• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Bu zammı millete anlatamazsınız

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.12.2011, 00:00
Milletvekili maaşlarının yüksek olduğu propagandalarına inanmayın. Amacım vekillere şirinlik yapmak değil; ancak bir ülkenin seçilmişlerinin maaşlarının popülizm uğruna ağızlara sakız edilmesini doğru bulmuyorum. Haftanın 3 gününü Meclis'te geçiririm. Ne zaman bir vekilin yanına uğrasam, ya memlekete dönmek için yol parası isteyen birilerine, ya da Meclis lokantasında karnını doyurmak için bekleşen kalabalıklara rastlarım. Çoğu vekil, düğündü, nişandı, seçim bölgesine ziyaretti derken eline geçen 11 bin liranın nasıl kuş olup uçtuğunun farkına bile varmaz. "Milletvekilinin parası pul, karısı duldur" sözünde doğruluk payı yüksektir. Ancak vekilin maaşına söz söylenmesine ne kadar karşıysam, emeklisinin 8 bin lira almasına da o kadar karşıyım. Zammın yangından mal kaçırırcasına bir gece yarısı operasyonu ile Meclis'ten geçirilmesi toplumda büyük bir infiale yol açtı. Bu zammı savunanlar tebdil-i kıyafetle çarşıyı, pazarı bir dolaşsın, ne demek istediğimi çok iyi anlarlar. 850 lira maaşla ay sonunu getirmeye çalışan emekliye 8 bin 50 liralık emekli vekil maaşını anlatacak babayiğit varsa buyursun anlatsın. Bu ülkede kış bastırınca doğalgaza gücü yetmediğinden çocuklarının evine sığınan, ucuz ekmek alabilmek için kör karanlıkta kuyruklara giren emekliler var. Onlar 25 yıllık hizmetlerinin karşılığında ellerine geçen üç otuz paraya nasıl razı oluyorlarsa, emekli vekiller de 5 bin liralık maaşlarını alıp şükretmeyi öğrenmeli. Ermeni meselesiydi, terördü derken Türkiye'nin dört bir koldan sıkıştırılmak istendiği bir dönemde bu zam işi hiç şık olmadı. Vekil emeklisinin 9 milyon emekliden ayda 4 bin lira fazla kazanmak gibi bir ayrıcalığı zaten var. Daha fazlasını talep ediyorlar ama vicdanlar bu zammı kabul etmiyor. Üzerinde ittifak edecek başka bir memleket meselesi kalmamış gibi hareket eden siyasi partiler nasıl bir yanlışa imza attıklarının farkında mı acaba? Aklın yolu bir, gelin bu düzenlemeden vazgeçin. Yoksa bu saatten sonra millete anlatacağınız hiçbir şeyin bir hükmü kalmayacak.

TSK Menderes'i unutmadı
Bu fotoğraf Aydın Menderes için Ankara Hacıbayram Camii'nde düzenlenen cenaze töreninde çekildi. Başkentin usta foto-muhabirlerinden Alper Yurtsever, cenazeye gönderilen çelenklerden birinin üzerinde 'Türk Silahlı Kuvvetleri' yazısını görünce basmış deklanşöre. O fotoğraf aslında çok şey anlatıyor. Aydın Bey'in babası Adnan Menderes 27 Mayıs darbesi ile darağacına yollandı. Kendisi 12 Eylül darbesinden sonra siyasetten yasaklandı. Sağlığında yıldızının hiç barışmadığı askerlerin cenazesine çelenk göndermesi tam bize özgü bir tezat.

2014 senaryosunda taşlar yerine oturuyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi'nin dünkü Yeni Asır'da yayınlanan demeci önümüzdeki süreçte siyasetin nasıl dizayn edileceğini göstermesi bakımından son derece önemliydi. "Ben yazmıştım" demek pek tarzım değil ama Tanrıverdi'nin de dile getirdiği "2014'te yerel ve genel seçimle beraber, Cumhurbaşkanlığı seçimi de bir arada yapılabilir" öngörüsünü bizi takip eden okuyucularımız bundan 2 hafta önce ilk olarak bu köşede okumuştu. 2015'teki genel seçimin 1 yıl öne çekilme ihtimali vekillerin maaş ve özlük haklarında yapılan son değişiklikle biraz daha kuvvetlendi. Kamuoyu şu sıralar maaşlara yapılan zammı konuşsa da düzenleme ile getirilen can alıcı bir değişiklik daha var. Meclis'e girmeden önce SSK ya da Bağ-Kur'dan emekli olan veya özel sektörden gelenlerin milletvekili emeklisi olabilmek için en 4 yıl parlamenterlik yapması gerekiyordu. Memuriyetten vekilliğe geçenler için bu süre 2 yıldı. Değişiklikten sonra kamudan gelsin ya da gelmesin 2 yıl Meclis'te görev yapan tüm vekiller kıyak emeklilik hakkını kazanmış olacak. Yani olası bir erken seçime "ya emekli olamazsam" diye itiraz edecek kimse kalmadı. Şimdi sıra yeni anayasada Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin artırılmasında. Başbakan Erdoğan'ın süper yetkiler ile Köşke çıkması ve Cumhurbaşkanı Gül'ün yeniden AK Parti'nin başına geçmesi Ankara'da konuşulan en kuvvetli senaryo. Siyasette bugünden yarına tüm dengeler değişebilir. Ancak AK Parti'nin yol haritasını netleştirdiği ve stratejisini buna göre kurguladığı açık.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA