• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Gerilim mi dediniz!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.07.2012, 00:00
Yeni Asır'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm zirvesinin İzmir basınındaki yansımalarını görünce, "Ben acaba başka bir toplantıya mı katıldım?" diye düşündüm.
Meğer o salonda ne büyük gerginlikler yaşanmış, kavganın eşiğinden dönülmüş de biz farkına varmamışız!
O zirvenin toplanmasındaki amaç, zaten başkanlarla bakanları buluşturmak ve herkesin kentsel dönüşümle ilgili eteğindeki taşları dökmesini sağlamaktı.
Öyle de oldu.
Başkanlar sordu, bakanlar cevapladı.
Kimse siyasi nezaketi elden bırakmadı.
Elbette ki uzlaşamadıkları konular oldu.
Ama toplantının sonunda herkes mutlu ve kol kola ayrıldı o salondan.
Gerginliğin değil demokrasinin hakim olduğu bir zirve başarıyla tamamlandı.
Aynı partide siyaset yapmalarına rağmen birbirlerinin yüzüne bile bakmayan AK Parti ve CHP'li bazı vekillerin yanında Binali Yıldırım- Aziz Kocaoğlu gerginliğinin lafı bile edilmez.
Zirveden çıkan çok önemli sonuçlar var.
2-B arazilerinin satışından gelecek kaynağın 2 milyar liralık bölümünün kentsel dönüşümde kullanılmak üzere İzmir'e ayrılacağı, Büyükşehrin Ankara'da bekleyen projelerinin dördünün kısa bir süre içinde onaylanacağı bizzat Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından açıklandı.
Zirvenin en önemli mesajlarından biri de Binali Yıldırım'dan geldi.
Kentsel dönüşümün siyaset üstü bir konu olarak ele alınması gerektiğini hatırlattı bakan.
Umarım bu çağrısı bir karşılık bulur.
İzmir'de böyle bir zirve toplanması için en az biz Yeni Asır çalışanları kadar koşturanlardan biri de AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait oldu. Ona teşekkür etmeden geçmek olmaz.
Son bir not: MHP nerede? Bütün Ege'yi yakından ilgilendiren böyle bir toplantıda tek bir MHP milletvekili yoktu.
Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz.
Biri MHP'li vekillere bu sözün anlamını hatırlatmalı...

Mega müze ne oldu?
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçtiğimiz hafta Yeni Asır Ankara Bürosu'nda ziyaretimize geldi.
Her zamanki gibi güler yüzlü ve yoğun bir koşuşturmaca içindeydi.
Laf döndü dolaştı, İzmir'in meşhur mega müze projesine geldi.
Malum, proje 2008 yılından beri gündemde ama belediye ile bakanlık anlaşamadığı için bir türlü harekete geçilemiyor.
Günay, bu süre içinde Gaziantep'e bırakın Türkiye'yi, dünyanın en önemli müzelerinden biri olan Zeugma Müzesi'ni kazandırdı.
İzmir'in yanı başındaki Manisa bile iki hafta önce imzalanan protokolle 2014'te müzeye kavuşacak. Bakan'a İzmir'de işlerin neden bu kadar yavaş yürüdüğünü sordum. 'Bir dokun bin ah işit' misali anlattı mega müzenin nasıl 'mega hayal' haline geldiğini. Yazılmamak kaydıyla anlattığı için detaylara girmiyorum. Eninde sonunda kendisi açıklayacaktır gerçekleri.
Ben sadece stat niye gecikiyorsa müzenin de o nedenle geciktiğini söyleyeyim, gerisini siz tahmin edin.

MYK ve İzmir
CHP'de partinin en üst düzey karar organı olan MYK'nın hangi isimlerden oluşacağı henüz netleşmedi. Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumartesi günü toplanacak Parti Meclisi'nde veya bir gün sonra yeni MYK'yı açıklaması bekleniyor. Kemal Bey'in eli o koltuğa oturduğu günden beri ilk kez bu kadar rahat. Parti içinde kendisine "MYK'da şunlar da olsun" ya da "Bu isimleri kesinlikle yönetime alma' diyecek ikincil bir güç odağı kalmadı. Hal böyle olunca o da belli ki ince eleyip sık dokuyor. Haksız da değil.

GÖREV BEKLİYORLAR
CHP'nin yeni PM'si sayısal olarak daha az kişiden oluşuyor ama nitelik olarak öncekiyle mukayese kabul etmez. Siyasette 30-40 yılı devirmiş, öyle ha deyince silinip atılamayacak, tabanda ağırlıkları olan çok sayıda şöhret MYK'da görev bekliyor. Sadece onlar mı? Yeni CHP'nin köşe taşlarının da merkez sağdan gelen kritik isimlerin de gözü MYK'da. Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı için Adnan Keskin ve Engin Altay'ın adları ön plana çıkmış durumda. Bihlun Tamaylıgil'in Kadınlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı'na getirileceği, Nihat Matkap'ın Genel Sekreterliğe kaydırılacağı konuşuluyor.

İZMİR'İN BEKLENTİSİ
Yeni MYK'ya İzmir'den kimin gireceği de ayrı bir merak konusu. En güçlü iki aday Alaattin Yüksel ve Aytun Çıray. Listeyi delerek PM'ye giren Birgül Ayman Güler'in sürpriz bir şekilde MYK'da devam edebileceği yorumları dünden itibaren kulislerde konuşulmaya başlandı. Hazır Güler demişken, PM seçimlerinde İzmir sandığından kendisine hiç oy çıkmadığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirtelim.

TEK SANATÇI ÜYE

Güler'e ağırlıklı olarak İzmirli delegelerin oy kullandığı sandıktan çıkan oy sayısı 34. Ve Faruk Demir... PM'ye 26. sıradan girdi. Kılıçdaroğlu'nun 98 kişilik anahtarına da 52 kişilik sarı listeye de adını yazdırdı. İlginçtir, muhaliflerin mavi listesinde de o vardı. CHP'nin kartvizitinde 'sanatçı' yazan tek PM üyesi o. MYK kulislerinde adı geçmiyor ama kendisi sürpriz yapmayı sever...

Tekelioğlu, spikeri facebook'tan vurdu
Mehmet Tekelioğlu, sosyal medyayı en iyi kullanan vekillerden biridir. Fırsat buldukça facebook sayfasına mutlaka göz atarım. Haber değeri taşıyan ilginç bir ayrıntıya ulaşma şansınız her zaman vardır o sayfada. Tıpkı şimdi anlatacağım olayda olduğu gibi: Avrupa Birliği Uyum Komisyonu tarafından 'Sosyal Medya ve Gençlik ' konulu bir panel düzenler. Panelde konuşması için TRT'nin Sosyal Medya Programı'nı sunan spiker Serdar Kuzuloğlu'na teklif götürülür. TRT spikeri konuşma yapmak için 5 bin lira ister. Organizasyonun bütçesi sadece 2 bin liradır. Spiker istediği parada indirim yapmaya yanaşmaz. Komisyon görevlilerinin "Türkiye'nin AB ülkeleri nezdindeki durumu söz konusu. Lütfen biraz anlayış gösterin" ricasını da geri çevirir. Tekelioğlu spikerin bu tavrına içerlemiş olacak ki, facebook'taki sayfasında olayı anlattıktan sonra şu notu düşmüş: "Anladım ki bazıları için paranın dışında bir değer yok."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA