• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

CHP’de Mutman tamam gibi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.09.2011, 00:00
CHP'de 12 Haziran seçimlerinden bu yana görevden alınacağı yönündeki söylentiler hiç bitmeyen İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır'ın koltuğu bu kez fena halde sallanıyor.
Giderek tırmanan başkanlar krizi ve iki ilçe başkanın disipline verilmesiyle sonuçlanan gelişmelerden son derece rahatsız olduğu bilinen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, İzmir için yeni bir il başkanı aradığı bir süredir kulislerde konuşuluyordu. CHP içinden iyi istihbarat alan kaynaklardan edindiğim bilgilere göre Kılıçdaroğlu aradığı ismi nihayet bulmuş.
Bu isim, yani CHP'nin müstakbel il başkanı, daha önce üç dönem İzmir milletvekili olarak parlamentoda görev yapan Atilla Mutman'dan başkası değil. İzmir'de gönlünden il başkanlığı geçen en az 10 isim var şu anda. Bu haber onları muhtemelen üzecektir. Ancak CHP yönetiminin tüm adayları tek tek değerlendirdiği ve uzun tartışmalardan sonra Mutman üzerinde görüş birliğine varıldığı gelen bilgiler arasında. İzmir'in yeni il başkanının adı önümüzdeki hafta çarşamba günü toplanacak Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı sonra kamuoyuna açıklanacak.

LOBİSİ KUVVETLİ

SHP-DSP kökenli Mutman'ın, CHP'nin şu anda 1 ve 2 numaralı koltuklarında oturan Kılıçdaroğlu ve Nihat Matkap ile dostluğu en az 20 yıl öncesine dayanıyor. Gürsel Tekin sonrasında MYK'da etkinliği artan Erdoğan Toprak'la ise DSP'de beraber politika yaptı. MYK içinde Mutman kadar kuvvetli lobisi olan bir başka aday daha yoktur diye düşünüyorum. Kılıçdaroğlu'nun bürokratlık, Matkap'ın bakanlık günlerinde milletvekili olarak Ankara'daydı. 1980'li yılların sonunda SHP'de Konak ilçe başkanlığı yapan, 90'larda DSP'de siyasete devam eden Mutman'ın, CHP'ye katılım tarihi Mayıs 2010. Tam da Kılıçdaroğlu'nun genel başkan adaylığının gündeme geldiği süreçte üstelik. Kartvizitinde mühendislik eğitimi aldığı yazıyor ama uzmanlık alanı dış politika. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanlığı yaptı. Avrupa Konseyi için Kuzey İrlanda'da yaşanan Katolik-Protestan çatışması hakkında rapor hazırlamak uzere ombudsman olarak gorevlendirilen ilk Türk parlamenter. Üç dil biliyor. Entellektüel kapasitesi ve siyasi birikimi yüksek. CHP kulislerinden sızan bilgilere bakılırsa bu saatten sonra atanması değil atanmaması sürpriz olur. Ancak siyasette dengelerin ne kadar çabuk ve kolay değiştiğini unutmamak lazım. Hele de söz konusu olan CHP'yse. Bu atama gerçekleşirse Kılıçdaroğlu son dönemde İzmir'e ikinci müdahalesini gerçekleştirmiş olacak. CHP lideri daha önce MYK'dan Alaattin Yüksel'i alıp yerine Birgül Ayman Güler'i getirmişti. Yüksel'den sonra Bayır'ın da görevden alınması İzmir'deki dengelerin tamamen değişeceği ve Genel Merkez eliyle kentte yeni bir yapılanmaya gidileceği anlamına geliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA