• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

AK Parti'de Akay favori, Pakdemirli plase

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.04.2012, 00:00
2014 yerel seçimlerine İzmir'de daha önce hiç olmadığı kadar iddialı hazırlanan AK Parti'de il başkanlığı koltuğu kime teslim edilecek? İktidar partisinde şu sıralar cevabı en çok merak edilen sorulardan biri bu. 12 Mayıs'taki il kongresine 5 hafta kala mevcut başkan Ömer Cihat Akay, en güçlü aday olarak görünüyor. Ancak iktidar partisinde il başkanlığı da dahil bir makama gelmek için zorlu bir süreci tamamlamak gerekiyor. Önce o sürecin nasıl işleyeceğine bir bakalım. Partinin İzmir İl Koordinatörü Mehmet Erdem hafta sonu temayül yoklaması için kente gelecek. İlçe başkanları, gençlik ve kadın kolları başkanları ile AK Partili büyükşehir belediye meclis üyelerine "İl başkanı kim olmalı?" diye soracak. Bu görüşmelerden çıkacak sonuçlar bir rapor halinde genel merkeze sunulacak. İkinci aşamada milletvekillerinin fikri alınacak. Özellikle teşkilattan gelen Aydın Şengül, Ali Aşlık, Hamza Dağ ve Nesrin Ulema gibi vekillerin desteğini alan adayın yarışı önde bitirme ihtimali diğerlerine göre daha yüksek. Tabii Binali Yıldırım faktörünü de unutmamak lazım. İzmir siyasetinin en etkin ismi Yıldırım'ın kararı bu süreçteki asıl belirleyici olabilir. Teşkilat Başkanlığı tarafından önüne getirilecek isim ya da isimlerle ilgili son sözü ise Başbakan Erdoğan söyleyecek. Gelelim adaylara. Kulislerde genel merkezin Ömer Cihat Akay ile yola devam edeceğine dair kuvvetli bir kanaat var. Akay'dan sonra en çok şans tanınan aday Bekir Pakdemirli. Bakan Yıldırım'ın İzmir'deki projelerin takibi ile görevlendirdiği Pakdemirli geçtiğimiz haftalarda Ankara'da adaylık için nabız yokladı. Ankara'yı ziyaret eden adaylardan biri de Ayşe Neşe Edebali. İl başkanlığı için adı geçenler arasında Bilal Doğan ve Bülent Delican da var. Ancak tüm bu adaylar dışında sürpriz bir isim de kulislerde konuşulmaya başlandı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın iki hafta önce İzmir'e yaptığı ziyarette gündeme gelen o isim bir avukat. Uzun yıllar Refah Partisi ve Saadet Partisi'nde siyaset yapan bu sürpriz isim için sessiz ve derin bir lobi çalışması yapıldığı duyumunu aldım. Yazının başında sorduğumuz sorunun cevabı önümüzdeki iki haftada yaşanacak gelişmelerde gizli. AK Parti'de son durum böyle...

Acil serviste vekil var
Yer Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi Acil Servisi. Gecenin ilerleyen bir saati. Acil servis hastalar ve yakınlarıyla tıklım tıklım dolu. Yaşlı bir adam sabırla saatler önce koluna takılan serumun çıkarılmasını bekliyor. Ancak hastane personelinden kimse kolu şiştiği için acı içinde kıvranan adamla ilgilenmiyor. Duruma tepki gösteren bir vatandaş telefonla AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait'e ulaşıyor. Sait hemen hastaneye doğru yola çıkıyor. Acil servisin kapısından girer girmez "Kim buranın yetkilisi?" diye soruyor. Önce bir muhatap bulamıyor o da hastalar gibi. Vatandaşlar karşılarında buldukları vekile bir bir sıralıyor hastanede yaşadıkları sıkıntıları ve maruz kaldıkları vurdumduymazlığı. Sait hepsini tek tek not alıyor. Nihayet 35 dakika sonra durumun ciddiyetini anlayan doktorlar birden ortaya çıkıyor. Saatlerdir muayene olmayı, kollarındaki serumun çıkarılmasını bekleyen hastalar süratle tedavi ediliyor. Ancak onların bu göstermelik ilgisi genç vekili sakinleştirmeye yetmiyor. Hemen ilgili yerleri arıyor ve acil servisteki manzarayı üst makamlara anlatıyor. Sonuç: Hastane yetkilileri ve o gece nöbette olan personel hakkında soruşturma açılıyor. AK Parti vekil, "Düşmez kalkmaz bir Allah. O gece kolunda serum unutulan yaşlı adam benim babam da olabilirdi. Herkes işini doğru ve düzgün bir şekilde yapacak" diyor. Son bir not: Sait artık İzmir'de olduğu günlerde hastaneleri özellikle de acil servisleri sık sık ziyaret edecek. Hastaları adam yerine koymayan sağlık personeline duyurulur...

Doktora tezi gibi muhalefet şerhi

CHP'nin 2012 bütçesine yönelik muhalefet şerhi, yani karşı oy yazısı tam 197 sayfa. Sanıyorum bugüne kadar Meclis tarihinde bu kadar kapsamlı bir muhalefet şerhi hazırlanmamıştı. Kitap haline getirilerek 4 bin adet bastırılan karşı oy yazısı CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli tarafından kaleme alındı. CHP'nin bütçe üzerinden hükümetin ekonomi politikalarına olan itirazlarını sıraladığı kitap titiz bir çalışmanın ürünü. CHP lideri Kılıçdaroğlu, parti teşkilatlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve sendikalara da dağıtılan karşı oy yazısını tanıtırken "Doktora tezi olacak çok detaylı bir çalışma" diye takdim etti. Uzun yıllar DPT'de planlama uzmanı olarak görev yapan Türeli, Türkiye ekonomisinin dengelerini en iyi bilen isimlerden biridir. Milletvekili olmadan önce ODTÜ'de verdiği ekonomi derslerini kaçıranlar için bu kitap iyi bir fırsat olabilir.

Egeliler Ankara'da buluştu
Ankara'da faaliyet gösteren Ege illeri dernek ve vakıflarından oluşan EGEM Platformu son dönemlerin en etkin sivil toplum kuruluşlarından biri. Platform yönetimi 19-23 Nisan tarihleri arasında gerçekleştireceği 5. Ege İlleri Tanıtım Sergisi öncesinde siyaset ve bürokrasi dünyasından önemli isimleri bir araya getirdi. Meclis'teki 4+4+4 kanun teklifi görüşmelerine rağmen Egeli siyasetçilerin akın ettiği kokteyle seçkin bir davetli topluluğu katıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Manisa milletvekilleri Muzaffer Yurttaş, Selçuk Özdağ, Erkan Akçay, Sakine Öz, Muğla milletvekilleri Yüksel Özden, Nurettin Demir, Uşak milletvekilleri İsmail Güneş ve Dilek Akagün Yılmaz ile Aydın milletvekilleri Mehmet Erdem, Gültekin Kılınç, Semiha Öyüş ve Ali Uzunırmak gecede Egeli hemşerilerini yalnız bırakmadı.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA