• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Günay ve Yıldırım kabineyi garantiledi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.06.2011, 00:00
Cumhuriyet tarihinin belki de en heyecansız seçimini yaşadık. Birinci partinin birincilik için, ikinci partinin ikincilik için yarıştığı bir seçimin tadı tuzu olmuyor. Kimse Kılıçdaroğlu'na kızmasın. Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına kim, hangi ekiple çıksa sonuç çok farklı olmazdı. Bu seçim üzerine söylenebilecek her şey yazıldı, çizildi. Ankara'da şimdi her seçim sonrasında olduğu gibi bakan toto oynanıyor. Yeni kabine başbakan dahil 25 kişiden oluşacak. 4 başbakan yardımcısı ve 20 icracı bakanlığa talip çok. Erdoğan kabinede bölgesel dengeleri mutlaka gözetecektir. İzmir ve Ege'den kabineye girecek bakın sayısı 4 ya da 5 olur diye düşünüyorum. İkisi zaten belli. Hem Binali Yıldırım hem de Ertuğrul Günay İzmir'deki performanslarıyla yerlerini garantiledi. Özellikle Günay, herkesin Binali Yıldırım'ı konuştuğu İzmir'de, kendi bölgesinde çok parlak bir başarıya imza attı. 6 milletvekilini AK Partiler bile beklemiyordu. Binali Yıldırım'ın Ankara'da Erdoğan sonrası için düşünülen senaryolarda başbakan adayları arasında gösterildiğini hatırlatalım. Hüseyin Tanrıverdi, Nihat Zeybekci ve Ali Boğa da Ege'den kabineye girme ihtimali yüksek isimler arasında. Bakan olamayan iktidar partisi milletvekilleri için Ankara'da talip olunacak koltuk sayısı bir hayli fazla. Yeni dönemde parti yönetimi, Meclis'teki 17 ihtisas komisyonu ve Başkanlık Divanı'nda yer almaya aday çok sayıda Egeli vekil var. Ahmet Edip Uğur, Mehmet Yüksel, Gültekin Kılınç, Nesrin Ulema, Semiha Öğüş, Mehmet Daniş ve Recai Berber ilk akla gelenler. Belki bakanlık kadar forsu yok ama bu makamlarda alınacak görevlerin vekillere katacağı artılar çok. Meclis Başkanlık Divanı'na başkan vekili, idare amiri, katip üye olarak girecek on isim tıpkı bakanlar gibi kırmızı plaka ve makam odasına kavuşacak.

YENİ YÜZLER

Erdoğan'ın merakla beklenen kabinesinde 6 yeni bakanlık var. Kulislerde, 60. Hükümet'in bakanlarından bazı isimlere yeni dönem için de şans tanınıyor. Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu, Taner Yıldız, Egemen Bağış, Nihat Ergün, Sadullah Ergin ve Zafer Çağlayan muhtemelen yeni kabinede yerlerini koruyacak. Kabineye girecek yeni yüzler arasında en çok şans tanınanlardan biri Hakan Şükür. Fatma Şahin, Erdoğan Bayraktar, Muammer Güler, Nabi Avcı, Suat Kılıç ve Ömer Çelik de kulislerde bakanlık için adı geçenler arasında. Meclis Başkanlığı için da aday çok. Bülent Arınç, Cemil Çicek, Vecdi Gönül ve Nimet Çubukçu bu koltuğa oturması muhtemel dört aday. Eğer Çubukçu seçilirse, Türkiye'nin ilk kadın Meclis Başkanı olacak. Hatırlatalım kendisi daha önce de Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna oturan ilk kadın olma onurunu yaşamıştı. Bu ilk olma durumu onu bir adım öne çıkarabilir mi acaba?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA