• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Sanatçı vekilden 'hay moruk' uyarısı!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.12.2011, 00:00
Bütçe görüşmeleri her yıl olduğu gibi renkli geçiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bütçesinde kürsüye CHP'nin sanatçı vekili Tolga Çandar çıktı. Önce kültür emperyalizminin ne kadar tehlikeli olduğunu anlattı. Sonra kendine has üslubuyla vekil arkadaşlarını uyardı: "Yarın çocuklarımız gecenin bir saatinde eve girdiğimizde 'Hay moruk nasılsın' diye bize seslenirse bu kültür emperyalizmine karşı durmadığımız için olacak!" Çandar, konuşmasında seçim bölgesi Muğla'nın sorunlarını da dile getirdi. Muğla köylerinin büyük bölümünün SİT alanları üzerinde kurulduğunu, köylünün çivi bile çakamadığı topraklara 5 yıldızlı oteller dikildiğini öne sürdü. Bu durumun en az köylüler kadar kendisini de etkilediğini bakın nasıl anlattı: "Eskiden bizim köylerde tütün vardı, köylü kadınlar intihar ederken tütün ilacı içerlerdi. Şimdi oralarda intihar şekli bir değişti. Önceleri tütün ilacı içer, kendilerini kör kuyulara atarlardı. Biz de üstüne iki türkü yakardık. Şimdi 5 yıldızlı otelin balkonundan kendini attı diye ben nasıl türkü yakayım arkadaş?"


KONUŞAN FOTO:

MSB bütçesinin TBMM'deki görüşmelerinde generaller, BDP'li Sırrı Sakık'ı izliyor.
Şike yasası Uzunırmak'a kaldı

Cumhurbaşkanı Gül, daha önce veto ettiği şike yasasını onayladı ama tartışmalar bitmedi. Simon Kuper'in "Futbol Asla Sadece Futbol Değildir" kitabını doğrulayan yasa, AK Partili Şamil Tayyar ve MHP'li Ali Uzurırmak'ın arasını fena halde açtı. Tartışmanın fitilini Tayyar'ın bir televizyon programında dile getirdiği, "Bu yasanın sorumlusu Ali Uzunırmak'tır. Yıldırım Demirören'e mihmandarlık yaparak Meclis'te bütün grupları gezdirdi" iddiası ateşledi. Beşiktaş kongre delegesi olan Uzunırmak, bu suçlamaya Meclis kürsüsünden cevap verdi. Önce Beşiktaş Başkanı Demirören'in Kulüpler Birliği Başkanı sıfatıyla Meclis'e geldiğini ve kendisine sadece MHP Grubu'nu ziyaretinde eşlik ettiğini açıkladı. Spor camiasının içinden geldiğini ve bir milletvekilinin televizyonlarda bu tarz konuşmalar yapmasını yadırgadığını söyledi. Sonra Tayyar'a bir çağrıda bulundu: "Sayın Tayyar savcılığı, gazeteciliği bırak milletvekili olduğunun farkına var. Ne konuşacaksan gel burada konuş!"

Bayraktar İzmir'e ne zaman gelecek?

Meclis kulisinde her gördüğümde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a soruyorum: "İzmir'e ne zaman geleceksiniz?" O da her zamanki nezaketi ile, "Bakan arkadaşlarım Binali Yıldırım ve Ertuğrul Günay'dan davet bekliyorum, çağırsınlar işi gücü bırakıp İzmir'in yolunu tutacağım" cevabını veriyor. Van depreminden sonra Türkiye'nin bir numaralı gündemi haline gelen kentsel dönüşümde yetki ve sorumluluk Bayraktar'da. Deprem riski İzmir'in yarısı kadar bile olmayan birçok il, projelerini bir an önce başlatabilmek için kapısını aşındırıyor. Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun davetiyle Konya'daydı. Gün boyu Konya'da sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve milletvekilleri ile ne konuştu dersiniz? Tabii ki kentsel dönüşümü. Konya'nın yaptığını İzmir neden yapmaz, anlamak mümkün değil! Bakan göreve başlayalı 6 ay oldu ama henüz İzmir'e gelmedi. Gerçi bakanlığın İzmir'le ilgili projeleri hazır. Kentsel Dönüşüm Yasası çıkar çıkmaz çalışmalar başlatılacak. Ancak şu aşamada Bakan'a İzmir'in önceliklerini ve beklentilerini anlatmak çok önemli. Bu görev öncelikle kabinedeki İzmirliler Yıldırım ve Günay'a, sonra da Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarına düşüyor. Daha fazla gecikmeden biri Bakan'ı İzmir'e getirmeli.

Demirel'in veto ettiği AK Partili
AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu, basında görünmeyi seven bir siyasetçi değil. Bu nedenle kendisi ile ilgili bildiklerimiz sınırlı. Birçoğumuz Cumhurbaşkanı Gül'ün akrabası olduğundan haberdarız ama onun hayat çizgisini değiştiren bir cumhurbaşkanı daha var. Yıl 1996, Çankaya Köşkü'nde Süleyman Demirel oturuyor. Dönemin hükümeti Tekelioğlu'nu YÖK üyeliğine seçtirmek istiyor. İsmi Köşk'e gönderilen listeye yazılıyor. Ancak o zamanki YÖK Başkanı Kemal Gürüz, kendisini istemiyor. Demirel de onun sözüyle Tekelioğlu'nu veto ediyor. Sonrasında AK Parti kuruluyor ve Tekelioğlu akademisyen olarak gelemediği Ankara'ya siyasetçi olarak geliyor. Bir veto ile değişen hayatın kısa öyküsü böyle.

Şengül engellilerle bowling oynadı
3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde birçok etkinlik düzenlendi. Bunlardan biri de Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı'nın (ZİÇEV) engelli sporcu öğrencileri ile milletvekillerinin katıldığı bowling turnuvasıydı. 22 milletvekilinin katıldığı turnuvada birinciliği AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül'ün takımı kazandı. Engelli sporculardan oluşan takımı ile zorlu rakiplerini bir bir geride bırakan Şengül, yaptığı sayılarla ne kadar usta bir bowling oyuncusu olduğunu da kanıtladı. Organizasyonun en güzel anları ise ödül töreninde yaşandı. Birincilik kupasını hep birlikte kaldıran Şengül ve ekibinin mutluluğu görülmeye değerdi. Dereceye giren takımlara verilen hediyeler engellilerin sevincini bir kat daha artırdı. Engelli çocuklara unutamayacakları bir gün armağan eden vekiller alkışı hak ediyor. Umarım bu buluşmalar daha sık tekrarlanır.

AJANDA:
- CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, pamuk üreticilerinin sorunlarını bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
- MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Türkiye'nin tanıtımında kültürel motiflere ağırlık verilmesini önerdi.
- CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, eczacıların sorunlarının tespiti ve çözüm yollarının bulunması için Meclis araştırması açılmasını teklif etti.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA