• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

CHP'de operasyon tarihi 1 Eylül

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.08.2011, 00:00
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu şu sıralar adeta inzivaya çekildi. İzmir, İstanbul ve Ankara il örgütlerinde yaşanan kavgalar, belediyeler arasındaki çekişmeler sanki gündeminde hiç yok gibi. En azından dışarı verdiği görüntü böyle. Tabii işin bir de perde arkası var. Oradan yansıyanlara bakılırsa, Kılıçdaroğlu'nun bu sessizliği aslında kopacak büyük bir fırtınanın habercisi. Üç aşamalı bir değişim planı olduğu konuşuluyor CHP liderinin. Bu plan 1 Eylül'de uygulamaya alınacak. O güne kadar örgütler, MYK ve yeni parti tüzüğü ile ilgili çalışmalara son şekli verilecek. Kulislerde İzmir ve İstanbul örgütlerinde değişikliğe gidilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Özellikle İzmir için birleştirici bir "Abi" formülü gündemde. Seçimlerde başarısız olan, çalışmadığı tespit edilen örgütler görevden alınacak. Değişim rüzgarı MYK'yı da sallayacak. CHP liderinin yeni MYK'da Parti Meclisi (PM) içinden milletvekili olmayan isimlere de yer vereceği gelen bilgiler arasında. Değişimin üçüncü ve en önemli ayağını tüzükte yapılacak düzenlemeler oluşturacak. Yeni tüzükte PM'nin üye sayısının 80'den 43'e indirilmesi, çarşaf liste, milletvekili adaylarının yüzde 5'lik kontenjan dışında tamamının ön seçimle belirlenmesi, seçimlerde başarısız olan il ve ilçe örgütlerinin otomatik olarak düşmesi gibi radikal sayılabilecek değişiklikler var. 1 Eylül'de yani "Dünya Barış Günü"nde uygulamaya konulacak bu plan CHP'de barışı sağlar mı? Bunu hep birlikte göreceğiz.

Bakan yardımcıları tamam
Yeni dönemin "Gölge bakanları" olarak değerlendirilen bakan yardımcıları yarın belli oluyor. Başbakan Erdoğan 21 icracı bakanlığa atanacak 21 bakan yardımcısını toplu olarak açıklayacak. Nihat Ergün ve Suat Kılıç dışındaki bakanların yardımcıları henüz belli değil. Ancak kulisler hareketli. Özellikle liste dışında kalan eski vekillerin gözü bu koltuklarda. Kabinenin tek kadın bakanı olan Fatma Şahin'in yardımcılığına Ayşe Kesir'in atanması bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yardımcılığına ise halen danışmanlığını yapan Manisa eski Milletvekili Hakan Taşçı'nın getirilebileceği konuşuluyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yardımcısı olarak ise Habib Soluk'un adı ön plana çıkıyor. İzmir eski Milletvekili Taha Aksoy'un Egemen Bağış'ın yardımcısı olabileceği belirtiliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yardımcılığına eski milletvekili Ali Bayramoğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yardımcılığına danışmanı Ali Sarıkaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yardımcılığına Diyarbakır eski Milletvekili Abdurrahman Kurt, Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu'nun yardımcılığına Özel Kalem Müdürü Cihan Pektaş, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in yardımcığına eski milletvekili Selami Uzun veya Osman Güneş, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yardımcılığına bakanlık Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yardımcılığına Müsteşar Ahmet Kahraman, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yardımcılığına eski Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın yardımcılığına ise Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'nın atanabileceği konuşuluyor. Bakan yardımcıları bakandan az müsteşardan çok maaş alacak. Görev süreleri hükümetin görev süresiyle sınırlı olacak. Yardımcıların imza yetkisi de var. Daha ne olsun değil mi?

Fırat'ı öldüren elektriğin sorumlusu kim?

Henüz 15 yaşındaydı İzmirli Fırat Kaya. Tüm yaşıtları gibi futbola aşıktı. 26 Temmuz günü Gaziemir Aktepe mahallesindeki toprak sahada arkadaşlarıyla birlikte hayatının son maçını oynadığının farkında bile değildi. Dere yatağına kaçan topu almak için tutunduğu köprünün demir parmaklarındaki elektrik akımı onu 15'inde hayattan kopardı. Türkiye'nin 3. büyük kenti İzmir'de, 2011 yılında çocukların elektrik akımına kapılarak ölmesi büyük bir skandal. Acılı ailesi aynı yerde daha önce de başka çocukların elektrik akımına kapıldığını, Gediz A.Ş'yi uyardıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını iddia ediyor. CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Fırat'ın ölümünü TBMM gündemine taşıdı. Aksünger, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede "Yaşanan bu olayla ilgili sorumluluğu bulunan kişi ve kurumlar hakkında bakanlık olarak hangi işlemleri yapacaksınız" diye sordu. Bu soruya verilecek yanıt önemli. Bakanlık sorumlulara gereken cezayı verirse o köprü üzerinde başka Fıratlar hayatını kaybetmeyecek. İnsan hayatının bu kadar ucuz olmadığını o kabloları ortalık yerde bırakan sorumsuz sorumlular da anlayacak.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA