa, onlara söyleyecek sözüm yok. Bu adamların siyasi geleceklerini neden ömürlerini verdikleri partide değil de, CHP'de aradıkları sorusunun cevabını bilen varsa bize de anlatsın. Gelelim MHP'ye. Manisa'da Sümer Oral, Çanakkale'de Cumhur Ersümer ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in sağ kollarından - bunların sayısı epey çoktur- Yaşar Topçu'nun MHP'den adaylıkları söz konusu. Hem Topçu hem de Ersümer Yüce Divan'da yargılandılar. Sümer Oral'ın İLKSAN skandalının Maliye Bakanı olduğu gerçeği seçim döneminde mutlaka gündeme gelecektir. Aynı şekilde Orhan Aslıtürk'le olan akrabalık bağı da. Rakipler kendi kalesine gol atmaya bu kadar meraklıyken, AK Parti'nin fazla bir şey yapmasına gerek yok. Hava, saha ve zemin mükemmel. Daha ne olsun!

Partiler ve sloganları

12 Haziran seçimleri partiler ve adaylar kadar sloganların da yarışına sahne olacak. İddialı seçim kampanyalarının iddialı sloganlara ihtiyacı var. AK Parti bu işi en ciddiye alan parti. Seçim kampanyasında kullanılacak sloganları bulmak için internet üzerinden bir yarışma bile düzenlediler. Sonuçlar henüz açıklanmadı ama iktidar partisinin bu seçimde 'yeni anayasa'ya özel bir vurgu yapması bekleniyor. "Devlet odaklı değil, insan odaklı anayasa" bunlardan biri. AK Parti, artık kendisiyle özdeşleşen "Durmak yok yola devam" sloganını bu seçimde de kullanacak. CHP'de slogan işine epey kafa yoran partilerden. "Türkiye rahat bir nefes alacak", "Herkes için CHP" ve "Bir ıslıkta sen çal" üzerinde durulan sloganlar. MHP ise seçmeni "Ses ver Türkiye" sloganı ile yakalamaya çalışacak. Bahçeli'nin mitinglerinde ayrıca "Açlık, yoksulluk, yolsuzluk ve adaletsizliğe son" sloganı da sık sık kullanılacak. İttifak arayışlarına devam eden merkez sağdaki küçük partilerin seçim sloganı da hazır. Ortak bir noktada buluşmayı becerebilirlerse muhtemelen "Yeniden Refah Yol" diyerek seçmenden oy isteyecekler.

CHP'de yeni yüzler
İzmir'de CHP'den aday adaylığı başvurusu yapanların sayısı 300'ü geçti. Siyaset yapmak için mazbata şart değil ama, milletvekili olmak da bu işe ucundan kıyısından bulaşan herkesin hayali. Hakan Şen de vekillik için yola çıkan CHP'lilerden. Henüz 42 yaşında ama 20 yıldır partinin içinde. 19. dönemden bugüne TBMM'de danışmanlık, DSP-MHP-ANAP koalisyonunda Başbakanlık Müşavirliği yaptı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeni dönemde milletvekili grubunu 30-50 yaş aralığından seçme planı, Şen gibi genç adayların önünü açabilir. Bucalı olan Şen, İzmir 1. Bölge aday adayı. Yolu açık olsun...

Pamukoğlu İzmir'den aday
Türk siyasetinde farklı bir çizgiye temsil eden partilerden biri de HEPAR. Diğer partiler aday belirleme çalışmalarını sürdürürken onlar çoktan listelerini tamamladılar. Genel Başkan Osman Pamukoğlu, İzmir'den aday olduğunu açıkladı. Seçime katılan 27 partiden sadece birinin genel başkanı yarışa İzmir'den katılacak. O da Pamukoğlu... Medyada yer alamamaktan şikayetçi olan HEPAR'lılara bu adaylığı duyurma görevini de biz yerine getirelim istedim.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA