• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Egeli bakanların ilk mesajları Yeni Asır'a

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.07.2011, 00:00
Başbakan Erdoğan 'ustalık dönemi' kabinesinde beklendiği üzere İzmir'e iki bakanlık verdi. Kabinede İstanbul'la beraber iki bakanı olan tek il İzmir. Seçim dönemindeki performansları ve sahillerde yükseliş trendine giren oylar Ertuğrul Günay ve Binali Yıldırım'ı yeni kabineye taşıyan etkenler arasında gösteriliyor. Başbakan dahil 26 kişiden oluşan kabinede seçim bölgeleri farklı olsa da Ege'nin yabancısı olmayan iki isim daha var. Bakanlar Kurulu'nda Manisalı Bülent Arınç ve Afyonlu Veysel Eroğlu ile birlikte 4 Egeli görev yapacak. Dün Meclis'te Ege'li bakanların tamamı ile görüşme fırsatı buldum. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın mutluluğu gözlerinden okunuyordu. AK Parti grubunun kendisine olan ilgi ve sevgisi partinin kıdemlilerini kıskandıracak düzeydeydi. Basının ısrarlı sorularını "Yeni bakanlara gidin" diye savuşturdu. Ama bizi kırmadı ve ilk demecini Yeni Asır'a verdi. "Sorumluluğumuz arttı. İzmir'e verilmiş sözlerimiz var" diye başladı, parlamentoda İzmir milletvekili olarak görev yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yeni dönemde tempoyu artıracağının ve İzmir'e özel bir önem vereceğinin altını çizdi. Kabine'nin diğer İzmirli bakanı Binali Yıldırım da ilk demecinde kente yönelik mesajlar vermeyi tercih etti. Seçim döneminde açıklanan "35 İzmir'e, 35 proje" sözünün arkasında olduğunu vurguladı. AK Parti'nin ağabeyi Bülent Arınç da ilk demecini Yeni Asır'a veren bakanlar arasındaydı. "Bursa'dan seçilmiş olabilirim ama Manisa ve Ege ile gönül bağımızı koparmadık. Tüm Ege'ye selam ve sevgilerimi iletiyorum" diye konuştu. Her fırsatta "Ben Ege'nin bakanıyım" diyen Veysel Eroğlu'nu da kuliste tebrikleri kabul ederken yakaladım. Yeni dönemde Orman ve Su İşleri Bakanı bölgesel sulama projelerine ağırlık vereceğini anlattı. Ustalık dönemi kabinesi nasıl değerlendirdiği sorusuna 'muhteşem' yanıtını verdi.

Bölgesel dengeler
Ankara'daki beklenti yeni kabinede yaşanacak değişimin daha kapsamlı olacağı yönündeydi. Ancak Erdoğan çatıyı bozmamayı tercih etti. Ekonomi, sağlık, ulaştırma, enerji, turizm, tarım gibi icracı bakanlıklar değişimin dışında tutuldu. Yeni bakan sayısı 6'da kalırken, 3 bakanın da yerleri değiştirildi. Kabine'deki kadın bakan sayısı 2'den 1'e düştü. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kabinenin tek kadın üyesi. Yeni kabinede 1970'li yıllarda doğan iki bakan görev yapacak. 1972 doğumlu Suat Kılıç, 39 yaşında ustalık dönemi kabinesine girerek adını tarihe yazdırdı. 25 bakandan 12'si 1960 ve 1970 doğumlulardan oluşuyor. Kabine'nin en yaşlı üyeleri 1947 doğumlu Beşir Atalay ve Ertuğrul Günay. Bakanlar arasında 9 hukukçu, 6 ekonomist, 6 mühendis, 1 doktor, 1 ilahiyatçı, 1 diplomat ve 1 kamu yönetimi mezunu bulunuyor. Erdoğan'ın kabineyi oluştururken seçim başarısı ve bölgesel dengeleri de dikkate aldığını söylemek mümkün. Kabinede Marmara'dan 4, Ege'den 3, İç Anadolu'dan 6, Doğu ve Güneydoğu'dan 6, Akdeniz'den 2, Karadeniz'den ise 4 bakan görev yapacak. Kabine üyelerinin önemli bir bölümü Büyükşehirlerden seçilen milletvekillerinden oluşuyor. Yeni kabineye ilişkin en ilginç detaylardan biri de bakanların doğum yerleriyle ilgili. Bingöl, Yozgat ve Ordu yeni kabineye 6 bakan göndererek, büyükşehirleri geride bırakmayı başaran küçük iller oldu.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA