• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

İzmir adayı Özal

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.04.2012, 00:00
Salı günü 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 19. ölüm yıldönümüydü. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Meclis kürsüsünden Özal'ı anarken "Onun on yılda yaptığı icraatların, gerçekleştirdiği reformların yarısını bile otuz, kırk yıl siyasette kalıp gerçekleştiremeyen pek çok siyasetçi var" dedi. Doğru söze ne denir? Arınç'ı konuşmasını yaptıktan sonra kuliste Manisa'dan gelen muhtarlarla sohbet ederken buldum. Her zamanki gibi formundaydı. 1977 seçimlerinde MSP'den İzmir adayı olan Özal'la meğer ne çok hatıraları varmış. Kendine has üslubuyla o günleri anlatırken bizi 35 yıl öncesine götürdü. Yıl 1977, Arınç genç yaşına rağmen MSP'nin Manisa İl Başkanı. Özal ise Türkiye'nin tanıdığı şöhretli bir isim. Kader onları Ege'de buluşturuyor. Özal, MSP'den İzmir adayı olarak seçime giriyor. Seçim kampanyası boyunca en büyük yardımcısı Arınç oluyor. İzmir'i karış karış beraber geziyorlar. Tüm seçim meydanlarında kürsüye önce Arınç çıkıyor ve Özal'ı kalabalığa takdim ediyor. Bergama'dan Kınık'a, Ödemiş'ten Torbalı'ya uğramadıkları köy, kasaba, kapısını çalmadıkları ev kalmıyor. O dönemdeki seçim sisteminin azizliğine uğrayan Özal, kıl payı farkla İzmir'den vekil seçilemiyor. Arınç, Özal'ı anarken sözü bir ara AK Parti'ye getirdi. "ANAP'ın 1983'teki seçim başarısı ve AK Parti'nin 2002'de iktidara gelişi büyük benzerlikler taşıyor" dedi. Hemen arkasından da ekledi: "Biz ANAP'tan daha başarılı olduk. 3 dönem üst üste seçim kazandık."

Sezen Aksu'ya EXPO çağrısı
Mehmet Tekelioğlu, İzmir'in 2015'in ardından 2020 EXPO'su için de Türkiye'nin adayı olarak ilan edilmesinde kilit rol oynayan isimlerden biri. EXPO'nun nasıl alınacağını da nasıl kaybedileceğini de çok iyi biliyor. "EXPO'yu bu sefer alır mıyız?" diye sordum kendisine. "Herkesle anladığı dilden konuşmayı başarırsak mümkün" cevabını verdi. Şu ana kadar yapılan çalışmaları genel hatlarıyla olumlu bulan Tekelioğlu'nun eksik gördüğü tek bir nokta var: 'Heyecan' İzmir'in sanayicilerinin, üniversitelerinin, entelektüellerinin ve hepsinden önemlisi sanatçılarının EXPO'da aktif rol almadığı tespitini yaptı. Son derece doğru ve üzerinde durulması gereken bir saptama bu. İzmir'de doğan, büyüyen ve Türkiye çapında şöhret olan yüzlerce sanatçı var. Onların içinde olduğu bir ekip İzmir'i dünyaya daha kolay ve etkili anlatmaz mı? Tekelioğlu, Sezen Aksu örneğini verdi. Ünlü sanatçının kentte eksik olan EXPO heyecanını sağlayacak itici bir güç olabileceğine işaret etti. Buna katılmamak mümkün değil. Sadece Aksu mu? İzmir'in, Ege'nin daha ne değerleri var. Bunları bir araya getirip, EXPO için taşın altına ellerini koymalarını sağlamak çok mu zor? Aslında hiç değil, yeter ki istensin.

İzmirli kadınlar Meclis'te
CHP'nin İzmirli MYK üyesi Birgül Ayman Güler, ziyaretçisi hiç eksik olmayan vekillerden. Özellikle seçim bölgesi İzmir'in kadınları onu çok seviyor. Aynı zamanda CHP'nin Kadın Kollarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Güler'in geçen haftaki ziyaretçileri Türk Kadınlar Birliği'nin Bergama ve Menemen şubelerine üye kadınlardı. 90 kişilik heyetle Meclis'te buluşan Güler, hemşerileriyle hasret giderdi. İzmirli kadınların her alanda Türk kadınlarına örnek teşkil ettiğini vurgulayan Güler, "Genç nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınların toplumsal yaşamda ve siyasette etkin olması Cumhuriyet devrimlerinin de yegane güvencesidir" dedi. Yasama çalışmalarının gerçekleştirildiği parlamentoyu gezme fırsatını bulan kadınlar, CHP'li vekille hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmedi.

Teklif Uzunırmak'tan, destek vekillerden
MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak geçtiğimiz aylarda kentte iki yeni üniversite kurulması için bir kanun teklifi hazırlamıştı. Ancak bu teklif diğer Aydınlı vekillerden destek gelmediği için Meclis gündemine alınmadı. Uzunırmak, şimdi de Aydın merkezde iki ayrı belediye kurulması ve nüfus açısından büyük olan beldelerin ilçe yapılması için yeni bir kanun teklifi hazırlamış. TBMM Başkanlığı'na sunulan bu teklifin yasalaşması ancak iktidar partisi vekillerinin destek vermesi halinde mümkün olacak. Uzunırmak, daha önce AK Partili Mehmet Erdem, Gültekin Kılınç, Semiha Öyüş ve CHP'li Bülent Tezcan, Metin Lütfü Baydar ve Osman Aydın'la bir araya geldiklerini ve Aydın için güç birliği yapma kararı aldıklarını hatırlatıyor ve ekliyor: "Ben ilk adımı atıyorum. Büyükşehir olması gündemde olan Aydın il merkezinde 'Güzelhisar' ve 'Efeler' adlarıyla iki ayrı ilçe kurulsun. Atça, Acarlar, Bağarası, Davutlar, Ortaklar ve Umurlu da 2014 seçimlerine ilçe olarak girsin. Tüm vekillerden destek bekliyorum."

THY'nin pilotları Aydın'da yetişecek

Türkiye'nin turizm cenneti Aydın'ı dünya ile buluşturacak Çıldır Havaalanı nihayet sivil uçuşlara açılıyor. Dile kolay havaalanı tam 20 yıldır uçuşlara kapalıydı. DHMİ'nin kirala-işlet yöntemiyle çıktığı ihaleyi en uygun teklifi veren THY Anonim Ortaklığı aldı. Basında hak ettiği ilgiyi görmese de bu Aydın için çok önemli bir gelişme. AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Çıldır'ın faaliyete geçmesinin kent ekonomisine büyük katkılar sağlayacağı inancında. THY yetkilileri ile Çıldır Havaalanı için sürekli irtibatta olan Erdem'in bir de müjdesi var. THY dünya çapında pilot eğitimi verecek Uçuş Eğitim Akademisini Aydın'da kuracak. İlk aşamada 18 eğitim uçağı ile faaliyete geçecek akademide yılda 200 pilotun yetiştirilmesi hedefleniyor. Çıldır Havaalanı hizmete girdikten sonra faaliyete geçecek akademide, uzman personel dışında yaklaşık 400 Aydınlı'nın da istihdam edilmesi planlanıyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA